Sõpradevaheline laenamine pole seadusega reguleeritud.Foto: Markus Spiske / Pexels
Raha
27. mai 2021, 17:55

7 soovitust, millega arvestada, enne kui sõbrale raha hakkad laenama (2)

Tihti öeldakse, et kui laenad sõbrale raha, siis jääd lõpuks ilma nii sõbrast kui ka rahast. Veebilehe minuraha.ee eksperdid annavad nõu, kuidas käituda nii, et sa mõlemast ilma ei jääks.

Sõpradest on tehtud laule ja luuletusi. Sõpradest räägivad mitmed vanasõnad, näiteks „Ütle, kes on su sõbrad, siis ütlen, kes sa ise oled“ või „Sõpra tunned hädas“. Sõprusest on tehtud filme ja sõpruse pärast on alustatud lahinguid. Reeglina raha ja sõprus käsikäes ei käi. Kui aga sõber sinult raha tuleb küsima, on sellest abipalvest raske keelduda.

Siin on seitse soovitust, kuidas sõbrale targemalt raha laenata:

1. Raha laenamise asemel püüa sõbra aitamiseks leida muid viise. Võib juhtuda, et raha laenamine toob suhtlusesse sõbraga pingeid. Püüa leida sõbra aitamiseks alternatiivseid lahendusi. Kui otsustad laenu anda, siis kaalu kõiki riske ja vii end kurssi sõbra sissetulekute ja väljaminekutega – nii saad veenduda, kuidas ja millise aja jooksul sõber sulle laenu tagasi suudab maksta.

2. Anna laenuks vaid selline summa, milleta sa ise saad hakkama. Alati veendu selles, et väljalaenatav raha ei tekitaks sulle endale olukorda, kus oled ise sunnitud laenu võtma. Ära laena sellist summat, mille puhul jääb sinu enda toimetulek laenu tagasimaksetest sõltuma. 

3. Kui laenad sõbrale raha, pane see kirja koos kuupäevaga, millal peab raha olema tagasi makstud. Hea oleks, kui olulised kuupäevad on paberil kirjas, siis teab ka sõber, mis ajaks sa temalt raha tagasi ootad.

Raha laenamise asemel püüa sõbra aitamiseks leida muid viise. Foto: cottonbro / Pexels

4.  Laenu asemel kingi see raha sõbrale. Kui sul endal hetkel finantsilisi probleeme ei ole ja otsustad sõbrale raha laenata, siis laenu asemel kingi see raha sõbrale.

5. Kui sul on abikaasa või elukaaslane, siis ära hoia sõbrale laenu andmist tema eest saladuses. Suhtes olles on kaaslastel enamasti ühised eesmärgid, näiteks ühise kodu või uue auto soetamine, mille saavutamine eeldab ühiseid pingutusi. Sinu finantsotsused mõjutavad teie ühiste eesmärkide poole liikumist, mistõttu peaks sinu kaaslane laenu andmisest teadlik olema.

6. Arvesta sellega, et vaatamata eeltoodud nõuannetele võid sõbrast ikkagi ilma jääda. Isegi tugevad sõprussuhted võivad raha tõttu kannatada saada. Veendu, et sõbral on laenuraha tõepoolest vaja, kuid ära kasuta laenu andmist mõjutusvahendina, et teie omavahelist suhet muuta. Pea meeles, et enamasti on raha teenimine lihtsam kui heade sõprade leidmine.

7. Sõpradevaheline laenamine pole seadusega reguleeritud. Arvesta sellega, et kui laenad sõbrale raha, siis otseselt ei kaitse sind keegi. Kui laenad raha pangast, siis kaitsevad sind vajadusel seadused.

Loe raha laenamisega seotud riskidest lisaks minuraha.ee veebilehelt.