Foto: Unsplash
Sisustus
15. september 2021, 13:14

29 viisi säästmiseks! Keskkonnasõbralik eluviis aitab raha kokku hoida

Keskkonnasõbralik eluviis seisneb eelkõige oma tarbimise vähendamises, ebavajalikust keeldumises, võimaluse korral vajaduste kärpimisest ja olemasoleva korduskasutamises. Seetõttu võib see aidata ka raha kokku hoida. Liisa Aavik blogist Suletud Ring jagab praktilisi nõuandeid, kuidas igaüks saab oma kodus rohelisema mõtteviisi abil raha kokku hoida.

Korras (kodu)kontor

Täitesulepea

Korduskasutatavad asjad nõuavad algul veidi suuremat rahalist investeeringut, mis ennast mõne aja pärast ära tasub. Kui ese tundub sel hetkel ostmiseks liiga kallis, võib selle panna soovinimekirja. Kui ise osta ei jaksa, siis kunagi ei tea, millal keegi otsustab küsida, et mida sa jõuludeks või sünnipäevaks soovid.

Kasutan kingitud täitesulepead ja ei võta vastu ega osta ühekordseid pastapliiatseid, mis tähendab lõpuks korralikku säästu.

Pakkematerjalid

Avan pakke ettevaatlikult, et materjale uuesti kasutada. Pakkimiseks kõlbavad kõik ilusamad paberid, näiteks maakaardid turismireisidelt, lillepaberid jmt. Nii koguneb erinevaid pakkematerjale päris palju ja juurde pole vaja ostagi. Siinkohal on oluline rõhutada, et ma ei korja kunagi eraldi brošüüre või materjale kuskilt kokku - kasutan seda, mis on paratamatult tee minuni leidnud. Hetkel kulub palju pakkematerjale näiteks vanaema korteri tühjendamisel.

Ühepoolselt trükitud paberitest märkmik

Nii mõneski kodus või kontoris koguneb ühepoolselt prinditud lehti. Mina kasutan neid märkmepaberina. Selle jaoks lõikan A4 lehed pooleks, augustan augurauaga ning köidan metallrõngastega kahe pappkaane vahele. Taolisse märkmikusse võib köita näiteks pudruhelveste karpide külgi või muid paberümbriseid. Kasutan peamiselt teiste paberijääke, kuna mul endal neid ei teki.

Saab ka ostmata!

Kõike ei saa ega pea endale ostma. Selle asemel saab näiteks tööriistu ja riideid laenutada ja laenata. Kui sulle meeldib lugeda, siis raamatukogu on sinu parim sõber. Eesti raamatukogudel on ka veebis suur e-raamatute valik.

Kindle Unlimited võimaldab e-lugerite omanikel kahe kuu jooksul teatud valikust suurt hulka raamatuid tasuta lugeda (edasi maksab teenus 9 €/kuu). Pean tunnistama, et soetan kuus 1-2 välismaist raamatut audioraamatuna või Kindlesse. Need on kaalutletud ostud, mis mind isiklikus- ja tööelus edasi viivad ning lõpuks oma raha tagasi teenivad.

undefined Foto: Unsplash

Nutikas garderoob

Ole avatud pakkumistele

Lähedased pakuvad mulle, kui teise ringi asjadele avatud inimesele, suurepäraseid esemeid. Nende hulgas ka riideid, mida uhkusega kannan. Minu tutvuskonnas on mitmeid teise ringi riiete suuri fänne, mis aitab ka heade pakkumiste ja leidudega kursis olla.

Multifunktsionaalsus

Kui garderoobi valitud esemed istuvad hästi selga, on omavahel hästi kombineeritavad ja multifunktsionaalsed, siis polegi vaja palju asju osta. Kirjutasin 2019. aastal oma blogis, kuidas koostada kapselgarderoobi. Olen oma garderoobi vahepeal täienenud mitmete kvaliteetsete esemetega, mis on kallimad kui kiirmoekaup, kuid see eest teenivad mind pikalt. Ma ei osta asju kergekäeliselt ning püüan uusi, eetilise moe esemeid, kombineerida teise ringi kraamiga. Need on ikkagi investeering aastateks!

Enne, kui midagi ostan, siis mõtlen läbi, kuidas iga konkreetene riideese minuga päevast-päeva kulgeb, mis vajadused mul on, kuidas selle eest peab hoolitsema (nt keemiline puhastus tähendab 8-eurost kulu ühe pesu eest ja püüan selliseid esemeid vältida), kas see on multifunktsionaalne ja kas kannaksin seda regulaarselt. Samuti on oluline aspekt see, kas ese oleks kantav nii igapäevaselt kui ka pidulikumal puhul. Loe siit, millised Eesti ettevõtted valmistavad keskkonnasõbralikku ja jätkusuutlikku moodi.

Teise ringi rõivaid saab soetada ka veebist, nt Basaari mobiilirakendus, EmmyStore, Uuskasutuskeskus.

Leia ise asjadele ostja

Vahel juhtub, et riideese jääb kandmata. Esmalt pakun asju tasuta oma sõbrannadele. Seejärel eelistan huvita jäänud asja otse edasi müüa, sest vaid nii tean, et asi leiab kellegi kätes kasutust ja väärika kohtlemise. Viies riideeseme teise ringi poodi, siis ma ei tea, kas see jõuab poeriiulile või lõpetab korralik asi kaltsuna. Eestis on teise ringi riietest üleküllus.

Rikkaks sellise müügiga ilmselt ei saa, aga kel vaja, siis veidi taskuraha küll ja südamerahu, et ese leiab kasutust.

Siin on juhised, kuhu pakkuda raha eest oma raamatuid. Loe ka minu kogemusest boksimüügiga siit.

Vanad kingakarbid – hea koht hoiustamiseks

Oma uues kodus asjade hoiustamiseks küsisin kingakarpe Solarise keskuse Shoeshopist, kes juba mõne päevaga mulle suure koguse kõrvale pani. Minu isiklikuks lemmikuks osutusid musta värvi kingakarbid, millele sai kustutatava valge kriidimarkeriga efektselt peale kirjutada. Karpi pandud asjade voltimiseks kasutan KonMari tehnikat. Tänu sellele püsivad karpidega riiulid väga kenasti korras.

 

Säästlik vannituba ja WC

Vana hea tükiseep

Tükiseep on üldiselt oluliselt soodsam, kui vedelseep ning mina olen see, kes kingitud seebigi üle rõõmustab. Suvel tegin ise hulga seepe ja tänu sellele olen pikaks ajaks varustatud.

Isetehtud kosmeetika

Lihtsa mesilasvahast ja õlist koosneva huulepalsami retsepti leiad siit. Kasutan seda ka valgustpeegeldava kreemina, küüntel, kulmuvahana ning vahel ka kätekreemina.

Järgin kosmeetiku koostatud personaalset zero waste näohoolduskava, mis võimaldab mul teha endale ise näopuhastusvahendi, tooniku, niisutaja, koorija, maski ja näoauru. Igapäevaste vahendite materjalikulu on kuus vaid 1,03 eurot.

Nullkulu jagab oma blogis oliiviõlist, sheavõist ja mesilasvahast tehtud tahke kreemi retsepti. Paljud kehasõbralikud õlid sobivad ideaalselt duši järgseks keha niisutamiseks.

undefined Foto: Unsplash

Meigieemalduspadjad

Meieeluilu blogist leiab juhise, kuidas meigieemalduspatju ise õmmelda. Minagi kasutan tema õmmeldud meigieemalduspatju. Kui isetegemine pole sinu rida, siis googeldades leiad erinevaid e-poode, kus neid müüakse.

Vahetatavate teradega raseerija

Soodsaim metallraseerija maksab umbes 22 eurot (+ kümme tera 1 euro). Tasuvusaeg jaotub sellel pigem aastate peale (seitse aastat, kui kasutada 2,5-euroseid ühekordseid raseerijaid, mida on 10 tk pakis). Mina kasutan nõukogudeaegset raseerijat, mis oli kodus juba varasemast olemas. Kui tunned, et sellise raseerija ostmine käib sulle üle jõu, siis lisa see oma kingisoovide nimekirja. Raseerimiseks vahusta seep käte vahel või kasuta kausi-ja-pintsli meetodit.

Käsidušš tualettpaberi asemel

Käsidušš ei kaota üldiselt vajadust tualettpaberi järele, kuid kindlasti vähendab selle kasutamist ja muret, et mis juhtub, kui tualettpaber poest otsa saab.

Menstruaalanum ja riidest hügieenisidemed

Veebi- ja tavapoodides on suur valik erinevaid menstruaalhügieeni vahendeid. Keskmise suurusega menstruaalanuma hind jääb vahemikku 17-25 eurot ja see tasub end ära umbes 4-5 kuuga. Samas saab hügieenisidemed ka ise õmmelda!

Riidest beebimähkmed

Minu kogemus piirdub sellega, et kandsin neid ise 1995-1996 titena, aga mõistetavatel põhjustel ma sellest palju ei mäleta. Paljud kasutajad toovad plussidena esile seda, et tekib vähem prügi, see tasub ennast ära ja laps õpib kiiremini potil käima.

Katkised sukkpüksid patsikummideks

Sukkpükste kasutusiga on lühike, kuid paraku ei õnnestu mul neid oma elus vältida. Seega valin kvaliteetsemaid eksemplare ja püüan leida neile muu otstarbe, kui neid kanda enam ei saa. Meie leibkonnas leiavad puhtaks pestud sukkpüksid peamiselt kasutust kingade poleerimislappidena ja patsikummidena. Olen neid kasutanud ka kolimisel söögiriistade ühte punti sidumiseks, seebijäägihoidjana ja ravimikotikestena.

undefined Foto: Unsplash

Köök, kus kõik on korduskasutatav

Korduskasutatavad lapid

Kasutame köögis (tööstuslikult kompostitavaid) lappe, mida pesen vahepeal nõudepesumasinas. Nõudepesumasinata kodus saab need panna näiteks kausi sooja vee ja äädikaga mikrolaineahju või pliidile. Need on pigem määrivate asjade puhastamiseks. Pindade pühkimiseks kasutan mikrofiiberlappe. Eraldi on lapid ekraanide, peeglite ja akende jaoks. Majapidamispaberit me ei kasuta, sest selle ostmine tekitab kulu ja äraviskamine prügi.

Purutee, teesõel, presskann

Puruteest, mis on oluliselt soodsam kui pakitee, joogi valmistamiseks kasutan presskannu või teesõela. Maitsva kuuma joogi saab valmistada ka ürtidest, nt melissi ja piparmünti saan tuttava käest. Mulle meeldib ka riivida lihtsalt värsket ingverit presskannu ja teha sellega särtsakat teed.

Kasutatud purgid

Elukaaslase vanaema saadab meile mitmeid maitsvaid hoidiseid, mille purgid saadame talle tagasi. Eriolukorra ajal tekkinud purgid on leidnud kasutust hoiupurkidena nii vannitoas kui ka köögis. Kindlasti ei saa purgimajandust päris üle käte lasta ja edaspidi ilmselt suuname rohkem purke hoidiste tegemise jaoks tagasi.

Tallinnas võtab purke korduskasutamiseks vastu näiteks vegankohvik Lisanna, kes müüb neis kaasa kohvijooke. Samuti võib purke jätta pakendivabasse Ilma Poodi, kus teised neid vajadusel võtta saavad.

undefined Foto: Unsplash

Toiduvalmistamine kõiki jääke ära kasutades

Teen ise nullist müslit, hapukapsast, tulist kastet, pähklivõisid, määrdeid, taignaid. Arendan pidevalt oma oskuseid edasi. Pikemaks säilitamiseks hakin ise juurviljad sügavkülma - see ei võta palju aega ja säästab raha. Püüan ka jääke maksimaalselt ära kasutada ja nendega loominguline olla. Sellest, kuidas toidu raiskamist vähendada, loe lähemalt siit.

Pakendivaba toidukaup otse koju

Tallinnas on palju võimalusi tellida endale hea hinnaga puu- ja juurviljad lahtiselt kastis koju ja seega ka plastprügi teket vähendada. Nii mõnigi tarnija võtab pappkastid hea meelega tagasi. Ostud teen põhinedes nädalamenüül, mille planeerimine aitab vähendada nii prügi teket kui ka kulutusi.

Teise ringi nõud

Mitmed nõud jõuavad minuni vanaemalt ja elukaaslase onult. Ma ei hoia neid kõige ilusamaid serveerimisnõusid kuskil turvaliselt kapis, vaid hoopis aukohal igapäevases kasutuses. Ilmselt pole tegu hindamatute Vana-Kreeka vaasidega.

Isetehtud puhastusvahendid

Ise puhastusvahendeid tehes tuleb teada, millised pinnad sul kodus on ja kuidas nende eest hoolt kanda. Kui eelmises köögis sain rahulikult sidrunhappelahusega pindu puhastada, siis uue kodu köögipind on nõudlikum. Hetkel kasutan tableti kujul lahustuvaid puhastusvahendeid, millest kirjutasin siin. Paljud tööd saab tehtud nõudepesuvahendi, sidrunhappe või äädika ja soodaga.

undefined Foto: Unsplash

Sinu prügi võib olla kellegi aare

Sama hea kui uus

Näiteks Paranduskeldri Facebooki kontolt saab palju vahvat inspiratsiooni, kuidas asju parandada. Samuti on erinevaid juhiseid täis kogu internet. Väike nõelumine rõivaga samas toonis niidiga võib eseme eluiga oluliselt pikendada.

Muide, kui mul kord klaasist presskann katki läks ja press alles jäi, siis leidsin uue kannu Facebooki grupist “Prügi aardeks taaskasutus”. Seal juhtub sageli nii, et kui ühel on katki läinud sama tüüpi esemest üks osa ja teisel teine, siis üks aitab teisel terve eseme saada. Loe siit lähemalt Facebooki gruppidest, mis aitavad prügi teket vähendada.

Katkinegi asi leiab taaskasutust

Kui olen olnud kimpus vanade asjadega, siis olen leidnud abi Facebooki grupist Prügi aardeks taaskasutus. Seal on saanud uue omaniku nõukaaegne pliit, katkised ülikonnakingad, kulunud taburetid, katkise põhjaga voodi, puuduva jalaga öökapp, kulunud lastetool jpm. Enamik nendest asjadest on mu siit ilmast lahkunud vanaemast alles jäänud. Entusiastid teevad need asjad korda ja annavad neile uue elu. Loe siit minu kogemusest, mida teha siit ilmast lahkunud inimese asjadega.

Muidugi on alternatiiviks laadida asjad renditud minibussi ja viia jäätmejaama, kus pean selle eest pealegi maksma. Pigem näen pisut vaeva ja proovin asjadele uued omanikud leida. Seni on see ka end ära tasunud.

Praktiline sisekujundus

Iga asi, mis meil kodus seisab, nõuab aega, hoolt ja puhastamist. Seepärast ei leia minu kodust ebapraktilisi kujunduselemente. Praktilised esemed, mis on regulaarselt kasutuses võivad samuti kodu kaunistada. 

 

Jook ja söök kaasa!

Veepudel ja termos

Minu number üks soovitus on eluaegse garantiiga Klean Kanteeni pudelid ja termosed. Kui mõni nende osa katki läheb, saad need hõlpsasti asendada. Mul on nii veepudel kui ka termos, sest ülikoolis tahtsin oma kohvi ja vee eraldi nõus hoida. Kui see ei ole sulle oluline, soeta ainul termos.

Number kaks soovitus on vähem kui kaks eurot maksev pendelkorgiga klaaspudel. See tasub ennast juba kahe joogikorraga ära. Minul on klaaspudelitega väga kehvad kogemused ja seega soovitan pigem vastupidavamast materjalist pudelit. Näiteks kvaliteetne termos tasub end regulaarsel tarvitamisel ära umbes 1,5 kuuga.

Oma karbis toit ja söögiriistad

Selleks, et lõuna ajal vältida väljas söömist on lihtsaimaks lahenduseks teha õhtusöögiks topeltports toitu ja panna pool sellest järgmiseks päevaks karbiga kaasa. Soodsaim karp on see, mis on juba olemas või 3-eurone vedrukaanega purk. Võtan kodust kaasa ka söögiriistad.