Foto: Marek Metslaid
Uudised
4. november 2020, 14:59

Teeme olemise õdusaks! Disainivihjeid novembrisse

Olles rohkem koduseinte vahel tahaks nüüd oma olemise eriti mõnusaks teha. Nii passib diival naudiskledes võtta kätte tass kuuma kaneelihõngulist jooki ja kõrvale maitsvad küpsised. Ega enam jõuludki mägede taga ole! 

Jõuluvanad, kiirustage! 
•     Et vältida rahvarohketes poodides jõulueelset kingiostu, tasub aegsasti sel teemal tegutsema asuda. Kui on plaan tellida kingid netist, tuleb arvestada, et enne pühi on pakiautomaadid võibolla ülekoormatud ja üllatus ei jõua õigel ajal kohale. 
•     Veelgi etem kui varasematel aastatel on praegu toetada kodumaised tootjaid.
•     Viirusolukord võib olla muutlik, seega tasub ennetavalt läbi mõelda paar stsenaariumi. Võibolla ei saa seekord väga pika laua üritust teha või kõiki plaanituid külastada. Kuidas jõulurõõm nendeni jõuab...?

undefined Foto: Marek Metslaid

Disainiklassika Eestis müügil 
Uuenenud Kaubamaja Kodumaailmas on nüüd müügil ka legendaarne Soome disainimärk Marimekko. 1950ndatel tegevust alustanud Marimekko on ületanud koduriigi piire, olles väga menukas ka Jaapanis, Ameerikas jm. Muide, Marimekko kleite kandis juba Jacqueline Kennedy 1960. aasta presidendivalimiste kampaania ajal. Kaubamaja valikus on kuulsate mustritega kodutekstiilid, lauanõud ning koduaksessuaaride püsikollektsioon, mida täiendavad hooajalised tooted.

Kui päris kaminat pole
Romantikud, kes armastavad elavat tuld, kuid päris kamina jaoks puudub kodus võimalus, saavad kasutusse võtta biokamina. See töötab bioetanooliga, mis põleb täielikult ega ole mürgine, vabastades vaid väikese koguse süsihappegaasi ja veeauru nagu küünalgi. 
Biokaminaid on mitme suuruse ja disainiga - selliseid, mida kinnitada seinale, või teisi, mida asetada põrandale või väiksemale alusele. Bio-Blaze’i biokaminaid toodetakse Belgias ja nende hinnad on vahemikus 346–1505 eurot. Fotol kamin Valetta. Elav Tuli e-pood elavtuli.ee

Staadion-iludus
Helsingi üks maamärke, Soome funkarhitektuuri pärleid – olümpiastaadion – avati värskelt peale neli aastat väldanud renoveeringut. 1938. aastal rajatud staadioni ajalukku on suhtutud hoidlikult ning kaasaegseid mugavusi ja kasutusvõimalusi lisatud sellest lähtuvalt. Yrjö Lindegreni (1900–1952) ja Toivo Jäntti (1900–1975) projekteeritud staadioni peetakse maailma üheks kaunimaks olümpiarajatiseks. Tasub järgmiseks Helsingi-reisiks meelde jätta!

Kaneel ja kardemon
Esimene advent on tänavu novembri lõpus. Advendimeeleolu saab juba varem koju tuua, kasutades kardemoni ja kaneeli näiteks hommikukohvi  vahul või lisades seda magusroogadesse. Soojendab meeli! 

Küpsiselõhn tuppa
Nii tore on väikse etteteatamisega kiirkohvile tulnud külaline vastu võtta värskete küpsistega, mida saab kibekiiresti teha ning kodu on kohe magusat aroomi täis. Kulinaaria OÜ alustas valmis küpsisetainaste tootmist, Van Kooki kaubamärgi all pakutakse tainast karamelli- või šokolaaditükkidega ning kolme juustu küpsiste valmistamiseks. Külmkapi­temperatuuril hoitud tainas tuleb lõigata seibideks ja küpsetada ahjus 8–10 minutit. Magusat küpsisetainast saab kasutada ka toorjuustukoogi põhjana ja juustuküpsise tainast quiche’i põhjana. Või neist pipar­koogivormidega kujundeid välja lõigata.