Nii nagu enamiku taimede puhul, võiks ka selle puu ümber istutada esimese pärislehe ilmumisel.Foto: Daniel Öberg / Unsplash
Kodu ja Aed
3. november 2020, 09:51

Lugeja küsib: kuidas lillekasti ise tulnud väike kastanipuu aeda ümber istutada?

„Lillekasti talveks tühjendades leidsin sealt kasvamas väikese kastanipuu. See võib olla eelmisel talvel oravate peidetud talvevarust kasvama läinud. Mis ma puukesega peale hakkan? Kas selle võib veel talve hakul maha istutada? Mulle meeldiks kastanipuu aias küll,“ uurib Riina Nõmmelt. 

Küsimusele vastab Kersti Rannamäe Juhani Puukoolist:

Nii nagu enamiku taimede puhul, võiks ka selle puu ümber istutada esimese pärislehe ilmumisel. Eelmisest sügisest või talvest mulda sattunud seemnest kasvanud puu võib praeguseks juba suuremgi olla. Igal juhul tasub kastan aga lillekastist veel sel aastal välja istutada, sest kuna hobukastan on noore taimena külmaõrn, võib kastis kasvava puu juur talvel läbi külmuda. Kindlasti tuleks noort puud pärast ümberistutamist kaitsta näriliste ja jäneste eest.

Kasvukohas peaks olema ruumi

Esialgu kasvab puu aeglasemalt, kuid lõpuks võib hobukastan sirguda kuni 15 m kõrguseks puuks, millel on umbes sama suur võra läbimõõt. Juurgi on sel võimas ja ulatub sügavale. Seega aias, kuhu puu istutada, peab kindlasti olema ruumi. Alati annab lõikamise abil puu suurust kontrolli all hoida, aga siis peab selles olema järjekindel. Teadma peab ka, et otse kastani võra all on keeruline midagi muud kasvatada, sest seal on enamasi pime ja kuiv.

Kastanipuus õiteilus. Foto: Lena Varzar / Unsplash

Istuta puu potist ümber aeda nii:

  • Kaeva korralik istutusauk. See peab olema juurepallist kaks korda suurem. Selle seemiku puhul peab arvestama, et praegusel ajal istutades ei tohiks juured viga saada. Kõige lihtsam ja kindlam on võtta kogu rõdukasti sisu ja see maha panna, nagu tehakse konteiner- ehk potiistikuga.
  • Istutusaugu põhja pane toitaineid, näiteks natuke kompostmulda või lämmastikuvaba väetist. Puista see üle väikese kihi välja kaevatud mullaga, et juured ei puutuks otse kokku rammusama kihiga.
  • Kasta istutusauk korralikult läbi. Kui vesi on ära vajunud, võid taime auku asetada.
  • Täida auk välja võetud mullaga. Kindlasti tee korralik kastmisnõgu (kastmisvall), sest hoolimata sügise niisketest ilmadest vajab taim juurdumiseks rohkelt vett. Kastanile peaks piisama, kui seda kasta kümne liitri veega korra või kaks nädalas, kuni tekivad püsivad miinuskraadid.
  • Toesta taim, et kaitsta puukest kogemata tekkivate vigastuse eest. Samuti hoiab tugi puu sirgena.