Erinevad materjalid.Foto: Pexels
Nipid
26. jaanuar 2021, 18:30

KASULIKUD NIPID: nõnda summutad kodus kaja ja hääli!

Kas sul on mõnikord elutoas silmi kinni pannes tunne, et oled hoopis suures saalis? Kõik hääled kajavad vastu, sammud kostuvad mürtsatustena ja sõnadest ei saagi väga sotti. Et kodus tõhusalt heli summutada, on kõige tähtsamad õiged materjalid.

Pehmed vaibad maha ja seinale

Kui kannad kontsakingi, on sammumüra nii sinu kui ka sinu alumiste naabrite igapäevane kaaslane. Seda eriti juhul, kui su põrandakatte all pole mürasummutavat plaati. Sammumüra vähendamiseks on kõige lihtsam lahendus panna põrandale vaipkate, olgu see siis lambanahk, paks villane põrandavaip või kogu pinda kattev elastne pehme põrandakattematerjal, nagu näiteks kork või linoleum. Need vähendavad müra nii sinu kodus kui ka naabrite korteris.

Kõige mõistlikum on panna koridori maha pestav vaip, kööki kummine ja vettpidav ning elutuppa kõrge karvaga vaip. Mõne toreda loomapildi või autoteega vaiba võid panna lastetuppa ka seinale. See püüab helilaineid, on ilusa pildi eest ja samas toimib ka osana mängust, sest keegi pole öelnud, et mänguautod peavad ainult mööda maad sõitma.

Pehmed vaibad maha ja seinale. Foto: Laura Karro

Pane tuba taimi täis

Peale selle, et taimed toaõhku puhastavad, on nad ka suurepärased helisummutajad. Kui on võimalus valida, eelista pigem suuremat kogust väiksemaid taimi kui ühte suurt. Samas, mida suurem on taimepott, seda rohkem seal sees olev muld heli summutab.

Kui otsid taimedele toas kohta, paiguta neid pigem mööda ruumi ääri kui toa keskele. Sel moel põrkub heli vastu seinu ja suubub seejärel taime lehtedesse. Parimad helisummutajad on tihke kareda puukoorega taimed ja lihavate lehtedega suured sukulendid.

Pane tuba taimi täis. Foto: Pexels

Kaunis käsitöö seinale

Kui oled usin näputöötegija, ära peida oma valminud esemeid veimevakka, vaid eksponeeri uhkelt seinal. Heli sumbub suurepäraselt poorsesse ja pehmesse käsitöömaterjali. Ristpistes tehtud töid võid peale padjakatete eksponeerida ka pildiraami sees.

Väga kaunis jääb, kui kinnitad tühjale ja kõledale seinale populaarsed sõlmpitsist ehk makrameetehnikas kaunistused. Mida kogukam töö, seda parem. Kui teed selle ise, kasuta nööride sõlmimise aluseks pikka, jämedat puidust harjavart või metsa alt toodud oksa. Punumiseks võta aga jäme nöör, et saaksid mahuka töö kiiremini valmis. Jämedast puuvillasest materjalist võid ka põrandale vaiba heegeldada.

Kaunis käsitöö seinale. Foto: Laura Karro

Löö luugid kinni

Kust tuleb sisse õhku, sealt tuleb ka heli. Mida rohkem pistikupesi, seinalampe jm avausi seinas on, seda enam heli ja müra naabrite juurest kosta saab. Seega topi kõik õhuvahed müra summutamise eesmärgil kinni. Vaata üle pistikupesad, ventilatsiooniavad, ukse- ja aknatihendid ning muu, mida on võimalik tihendada.

Kui on plaanis suurem remont, vaheta kärarikkas kohas elades tavalised aknad mitmekihiliste vastu. Nii kostub tuppa vähem kilkeid laste mänguväljakult ja ka autotee mürin pole siis nii domineeriv.

Võidab see, kellel on rohkem asju

Kui armastad minimalismi, kajab su kodus ilmselt rohkem kui soovid. Mida vähem on toas asju, seda enam on seal kuulda enda tekitatud häirivat müra, sest helidel pole kuskil neelduda. Eriti hästi põrkub heli edasi siledatelt pindadelt, nagu klaas ja metall.

Seega kui sa ei armasta asju, investeeri pehmetesse, erineva tekstuuri ja paksusega mööblisse ning kardinatesse. Pehmed ja poorsed materjalid püüavad hästi helilaineid ja muudavad kaja toas vähem kuuldavaks. Kõige paremad kardinakangad on samet, vill ja teised paksud tugevad materjalid.

Erinevad materjalid

Hea on teada, et mida rohkem erinevaid materjale kasutad, seda paremini on võimalik müra ja heli summutada. Kui diivan ja sellel olevad padjad on kangast ja pleedide hoidmiseks on nurgas vildist korv, siis korgist võiks olla seinal infotahvel. Nii on su kodus parimad materjalid erinevate helide summutamiseks.

Erinevad materjalid. Foto: pexels

Põnevad seinapaneelid

Poodides müüakse seintele kinnitatavaid paneele, mis püüavad helisid ja tasandavad toas mürataset. Need on tavaliselt erinevad geomeetrilised kujundid, mida saad omavahel klapitada ja sel moel suurele seinapinnale või ka laele ka omamoodi kunstilise lahenduse luua.

Nutikad teevad aga ise seinapaneele! Näiteks võid kinnitada paraja suurusega poroloonist tüki puitraamile tõmmatud lõuendi taha. Veel parem, kui lõuendile on juba mõni kunstiteos maalitud.

Summutavaid seina- ja ka laepaneele saad teha veel vildist või korgist, samuti munakarpidest, mille võid värvida endale sobivat tooni.

Lahterdatud kodu

Mida avatum ja suurem on su tuba, seda rohkem seal kajab. Kui lisanduvad ka naabrite juurest kostuvad helid, on tõesti tüütu. Sel juhul võid ehitada nn toa toas ehk lisa kipsplaadist uued seinad, mis on olemasolevast seinast eraldatud karkassiga. Sel moel läheb tuba muidugi väiksemaks. Ka seinale löödud laudis või vahelae paigaldamine vähendab nii sammumüra kui ka kaja.

Kui aga pole plaanis seinu ehitama hakata, lahterda avarad toad sametiste kardinate, kergvaheseinte või sirmidega. Vali kindlasti pehmed ja poorsed materjalid, et neist tõesti ka kasu oleks.

Lahterdatud kodu vaheseinte või kardinate abiga. Foto: Pexels

Lahtised kapid ja riiulid

Kinnised riide- ja köögikapid on kajasõbralikud, sest neilt põrkub heli hästi tagasi ruumi. Avatud riiulid köögis vajad küll ehk rohkem korrahoidmist, ent töötavad kaasa heli summutamisele. Heli sumbub erinevate esemete vahele ja kaja väheneb. Samamoodi aitab kaasa avatud riidestange. Kui kardad, et sel moel võib rohkem tolmu tekkida, hoia enamikku asju kappides, aga näiteks eelseisva päeva riided võid sättida lahtisele stangele. Lisaks hoia seal ka kaabut, mõnda käekotti või paksu salli.

Lahtised kapid ja riiulid. Foto: Pexels

Hakka rohkem lugema

Raamatud ja ajakirjad neelavad ruumis üleliigseid helilaineid. Siingi kehtib reegel, et rohkem on uhkem. Mida enam on toas paberimaterjali, seda pehmemana tunduvad ka kiledad hääled.

Helide summutamise eesmärgil ei peaks tarku abimehi hoidma kapiuste taga peidus, sest nii ei ole neist kaja vähendamisel palju kasu. Suur avatud raamaturiiul toas, mis on täis raamatuid ja ajakirju, on suurepärane summuti. Hoia paari raamatut ka öökapil ja lauanurgal. Selle ainus miinus on aga kogunev olmetolm.

Hakka rohkem lugema! Foto: Laura Karro