Ohutuse alus on korras küttesüsteemid.Foto: Valentyn Volkov / Alamy
Nipid
9. veebruar 2021, 05:00

KÄRE PAKANE | Kütmise ABC: millal on ohutu siibrit sulgeda ja teised olulised küsimused (2)

Ükskõik, kas elad juba aastakümneid ahiküttega majas või oled kaminaga linnakorteri vastne omanik – enne külmade tulekut tasub kütmise ABC endale meelde tuletada. Et kodu püsiks kogu kütteperioodi ohutult soojas, tuletab Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Tagne Tähe meelde mõned selle lihtsana näiva tegevuse põhitõed.

Ohutuse alus on korras küttesüsteemid. Et võiksid rahuliku südamega kütta ja sooja nautida, lase kutsetunnistusega korstnapühkijal kolded, lõõrid ja korstnad üle vaadata. Tõsisemate murede korral tasub nõu küsida pottsepalt, kes oskab vajadusel parandustöid teha ja ahjude, pliitide ning kaminate ohutuse teemal nõu anda. Korstnapühkijal ja pottsepal peab kindlasti olema kutsetunnistus. See annab maja- või korteriomanikule kindluse, et spetsialistil on vajalikud teadmised ja ta tunneb õigeid töövõtteid.

Kuivad ja ühtlased halud

Kütmisel tuleb kasutada ainult kuiva puitu. Niiske puit tekitab rohkesti põlemisjääke, põleb halvasti ega anna seetõttu piisavalt sooja. Halud tasub laduda koldesse õhuvahedega, mitte rohkem kui kaks kolmandikku kolde mahust. Kasutada tuleks võimalikult ühtlase läbimõõduga halge.

Et vältida liigse suitsu tekkimist süütamise hetkel, süüta puud alati pealt. Vähesel määral eralduv suits võimaldab tulel kiiresti areneda, mis omakorda põletab algfaasis rohkem gaase ja muid jääkaineid.

Oluline on meeles pidada, et kütteseadme siiber tuleb kogu kütmise ajal hoida täiesti avatud asendis, et põlemisel tekkivad mürgised gaasid, ka vingugaas, saaks korstna kaudu koldest väljuda. Samuti on oluline, et kogu kütmise ajal oleks õhu pealevool põlemiseks piisav: vanemat tüüpi ahjude puhul, kus kolde all puudub tuharuum, peab õhuavadega koldeuks olema suletud, kuid välimine uks piisavalt avatud. Uuemate kütteseadmete puhul tasub kindlasti järgida kasutusjuhendit.

Ära kiirusta siibrit sulgema

Kui koldesse on jäänud ainult hõõguvad söed, tuleb need läbi segada ja lükata ühtlase kihina ahju koldepõhjale laiali. Seejärel peab sulgema ahju välisukse ja moodsama ahju puhul ahjuukse õhuavad. Siibri sulgemisega ei tohi kiirustada – kõige ohutum siibri sulgemise aeg on siis, kui söed enam ei hõõgu ja need on täiesti tumenenud. Pärast ahjuukse sulgemist kulub selleks umbes 20 minutit.

Külmal ajal võib ahju kütta ka kaks korda päevas. Kütmiste vahele peab aga jääma aega. Kui kütta korraga rohkem kui üks ahjutäis, on oht, et küttesüsteem läheb katki.

Kas teadsid?

Tormi ajal ei tohi ahju kütta. Kui tuul on väga vali, võib see kaaluda üles korstna tavapärase tõmbe ja korsten võib hakata käima tagurpidi – see tähendab, et suits tungib tuppa. Ka äikese ajal ei ole soovitatav teha ahju ega pliidi alla tuld, sest laetud osakesed suitsus toimivad piksevardana.

Ära unusta andureid!

Üks suitsuandur igas eluruumis on nõutud ka seadusega, aga kõige parem on, kui suitsuandurid on paigaldatud kõikidesse elu- ja magamisruumidesse. Kindlasti tuleks suitsuandur paigaldada magamistoa ees asuvasse ruumi, olgu selleks siis koridor, esik või elutuba. Just seal avastab suitsuandur muudest ruumidest alguse saavad tulekahjud ja hoiatab magajaid enne, kui suits nendeni jõuab. Kui eluruumid asuvad mitmel korrusel, paigalda igale korrusele vähemalt üks suitsuandur.

Igal suitsuanduril on kaasas eestikeelne juhend, mis annab infot konkreetse mudeli paigaldamise kohta. Karbis on tavaliselt anduri alus, aluse kinnitamiseks kruvid ja tüüblid, andur ise ning patarei. Patarei võta enne andurisse pistmist kilest lahti ja ühenda seejärel õigete klemmidega.

Seejärel paigalda suitsuandur lakke võimalikult toa keskele. Seal avastab see tulekahju kõige kiiremini, olenemata tulekolde asukohast ruumis. Kaugus seintest, lampidest ja ventilatsiooniavadest peaks olema vähemalt 30 cm. Alus paigalda kruvide ja tüüblitega. Tavaline kahepoolne teip ei pea reeglina anduri raskusele vastu ja see kukub alla.

Pärast anduri paigaldamist vajuta alati testnuppu ja veendu, et kostab häiresignaal. See näitab, et patarei annab korralikult ühendust ja andur on töökorras.

Kööki pane kuumusandur

Kööki ja vannituppa ei soovita kogenud spetsialistid suitsuandurit paigaldada. Sinna pane hoopis kuumusandur, mis suitsule, toidu- või veeaurudele ei reageeri. Kuumusandur annab märku, kui ruumis tõuseb temperatuur üle teatud piiri või toimuvad kiired temperatuuri muutused.


Hind veebipoes Suitsuandur.ee 19.99

Vingugaasiandur paigalda seinale või lakke

Meeles tuleb pidada, et suitsuandur ei asenda vinguandurit ega vastupidi.
Vingugaasiandurile sobivaim koht sõltub mitmest asjaolust, näiteks küttekoldest, ruumide planeeringust, ventilatsioonisüsteemide asukohast. Enne iga konkreetse anduri paigaldamist tuleb läbi lugeda tootega kaasas olev juhend.

Sooja ohuallika, näiteks kamina või ahju puhul peab lakke paigaldatav vingugaasiandur asuma lähimast seinast vähemalt 30 sentimeetri kaugusel. Jälgida tuleb, et andur ei asu ventilatsioonisüsteemide ega õhulõõride lähedal.
Nendes ruumides, kus ohuallikad puuduvad, soovitatakse vingugaasiandur paigaldada n-ö hingamiskõrgusele ehk elutoas tasemele, kus on inimese nägu diivanil istudes, magamistoas umbes padjakõrgusele, lastetoas laste mängimise ja liikumise kõrgusele.

Maksimaalse kaitseefekti saavutamiseks soovitatakse paigaldada vingugaasiandur mitmekorruselise elamu igale korrusele, kaasa arvatud igasse magamistuppa, trepikotta, pööningule ja keldrisse. Kui elamises on vaid üks andur, veendu, et häiret oleks kuulda ka teistesse tubadesse.

Allikas: Gert Soosalu (Suitsuandur.ee)

Hea leid!

Eakatel on keeruline ronida lae alla suitsuandurit testima. Neile võib abiks olla FireAngel Wirelessi lahendus. Seal saab suitsuandurile juurde osta lihtsaks korrasoleku testimiseks mõeldud kontrollmooduli. Testnuppu vajutades kontrollib lahendus kõikide kodus olevate FireAngel Wirelessi suitsuandurite patareisid, sensoreid ja suitsuandurite üldist töökorrasolekut.

Tasub teada, et kontrollmoodulil on ka vaigistusfunktsioon. Kui selgub, et tegemist on valehäirega ja tulekahju tegelikult ei ole, saab vajutada nuppu ning kõik suitsuandurid vaikivad kümneks minutiks. Kui kõik on korras, lülitub süsteem tagasi tavarežiimile.


Hind veebipoes Suitsuandur.ee 39.99