Foto: Unsplash
Kodu ja Aed
28. veebruar 2021, 08:01

Raagus aia hallid ja hõbedased ehted ehk Millist okaspuud oma õuele valida?

Pimedal ajal on iga hele laik aias pilgupüüdja. Okaspuud pääsevadki püünele just hilissügisel, kui puudelt-põõsastelt on lehed langenud ja närbunud püsilillede pealsed maha lõigatud. Siis troonivad raagus põõsaste vahel hallide ja hõbedaste okastega igihaljad puud, kes aitavad luua avarat ja helget aiaruumi. 

Hallid-hõbedased sordid on ka heaks kontrastiks rohelistele okaspuudele, täites üheskoos talveks hõredaks jäävaid vaateid.

Enamik halle ja hõbedasi okaspuid on valgusnõudlikud, ent mõni neist saab hakkama poolvarjus. Siiski on valgus hõbedastele ja hallidele okastele oluline, et säiliks sordile omane toon ja sära. Liiga varjulises kohas kasvades venivad taimed välja, laasuvad ja tuhmuvad. 

Peale hallide-hõbedaste toonide leidub siniste okastega liike ja sorte. Kuigi samuti pilkupüüdvad, nemad nii helendavalt ei mõju.

Sügisel, isegi hilissügisel tuleks okaspuid kasta, et nad janusena talvele vastu ei läheks. Vee vähesus teeb igihaljad puud päikesepõletuse suhtes tundlikuks. Samuti tuleks okaspuid kevadel pärast lume sulamist kasta, et taastada taime veevarud.

Kaljukadakas ’Moonglow’ (Juniperus scopulorum)

Kaljukadakas ’Moonglow’ (Juniperus scopulorum) Foto: Janne Põlluaas

Silmatorkavalt sinihõbedaste okastega kadaka kasvukuju on laipüramiidjas – kõrgus kuni 3 meetrit, laius kuni 1,5. Eelistab hästi õhustatud ja viljakat mulda. Aldis päikesepõletusele. 

Lumevaalimise vältimiseks tasub hilissügisel või talve hakul oksad õrnalt kinni siduda. Tiheda kompaktse võra saamiseks võib varakult pügama hakata, õige aeg on kevadel. 

Virgiinia kadakas ’Grey Owl’ (Juniperus virginiana

Virgiinia kadakas ’Grey Owl’ (Juniperus virginiana) Foto: Janne Põlluaas

Okkad on hõbehallid, soomusjad. 1,5 meetri kõrguse ja 2–3 meetri laiuse taime kasvukuju on laiuv ja õhuline ning oksad veidi kaarduvad. Väga leplik taim, kellele sobib igasugune aiamuld ja nii päike kui ka poolvari, samuti ei tee numbrit saastunud linnaõhust. Võrdlemisi kiire kasvuga sort, kärmemini ja lopsakamalt edeneb siiski heas vett läbilaskvas mullas. 

Torkav kuusk ’Hoopsii’ (Picea pungens

Torkav kuusk ’Hoopsii’ (Picea pungens) Foto: Istockphoto

4–6 meetri kõrgune ja 2–3 meetri laiune korrapärase koonilise kasvukujuga puu sobib aia soolo- ja jõulupuuks. Oksad asetsevad rõhtsalt, sinaka varjundiga hõbedased okkad on jäigad ja teravad. Torkav kuusk on väga valgusnõudlik, isegi vähene vari tekitab laasumist. Eelistab toitainerikast mulda. Liigniiskust ei talu, ent noori taimi tuleks põua ajal kasta. 

Kanada kuusk ’Sanders Blue’ (Picea glauca)

Kanada kuusk ’Sanders Blue’ (Picea glauca) Foto: Istockphoto

Väikest kasvu 1–1,2 meetri kõrgune ja kuni meetrilaiune kompaktne ja tiheda okastikuga kooniline puuke. Noored okkad on hõbedase varjundiga, vananedes muutuvad rohekaks, mistõttu hiljem muutub võra hõbehallika-rohelisekirjuks. Talub poolvarju, kuid eelistab päikest. Varakevadise päikese eest tuleks siiski varjutada. Meeldivad viljakad mullad.

Hall nulg (Abies concolor)

Hall nulg (Abies concolor) Foto: Istockphoto

Eri sordid on rohkem või vähem hallid. Välisilme mõjub pehmelt. Vesihallide, väga pikkade okaste ja laia võraga puu kõrgus küündib tublisti üle 10 meetri. Käbid istuvad okstel püsti, on suvel rohekasvioletse tooniga. Vajab valgusrikast ja avarat kasvukohta, kus kaunikujuline võra kõige paremini esile tuleb. Eelistab viljakat kruusasegust mulda. Ei talu liigniiskust.