Foto: Gaillard Louis
Tee ise
30. november 2020, 11:32

PÄKAPIKUD TULEVAD | Meisterda ise vahva advendikalender!

Advendikalendri meisterdamine võib olla lihtne ja soodne. Olgu see üks vahva ühisprojekt tervele perele!

Meisterdamiseks vajad:

  • Linast või puuvillast kangast.
  • Kuupäevade märkimiseks 24 puidust nööbikest, ketast või figuuri. Neid leiab erinevatest pudi-padi poodidest ja käsitöökauplustest. Tublimad (nagu meie) lõikavad kettad metsast toodud okstest ise.
  • Erineva suurusega puuoksi pesulõksude ehtimiseks ja kalendri riputamiseks.
  • Abiks on ka kuum liim, trell, marker või akrüülvärv, pintsel, niit või pael, nõel ja käärid.

Näpud tööle:

1. Lõika kangast 24 meeldiva suurusega ristkülikut. Meie lõikasime suuremaks kotiks 30 × 20 cm tükid. Väiksemate kottide tarbeks aga 25 × 15 cm tükid.
Murra ristkülik keskelt kokku, nii tekib kotile põhi. Ühenda omavahel koti küljed, keera tagasi suu ning õmble see hargnemise vältimiseks läbi.

2. Nüüd puidust dekoratiivelementide kallale. Kui lõikasid kettad ise, võid need siledamaks lihvida. Märgi peale kuupäevad. Seda võid teha markeri või värviga. Lase veidi kuivada.

3. Kasuta trelli või naela ja haamrit, et puurida või toksida puidust ketaste servadesse augud. Aja niit või pael nõela otsa ja kinnita kettad kotikeste külge.

4. Pesulõksud on head koti sulgemiseks ja ka kotikeste riputamiseks. Kui liimid lõksudele kuuma liimiga puutükikesi, annad kalendrile veidi värvi ja lisad armsat maalähedust.

5. Riputa kotikesed pesulõkse kasutades mõnele suuremale oksale või nöörile huvilisi ootama. Nüüd jääb üle vaid kotikesed üllatustega täita!

Kui meisterdamine pole sinu teema, aga ka tavalised papist advendikalendrid mitte, vaata ringi poodides. Sealtki leiab vahvat kraami!

Veebipoes Toybox.ee 39.99

K-Rautas 35.90

Veebipoes Partyinbox.ee 11.90

Veebipoes Partyinbox.ee 34.50

Veebipoes Arte.ee 18.90

Kas teadsid?

Üks esimene tõend pisut teistmoodi advendikalendrist pärineb Saksa kirjaniku Elise Averdiecki 1851. aastal ilmunud lasteraamatust. «Õhtul, kui väike Elisabeth voodisse poeb, räägib ema talle alati natuke jõululugu. Tüdruk laulab emaga koos ka jõululaule ning alati õpitakse selgeks mõni uus. Seejärel kleebib ema lastetoa tapeedile uue jõuluteemalise pildi ja lapsed teavad, et kui kõik kakskümmend neli pilti ripuvad seinal, ongi kauaoodatud jõulud käes.»

Protestantlikult Saksamaalt on teada komme, et igal detsembripäeval kuni jõuluõhtuni välja tõmmati uksepiidale kriidiga kriips. Osas peredes süüdati iga päev uus küünal või riputati üles uus vaimuliku sisuga pilt.

Tänapäevase advendikalendri leiutaja on Gerhard Lang (1881–1974). Kui Gerhard oli nelja-aastane poisiklutt, otsustas tema ema poja jõuluootuse lihtsamaks muuta. Nutikas ema kinnitas värvitud papitükile 24 küpsist ja pisike Gerhard võis iga päev ühe ära süüa.

Aastaid hiljem sai Gerhardist trükikoja osanik, ent ta mäletas ikka veel suure heldimusega oma lapsepõlve küpsisekalendrit. Just see andiski talle idee anda välja esimene trükitud advendikalender.

1908. aastal tuli trükist Kristuslapse motiividega advendikalender. See koosnes kahest värvilisest poognast, millest ühel oli 24 jõulumotiivi. Need lõigati ükshaaval välja ja pandi seejärel vastavasse kohta teisel poognal. Pildid joonistas toonane kuulus illustraator Ernst Kepler.

Edu oli üllatavalt suur ja 1920ndatel mõtles Lang välja juba uue variandi – luukidega kolmemõõtmelise advendikalendri. Selle kalendri sisuks olid juba väikesed esemed, millel kujutati linnamotiive kõrvuti religioossetega.

1926. aastal tõi Lang välja advendikalendri «Jõuluroos» ja see oli esimene, mille sisse pugesid väikesed šokolaaditükid. Esimene pimedatele lastele mõeldud advendikalender tuli Gerhardi käe alt 1930ndate paiku. Samal kümnendil hakkasid lisaks Langile advendikalendreid tootma ja müüma ka teised kirjastused.

Allikas: www.weihnachtsmuseum.de