Foto: Erki Pärnaku
Inimesed
9. november 2020, 08:01

Saara Pius mardipäevast: „Lastega muutuvad pühad ka enda jaoks taas toredaks.“

Näitleja ja laulja Saara Pius meenutab, kuidas lapsepõlves kadri- ja mardipäeval santijoostes oli suur ärevus sees. Nüüd jagab ta rõõmu ja elevust tütar Susannaga, kellega käidi eelmisel aastal mardipäeval kodutänavas ukselt uksele rahaõnne jagamas.

Saara tõdeb, et kui peres poleks lapsi, siis võiks nii mõnegi püha tähistamine unarusse jääda. „Lastega muutuvad pühad ka enda jaoks toredaks. Ilma nendeta poleks väga meeles mune värvida või santi joosta. Lastel on ju ikka põnev teada, mis tähtpäevi millal tähistatakse ja mida huvitavat sel päeval tehakse,“ leiab poja Mihkli (5 kuud) ja tütar Susanna (3,5) ema.

Naispere käib marti jooksmas

Saara mäletab oma lapsepõlvest, kuidas enne sandijooksmist valmistuti väga põhjalikult õppides hoolega laule ja koostades eeskava. Ukselt uksele käies oli närv korralikult sees, et kas kõik läheb plaanipäraselt ja lastakse ikka uksest sisse. Eelmine aasta käis esimest korda santi jooksmas ka Piuside pere vanem laps. „Meie kodu lähedal on kuue majaga kvartal, kus elab palju toredaid perekondi vahvate lastega. Kuidagi on tavaks saanud, et jookseme siinsamas ukselt uksele nii, et mardipäeval käivad naised koos lastega ja kadripäeval jällegi isad lastega. Lastel on sellest nii palju elevust ja rõõmu,“ räägib Saara. Eriti meeldib talle nende tähtpäevade puhul see, et ennast tuleb valmis seada ja esinemiskavagi välja mõelda. „Käime erinevates kodudes ja viskame igasse korterisse kuivatatud herneid, et ikka rahaõnne oleks. Kõige ägedam on lastel muidugi hiljem kommide jagamine.“

Pole suured pühade tähistajad

Olulisemaid pühi Piuside pere ikka tähistab, kuid Saara tõdeb, et enamasti tehakse seda pigem tagasihoidlikult. „Kõige olulisemad pühad on meie pere jaoks jõulud, kus kõik saavad kokku. Samuti tähistame suuremalt ema sünnipäeva, mis on jaanipäeva aegu. Sellel ajal sõidame alati kogu perega linnast ära. Minu lemmikkohaks, kus käia, on Kassari Hiiumaal,“ ütleb Saara.

Nii mõnegi tähtpäeva tähtsus on ajaga tema jaoks muutunud. Kui vanaaastaõhtu oli noorena hästi oluline, siis nüüd väikeste lastega eelistab ta pigem sellel ajal kodus või naabrite juures olla. „Uni kipub enne keskkööd juba peale tulema. Hea kui jõuame oma hoovis ikka ilutulestiku ära vaadatud,“ sõnab ta muigega. Kuna perel on vahvad naabrid, siis koos tähistatakse ka vabariigi aastapäeva, kus istutakse koos ühise söögilaua taga ja vaadatakse kontserti.