Inimesed
1. detsember 2020, 09:15

Peatoimetaja kolumn | Jõulud ise ongi kingitus – hea võimalus hetkeks aeg maha võtta

„Tuleksid juba jõulud,“ hakkasin siit-sealt kuulma õhkamist oktoobri lõpul. Igatsust ilma mingi hädaldamiseta. Tava­päratu õhinaga näidati telefonidest ka esimesi jõuluvälja­panekute pilte.  


Aegsasti tekkis soov sära, soojuse, rõõmuhetkede, kerge pidulikkuse järele. Traditsioonide järele, mille taassooritamine lisab turvatunnet. 
Praegune aeg on võtnud jõuludelt tempot maha. Koorinud selle kihte lahti, et jõuda lähemale põhiolemusele. Olgu selleks kristlik sõnum, aeg looduse aastaringis, esivanemate kombestik. Ehk tuleb kinke vähem teha, sest jõulupeod jäävad ära. Ehk peetakse ka aastavahetus seekord suurema mürtsuta, vaid oma pere ringis. Seni ka teatavat pühade eest põgenemist võimaldanud välisreisid on nüüd harvad. Vähem on võimalusi, aga vähem on ka pealiskaudset vehkimist, kui oled poolformaalsel üritusel kohal, aga nagu pole ka. Või lihtsalt tuuritad sihitult mööda poode kingiideed otsides. Ehk on neis jõuludes omamoodi raami, konkreetsust.


Samas sõltub veelgi enam sellest, kui suur on suguvõsa, kas lapsed on kodumaal jne. Kui varem sai hingetuge jõuluaegsetest seltskondlikest olengutest, kaunitest kontsertidest, siis nüüd sõltuvad väljaskäimise ja kohtumiste võimalused paljuski uudistes kella 11 paiku edastatud numbritest. Nii on oluline roll päkapikkudel, kes ikkagi väiksed armsad kingid üle Eesti kohale viivad, või jõuluaegsel pikal telefonikõnel.


Ehk saab sel jõuluajal teha seda, mida aastaid teoorias räägitud – lugeda uusi raamatuid, meisterdada piparkoogimaja aegsasti valmis, jalutada kogu perega looduses. Jõulud ise ongi seekord kingitus.
Head detsembrikuud!