Seekordses podcast'is on Tiina Toometi vestluspartneriks Haabersti loomakliiniku loomaarst Olga Sjatkovskaja ning arutelu teemaks kuidas tagada kassidele adekvaatne veterinaarabi.Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
30. november 2020, 11:02

„LOOMAARST TASKUS“ | Kuidas hirmunud kass arstile viia ja mismoodi kliinikus käituda?

Kasside arv kasvab, ületades koerte oma, kuid kassid saavad vähem veterinaarabi, sest neid on keerulisem arsti juurde viia. Hirmunud kassi käsitlemine arsti juures on samuti omaette probleem. Mõlemad mured põhjustavadki harvemaid visiite. Seekordses podcast'is on Tiina Toometi vestluspartneriks Haabersti loomakliiniku loomaarst Olga Sjatkovskaja ning arutelu teemaks kuidas tagada kassidele adekvaatne veterinaarabi.

Kuula saadet siin:


Mõlemad kogenud arstid tunnistavad, et nii loomaarste kui kassiomanikke peab veel harima ja ette valmistama, et tekiks vastutus, et hoolikas kassiga ümberkäimine on vajalik. See vähendab stressi ja annab parema võimaluse saavutada eesmärk ehk adekvaatne veterinaarabi. Stress võib viia hirmuni ja hirm agressiivse käitumiseni ning siis on kassiga juba praktiliselt võimatu toime tulla ning kass võibki ravita jääda.

Samuti võib looma stress mõjutada kliinilist ülevaatust, laboritestide tulemusi ning viia valediagnoosini (näiteks suhkruhaigus) ja omakorda vale või ebavajaliku ravini. Kui loomakliiniku personal on kannatamatu ja kassi eripäradega ei osata arvestada, võib loomaomanik tunda, et personalil puuduvad oskused ja kannatlikkus ehk nad lihtsalt ei mõista kasse. Trauma võib saada nii kass, omanik, aga ka keegi personalist.

Kassi stress võib viia hirmuni ja hirm agressiivse käitumiseni. Foto: MIKHAIL VASILYEV / Unsplash

Kassisõbraliku kliiniku eesmärgid:

  • Vähendada kassi hirmu ja valu kliinikus.
  • Tugevdada kassi-kliendi-arsti sidet, usku ja enesekindlust ning seeläbi tagada parem eluaegne ravi.
  • Tõsta kliiniku personali efektiivsust, produktiivsust ja tööga rahulolu.
  • Parandada klientide koostöövalmidust ning raviga nõustumist.
  • Nii veterinaarsete kui käitumisprobleemide õigeaegne avastamine ja lahendamine.
  • Vähem patsiendi, kliendi ja personali vigastusi.
  • Vähendada kliendi ärevust.

Preparaadid, millest võib hirmunud kassi puhul abi olla:

  • Feliway: kassi näopiirkonna feromoon F3 on rahustava toimega looduslik keha poolt tekitatud bioaktiivne aine. Feromoonid kutsuvad samasse liiki kuuluvatel isenditel esile käitumuslikke, harvem ka füsioloogilisi muutusi. Kasutatamine: märgistamine, kraapimine, kassi rahustamine ootamatus või stressirohkes kohas jne.
  • Felifriend: kasside näopiirkonna feromoon F4, mida kasutatakse enamasti siis, kui on tegemist sotsiaalse konfliktiga. On tõestatud, et see vähendab mitme kassiga kodudes kassidevahelisi pingeid ning konfliktide tõsidust ja sagedust.
  • Feliway Optimum on mõeldud kassidele, kellel on korraga rohkem stressi tunnuseid erinevates olukordades. Preparaat rahustab neid parimal võimalikul viisil.
  • Zylkene kapsleid kasutatakse ebatavaliste olukordade või loomade tavapärase elukeskkonna muutusest tekkida võivate probleemide korral: üksinda kodus olemine, uus inimene või imik kodus, kooselu teiste lemmikloomadega, imetamine ja võõrutamine, reisimine, ilutulestik jne.

Kuula saadet siin!