Pindvärvitud sile nahk on kõige tugevam ja niiskes kliimas kõige vastupidavam.Foto: Roger Bradshaw / Unsplash
Nipid
30. jaanuar 2021, 05:12

PÄÄSTA VÄÄRT KINDAD! Selle õpetuse abil saavad nahkkindad värske ilme

Kui armastad jahedal ajal kanda nahkkindaid, oled tõenäoliselt märganud, et need kipuvad väga kergesti määrduma. Siin on sulle seitse soovitust, kuidas lemmikud taas puhtaks saada.

1. Usalda spetsialisti!

Nahkesemete eluiga on keskmiselt 10−15 aastat. Seda aga vaid siis, kui hoolitsed nende eest õigesti. Hooldust vajavad kõik nahkesemed, k.a kindad.
Võimalusel usalda kindapaar kord aastas professionaali hoole alla. Spetsialist teab täpselt, kuidas konkreetsetele kinnastele läheneda, milliste vahenditega puhastada ja kuidas turgutada. Kinnaste keemiline puhastus maksab küll kümne euro ringis, ent tulemus on seda väärt.

2. Ära pese kraani all

Üks levinumaid, aga samas ka halvemaid «nippe» kinnaste puhastamiseks on nende kraani all pesemine. Kindad pannakse lihtsalt kätte ja pestakse nagu käed seebiga puhtaks.

Oskamatu koduse pesemisega tehakse kinnastele aga pahatihti karuteene. Nahktooted liigset niiskust ei talu ja nõnda võid oma kindad sootuks ära rikkuda. Liigne niiskus rikub nahka, mistõttu muutuvad kindad ajapikku rabedaks ja purunevad. Halvemal juhul kivistuvad kindad kuivades kohe ja nende eluiga ongi läbi.

3. Niiske lapp on abiks

Siledaid nahkkindaid võid pühkida niiske lapiga (kindlasti mitte märja lapiga!). Kogu mustust nõnda kinnastelt eemaldada ei saa, pigem on see kiire abinõu äsja tekkinud kergete plekkide eemaldamiseks.

Seemisnahale on olemas spetsiaalsed harjakesed, millega saab puhastada kinnaste pealmist pinda.

Seemisnahahari
Hind Prismas 2.50

4. Hangi spetsiaalne vahend

Kinnaste põhjalikumaks puhastamiseks võid soetada spetsiaalselt naha puhastamiseks mõeldud vahendeid. Seejuures pead aga teadlikult valima just enda kinnastele sobivad tooted. Enne põhjalikku puhastuskuuri proovi vahendit kindlasti väikesel varjatud alal, näiteks kindasuul, ja veendu, et toode ei kahjusta kindapaari. Pärast testimist kanna pesuvahend õrnalt niiske lapiga nahale. Jäta see veidikeseks seisma ja pühi seejärel puhtaks. Jäta kindad õhu kätte kuivama.

Õrnatoimeline nahaseep
Hind veebipoes Nahakoda.ee 6.90

Seemisnaha ja nubuki puhastusvahend
Hind veebipoes Leathermastershop.eu 5.60 (tavahind 9.98)

Ühekordne puhastuslapp
Hind veebipoes Leathermastershop.eu 2.59

5. Taasta läige

Kui kindad on kaotanud oma läike, võid äärmisel juhul proovida siledat nahka niisutada näiteks oliiviõliga. Aga parem oleks selleks kasutada siiski spetsiaalseid nahale mõeldud tooteid. Enne puhasta kindad niiske lapiga, seejärel kanna õrn kiht õli nahale.

Trikemi nahaõli
Hind veebipoes Bullstar.ee 22.00

6. Kaitse niiskuse eest

Sügisel ja talvel nahkkindaid kandes pole võimalik niiskusest hoiduda. Sestap tuleks hooaja alguses nii siledast nahast kui ka seemisnahast kinnastele kanda peale vett tõrjuv kaitsekiht – nagu jalatsitelegi. Sobiva toote valikul ole väga hoolas, et see ei jätaks värvilistele kinnastele laike. Pritsitavad vahendid kanna peale kaugemalt, et kaitsekiht jääks ühtlane.

Mesilasvaha ja glütseriini sisaldav nahavaha siledale nahale
Hind veebipoes Nahakoda.ee 6.90

Niiskus- ja mustusvastane pihus, sobib nii siledale kui ka seemisnahale
Hind Kaubamajas 11.99

7. Hoiusta kui museaali

Hooajaväliselt hoia oma kindaid kuivas ja kaitse päevavalguse ning ringi lendleva tolmu eest. Hoiusta neid karbis, kangast kotikeses või siidipaberi vahel. Kindlasti ära pakenda kindaid kilesse – nahk peab saama hingata.

Hea teada!

  • Pindvärvitud sile nahk on kõige tugevam ja niiskes kliimas kõige vastupidavam. Selliseid kindaid võiks hooldada korra kvartalis. Samas sõltub puhastusintervall eseme kasutustihedusest ja värvitoonist.
  • Aniliin- ja semianiliinnahk on siledate nahkade eriliik, väga populaarne kindamaterjal. Tavaliselt on tegemist kitse-, põdra- või lambanahaga. Säilitamaks naha võimalikult loomulikku tekstuuri ja pehmust, ei ole naha pinnale kantud tugevat värvikihti. Seetõttu on need nahaliigid õrnad, õhukesed ja mustust imavad. Neid tuleb hooldada tihedalt, soovitatavalt korra kuus.
  • Veluurist ja seemisnahast, rahvakeeles pööratud nahast kindad on ilma kaitsva pinnavärvikihita ja seega poorsed materjalid, mis imavad niiskuse ja mustuse kergesti endasse. Needki kindad vajavad tihedat hooldust.
  • Nubukist kindad on sametised ja pehmed ning veelgi imavamad kui aniliinnahk, seega on sellised kindad kõige pirtsakamad. Nahk ise on tugevam ja vastupidavam kui seemis, seetõttu tavaliselt seemisnahast ka kallim.

Täname Kadrioru keemilise puhastuse salongi.