Okasteta ehtepuu. Foto: Bauer Syndication
Jõulud
14. detsember 2020, 09:57

INSPIRATSIOONIKS | Nutikad ideed kodu kaunistamiseks: võta välja piparkoogivormid, lusikad ja raagus oksad

Pühade ajaks kodu kaunistades võib lasta fantaasial lennata. Nii jõuavad sinuni need kõige lennukamad ideed. Siin pakume sulle midagi inspiratsiooniks!
Piparkoogivormidest pärg on kaunistatud klassikaliste jõuluvärvides paeltega. Foto: Living4media
Lusikas kui nimesilt. Punane pael ja kadakatuust lisavad särtsu. Foto: Martina Schindler / Living4media
Okasteta ehtepuu. Foto: Bauer Syndication

JÕULUEHTED

Ukraina jõulupuid ehivad ämblikud ja ämblikuvõrgud – arahnefoobidel ei maksa seepeale kohe kaugele põgeneda, sest välja näevad need üsna samasugused nagu meie esivanemate kõrtest-lõngast „päikesekettad“. Ämblik-ehteid saadab aga legend vaesest perest, kes ei saanud endale muid ehteid lubada, aga tänu jõuluimele üllatas neid hommikul ikkagi kullas-karras sätendav puu.

Raamitud kuuseehted ja kuuske ei lähegi tarvis. Foto: Living4media
Saabuvaid külalisi tervitab lõbus sokihobune, kes on leidnud koha jõulukompositsioonis. Foto: Olaf Szczepaniak / Living4media

KUUSEPUU ASENDUSED

Nüüd ihaldatakse linnamüüklates tavalise metsakuuse asemel pigem serbia kuuske (ilus sale), torkavat kuuske (hõbedakarva) ja nulgu (ei aja okkaid maha).

Päris lõunamaal, kus jõuludest midagi teatakse, kõlbab „kuuseks“ ka banaani- või mangopuu. Erilisel moel paistab selles reas silma Uus-Meremaa pohutukawa, millele on isegi eestikeelne nimi välja mõeldud – kõrge raudmünt.
Gröönimaal puid suurt ei kasva, seal ajab asja ära mõni tokk või kepp või ajupuu või on luuavars ehteisse pandud. Ka Norras jm põhjalas kaunistatakse vahel jõulupuu asemel ära hoopis põrandahari.

Kihnus, kus kuusega samuti kitsas käes, on jõulupuuks mänd, kuigi toas olevat juba ehitud puud kutsutavat ikka kuuseks!

Sama motiivi variatsioonid kingituste pakkimisel. Foto: Olaf Szczepaniak / Living4media
Foto: Peter Raider / Living4media