Tekstiilivärviga saab kõikjale märgilisi motiive trükkida. Foto: Tiina Kõrtsini
Tee ise
13. november 2020, 12:10

PROOVI JÄRELE! Kaunista tekstiilid taimede, linnusulgede või poolitatud õuntega!

Hall november muutub rõõmsamaks, kui ümbritseda end värvide ja mustritega. Olgu see siis igav poekott, kardin või inetu plekiga T-särk – kõikjale saab tekstiilivärviga trükkida märgilisi motiive. Nii võib valmistada ka omanäolise kinkepakendi!

Väike nipp! Soovimatule plekile saab õmmelda toreda embleemi või nööbi. Osavnäpud tikivad pleki peale pisikese lepatriinu või lille. Lõbusat katsetamist!

Enne päristöö kallale asumist soovitan kindlasti teha proovitöö! Katsetage värvi ja šablooni kasutamist ühevärvilise kangatüki peal. Kui proovitöö õnnestub, saate sellest hiljem õmmelda kotikesi.

Vaja läheb:

  • sileda koepinnaga tekstiili, mis kannatab vähemalt 30kraadise kuumusega triikimist
  • siledat õhemat vanapaberit (ajaleht on hea, kuid määrib käsi)
  • tekstiilivärvi, mida müüvad hästivarustatud kontori- ja käsitöötarvikute poed. Uurige etiketti, et oleks ikka õige toode!
  • pintslit ja värvimisalust
  • meelepäraseid taimi, mida kasutada trükišablooniks
  • pisut suuremat laua- või põrandapinda

Mina panen põlle ka ette!

Töökäik:

1. Pange koti või T-särgi vahele paberikiht, et värv eseme tagakülge ei määriks. Triikige ese siledaks ja asetage lauale, et planeerida kavandit.

2. Võtke korjatud taimed ja sättige need kangale nii, nagu teile tundub kena.

3. Asetage taim tühjale paberile värvimiseks, jättes alumine pool peale. Näiteks vahtraleht jääb palju vahvam, kui katta värviga lehe tagakülje rootsud ja pisut lehte.

4. Katke taim suhteliselt kuiva pintsliga ja kiiresti, et värv ei kuivaks. Soovitan alguses katsetada väiksemate taimedega. Värvige ka taime ääred, et tekiks piirjoon.

5. Pange nüüd taim värvitud poolega kiiresti kangale. Olge ettevaatlik, sest kanga peal taime rohkem liigutada ei tasu!

6. Katke taim õhukese paberiga ja hakake seda tasakesi masseerima. Suruge kõik taime osad läbi, enne kui julgete edasi toimetada. Kui usute, et olete kõik taime värvitud osad vastu kangast surunud, eemaldage ettevaatlikult paber ja veelgi ettevaatlikumalt taim. Loodan, et olete rahul. Kui ei ole, siis proovige uuesti, ärge andke alla! Tugevamaid taimi saab kasutada mitu korda.

7. Laske värvil kuivada. Kuivanud toode triikige üle, järgides värvi kasutusjuhendit (tavaliselt 30-kraadise triikrauaga umbes 3 minutit).

8. Proovige šabloonideks veel linnusulgi, pooleks lõigatud õunu, sammalt, pitsijääke.