TÄHISTAMIST VÄÄRT SÜNDMUS: Kuidas harukordset sinise kuu halloween’i pidada, on mõistagi igaühe enda otsustada. Nõiarahva jaoks on see igal juhul suursündmus, sest halloween, mis wicca-traditsioonis kannab nime Samhain, on nõidade aastaringi üks tähtsaim püha – keskpunkt sügisese ja talvise pööripäeva vahel. Kui sellele pühale satub ka täiskuu, on põhjus pidutseda veelgi suurem.Foto: Pixabay
Inimesed
30. oktoober 2020, 06:00

EES OOTAB MÜSTILINE KÕIGI PÜHAKUTE ÖÖ: taevasse tõuseb üliharuldane sinine kuu! Sama toimus viimati 1974. aastal

Tänavuse kõigi pühakute öö teeb eriti müstiliseks harvaesinev sinine kuu. Viimati toimus Eesti taevakaardil selline suursündmus ligi pool sajandit tagasi, aastal 1974. Eesti peaskeptiku ja staažika kuupildistaja Martin Välliku sõnul pole nõndanimetatud sinises kuus aga midagi erilist – see on astronoomiline paratamatus. Kahjuks ei ole kuu ööl vastu pühapäeva tegelikult ka üldse sinine, vaid tavaline hallikasvalge.

Mis on see harukordne sinine kuu, mida esineb halloween’i (või kui soovite, siis hingede-) ajal ainult kord poolesaja aasta jooksul? Siniseks kuuks nimetatakse täiskuud, millele on samas kalendrikuus eelnenud veel üks täiskuu.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99