Foto: Pixabay.com
Jõulud
16. detsember 2020, 11:30

Too koju jõuluhõngu! Kodukirja toimetuse jõulusoovitused

Kodukirja toimetus annab omapoolseid soovitusi, kuidas lihtsate vahenditega anda kodule juurde pühadesära.
undefined Foto: Pexels.com

Mõnus jõululõhn tuppa
Tsitrusviljadest on väga lihtne valmistada aroomipurk, mis mõnusa jõululõhna tuppa toob juba siis, kui kuuske ega piparkooke veel ei ole. Võta apelsin, sidrun ja/või laim, sobib ka õun. Eriti praktiline on kasutada vilju, mis liiga kauaks seisma on jäänud. Lõika u 5 mm viiludeks ja lao küpsetus­paberiga kaetud ahjuplaadile. Kuivata 50-kraadises ahjus umbes 2 tundi (vahepeal keera ka teistpidi), kuni viljad on kuivad. Pane purki koos kaneelikoore, nelgiterade ja täht­aniisiga. Segu võib panna ka aroomiküünla alusele ja kui siis küünal seda alt kuumutab, levib hea lõhn veelgi intensiivsemalt.
Kuivatatud tsitrusvilju võib ka kuuse külge riputada. Et nad säravamad jääksid, tuleks nad poole kuivamise ajal ­munavalgega üle pintseldada ja suhkrut peale raputada. 
Pille, köögitoimetaja

undefined Foto: Malle Pajula

Keeruküünal
Leidsin Saksa jõuluajakirjast idee kunstilisemalt keerdus küünalde tegemiseks. Selleks tuleb pikk sihvakas küünal panna natukeseks umbes 45 kraadisesse vette poolest kerest pehmenema ja seejärel tainarulliga keskelt lapikuks suruda. Nüüd saab sisse keerata voolujoonelise keeru. Küünal paistab erilisem. 
Malle, peatoimetaja

Foto: Helen Arak

„Õhupallid“ lauale
Jõululauale, miks mitte, võiks poetada ka golgappad – ostsin neid Tallinnas India poest lihtsalt pakendi pildi pärast – väiksed täidisega „õhupallid“. Kõige põnevam oli tegemine: õhukesed tainaliistakad paisusid, vahel ka plahvatasid kuumas õlis potsakateks pallideks. Jahtunult toksisin väikse naaskliga neile avad sisse – nii suured, et täidiseraas ära mahuks. Retsepti järgi tuli teha kartulitamp (ühest kartulist on küll) masalapulbri (komplektis kaasas) ja paari tilga veega. Maitseb, nagu öeldakse, huvitavalt. Lõppeks võib täita neid millega tahes, pigem ehk magusama, kerge ja kuivapoolse sisuga. Ausalt öeldes piisab sellestki, kui pallikestele natuke moosimustrit peale teha. 
Helen, toimetaja

undefined Foto: Unsplash.com

Kuusk varem tuppa 
Aastalõpp toob ikka traditsioonid esile. Paljud on töö koju kandnud ja võimalusel häälestanud end ja pereliikmeid tundma jõulude leebet lähenemist. Tasapisi saadakse kodu kaunistama asuda. Ehk saab seekord ka kuuse mõned päevad varem tuppa tuua. 
Priit, fotograaf

Jõulukräss ehk kärbsekiik
Vanad asjad ja isetegemine lähevad üha enam moodi. Üks lihtne ja efektne jõulukaunistus on kräss, mida vanarahva seas ka kärbsekiigeks kutsuti. Selle valmistamine ei nõua erilisi jõupingutusi. Vaja ei lähe muud kui üht ümarat kartulit (vanasti kasutati ka õuna) ning rohkesti efektseid kõrrelisi (näiteks vitshirssi) või pilliroogu. Kartulist tõmmata läbi nöör, millega hiljem on krässi mugav üles riputada. Seejärel saab hakata kõrreliste pähikuid (või miks mitte ka viljapäid) kiirtena kartulisse torkama. Kaunistust võib ilmestada veel näiteks viirpuult võetud marjaokste või igihaljaste puude okstega. Valmis krässi saab riputada tuppa või õue räästaserva. 
Ingrid, aiatoimetaja

Foto: Piret Tali

Kuld- või hõbepähklid
Kord õnnestus turult jõulu eel koju tuua kott kreeka pähkleid, mis olid kõik seest mustaks hallitanud. Koored olid kenad, suured ja mustrilised ning avanesid peaaegu tervena. Kuivatasime siis lastega pähklikoored ära, värvisime spreivärviga kuldseks, liimisime liimipüstoliga kokku ja panime kuldsed nöörid külge. Värvitud pähkleid kogunes korralik hulk, jagus nii enda jõulupuule, kingituste kaunistamiseks kui ka külla kaasa võtmiseks. Nagu selles luuletuses, mis ma lapsena jõuluvanale lugesin:
Kena kuldne kringel
on mul jõulusalmis.
Selle tuttav ingel
tegi ahjus valmis.
Veel on hõbepähkleid,
minu jõululoos.
Päkapikkudega
korjasin neid koos.
Piret, tegevtoimetaja

undefined Foto: Pixabay.com

Paberita pakk
Varasemalt on kingid pidurüü saanud küll pakkepaberi, küll ajalehtedega. Aga et kapinurgas ootab üks kangatükkidega kott, mille sisust seelikuks ei jagu, aga mille ülihea kasutamise idee on tulemata, siis tundus hiiglama hea plaan neid riidejääke sel aastal kinkide pakkimisel kasutada.
Katre, kujundaja