Uudised
30. oktoober 2020, 09:13

Kodukirja köögiuudised: juuretis hapendamiseks, õunastroop ja Lõuna-Eesti toidunädal

Eesti on lahe toidumaa: põnevaid sündmusi, ägedaid tooteid ja suurepäraseid maitseid tuleb nagu Vändrast saelaudu. Ole vaid varmas seda kõike vastu võtma!

Lõuna-Eesti toidunädal 
5.–15. novembrini toimub esmakordselt Lõuna-Eesti toidunädal “Metsast taldrikule”. Üritusse on kaasatud toitlustusettevõtted kuuest Lõuna-Eesti maakonnast – Tartu-, Jõgeva-, Valga-, Põlva-, Võru- ja Viljandimaalt – ning osaleb umbes 60 söögikohta. Iga söögikoht pakub kahekäigulist erimenüüd, mille mõlemas roas on vähemalt ühe komponendina kasutatud Eesti metsasaadust ja võimalikult palju just kohalikku toorainet. Erimenüü hind jääb vahemikku 15–19 eurot.

Piesta õunastroop sai kõrge tunnustuse 
Mahetootja Piesta Kuusikaru talu õuna­stroop teenis maailma usaldusväärseimal toidu- ja joogikonkursil Great Taste 2020 kõige ihaldatuma tunnustuse ehk kolm tärni. Tänavu võistles 106 riigist 12 777 toodet, millest vaid 1,6% ehk 205 pälvisid kolm tärni. Professionaalidest žürii kirjeldas õunastroopi värvikalt: muljetavaldavalt mitmekülgne, elegantselt magus, täiuslikult tasakaalus, sametise tekstuuri ja siidise maitsega, väga särtsakas.

Tee ise jõulukapsast!
Et hapendamine õnnestuks, pakub firma Nordwise hapukapsa, aga ka kurkide hapendamiseks juuretist elusate piimhappebakteritega, mis aitavad tootel õigesti hapneda ja tagavad stabiilse hapnemisprotsessi. Seda, kuidas hapendada, vaata nordwise.eu/valmista-ise

Vöner liha asemel
Vöner ehk nisuliha ehk nisukebab ehk vegankebab (heal lapsel mitu nime) on nisuvalgust valmistatud 100% taimne toode, mis sobib nii taimetoitlastele kui ka lihatoiduga harjunutele, kes soovivad liha osakaalu oma menüüs vähendada. Vönerit saab traditsioonilistes roogades kasutada liha alternatiivina, kuna sel on lihasarnane maitse ja tekstuur. Toode on valgurikas (32 g 100 g kohta), mida on isegi rohkem kui looma- või linnulihas.

Uut nii argi- kui jõululauale 

Nõo Lihatööstuse uute talvetoodete seast leiab hulgaliselt suupärast argi- ja peolauale ning kindlasti ka jõululauale. Maitseelamuseks on näiteks ahjuribid vürtsi-laimimarinaadis, Texase ahjušnitsel sealihast, kauaküpsetatud sea- ja veisepõsk, täistera-verivorstid, verivorstid kanalihaga ja jõulusalaami. Uudsena on talvesortimenti lisandunud lihavabad pihvid. Eesti kapitalil põhinevas Nõo Lihatööstuses otsitakse pidevalt uusi ja huvitavaid, isegi restoraniväärilisi maitseid ning tootearendusse on kaasatud nii tippkokk Joel Ostrat, Eesti parimaid grillmeistreid ühendav BBQ Symphony kui ka toidutehnoloogia tudengid.