Teadagi vajab soolane söömaaeg õhtu lõpetuseks magusat ampsu. Foto: Kaboompics.com / Pexels
Nipid
23. detsember 2020, 15:35

10 vahepala jõuluampsudele ehk Mida lisaks söömisele jõuluõhtul veel teha?

Vanarahva komme mahutada jõuluõhtul kõhtu 9−12 toidukorda vajab õnnestumiseks aega ja suutäite vahele tegevusi. Kauaoodatud pühadeajal on need hetked parimad, et saada oma perega veelgi lähedasemaks ja täita õhtu heade teadmiste ning naeruga.

SAAME LÄHEDASEMAKS

1. Kelle käsi see on?

Seo perest ühe liikme silmele pimendav sall. Ülejäänud las sirutavad käed tema ette, et salliga piduline saaks mõistatada, kelle käsi ta katsub.

2. Sel aastal ma ...

Olgugi et see mäng passib lauale igal ajahetkel, on ehk just tänavu paslik pereliikmetel letile tuua sellest aastast enim meelde jäänud eredam hetk, tegu või mõte. Enda avamine laseb jutuajamisel sügavamaks minna ja ühendab teid perena veelgi lähedasemaks.

Lisada võite ka, mida järgmiselt aastalt kõige rohkem ootate ja loodate. See info tasub ka kirja panna, et järgmisel jõuluõhtul tänavust meenutada ja järeldusi teha.

3. Andmise aeg

Ühine heategu viib lauataguse õndsa tunde hoopis uuele tasemele. Palu igaühel mõelda üks organisatsioon või ettevõtmine, mida ta sooviks sel andmise ajal toetada, ning tooge kõik paari lausega välja ka põhjus. Siis otsustage, kas soovite ühiselt materiaalselt või füüsiliselt mõnele abivajajale õla alla panna. Võite üllatuda, kui hea tunde see tekitab!

MÄNGIME!

4. Isetehtud jõulumuinasjutud

Kuni verivorstid pannil särisevad, on aeg luua omamoodi jõulumuinasjutte, mille autoreiks terve laudkond. Säti lauda kattes iga taldriku alla üks paberileht ja sinna kõrvale pliiats.

Palu kõigil paberile kirjutada jõuluteemalised vastused selles järjekorras: nimi (kes), millal, kus, mida tegi ja mis juhtus. Pärast igat vastust keerake paberiäär allapoole nii, et kirjutatu jääb saladuseks, ning ulatage see järgmisele lauanaabrile. Saate niiviisi mitu lõbusat jutukest!

Jõuluvana kingikotist piiluvad lauamängud võivad oma esimese sooja saada sisse kohe jõuluõhtul. Foto: Suzy Hazelwood / Pexels

5. Ostan jõulukallistuse eest Park Avenue

Jõuluvana kingikotist piiluvad lauamängud võivad oma esimese sooja saada sisse kohe jõuluõhtul. Või siis otsi välja kodused mängud.

Lükka mandariinikoored eest, et lauale laotada jõuluteematilised või lisatud jõuluvimkadega lauamängud:

  • „Scrabble“, kus seada ritta talviseid või pühadega seotud sõnu;
  • „Alias“, kus seletamist vajavad jõulumõisted;
  • „Monopoly“, kus mänguvaluuta asemel võite vahetada kingitusi või häid soove;
  • suur talvise pildiga pusle paneb kindlasti kõigi käed hasartselt käima!

6. Pane tähed ritta

Kui toekas kõhutäis tahab juba silmad kõõrdi pöörata, on õige aeg uurida temaatilisi lahendamist ootavaid anagramme. Lihtsamaid mõistatusi võib lahendada aja peale, keerukamaid koos perega.

Mõni näide:

  • nõlva juua = jõuluvana
  • puhk saapad = hapukapsad
  • helme suvel = lumehelves
  • vanul eit = talveuni
  • koppa kiro = piparkook
  • tõnis aias = saanisõit
  • käpi kaupmees = päkapikumees
  • signe tikud = kingitused
  • kuup uues = kuusepuu
  • minni rada = mandariin

7. Keeled suhu ja „Mele Kalikimaka“!

Pühade ajal saab häid soove soovitud ikka siin ja seal. Pange oma teadmised proovile ja viige mängus kokku, mis keeles on pühadesoov. Lisapunkte saab mängija, kes oskab väljendit ka hääldada ja teab tutvustada ka võõraste riikide jõulutraditsioone.

Pange oma teadmised proovile ja viige mängus kokku, mis keeles on pühadesoov. Foto: ekraanitõmmis ajakirjast Nipiraamat

VÕTAME ÜKSTEISELE AEGA

8. Jõuluõhtul sammud täis!

Kõhutäidet aitab kergendada ka ühine jalutuskäik kalmistule küünlaid süütama, kodukanti jõulutulesid imetlema või uisutamine lähimal liuväljal.

Tore tegevus on ka jõuluvanajaht. Kui teie peres jätab jõuluvana end ilmutamata kingikoti ukse taha või kamina ette, korraldage koduaias või toas mäng otsimaks jõuluvana, põhjapõtru või päkapikke.

Ideid jõuluvanajahiks:

  • Võib-olla unustas jõulutaat kingikoti juurde väikese kaardi või vihje, kus on näha, mis teed pidi liikuda.
  • Kaardile võib lisada ka küsimusi jõulutraditsioonide või -ajaloo kohta. Osa kinkidest võib sel juhul olla auhinnaks vastuste eest.
  • Šabloonid ja lumesprei aitavad markeerida jõuluvana ja tema töörühma jalajälgi.
  • Nutikatele jõululembidele visualiseerib vihjeid näiteks rakendus Catch Santa in My House, kus saab fotodele jõuluvanasid lisada.

9. Ütle „Hapukapsad!“

Jõulupiltide tegemine võib tunduda küll klišeena, aga aastaid hiljem fotoalbumeid lehitsedes võivad ergastuvad mälestused sul nii ühe kui ka teise suunurga üles tõsta. Ehi kodus nurgake peolaua või kamina kõrval mõne talvemuinasjutu põhjal, näiteks päkapikkude pakkimisjaamaks või põhjapõtrade ilusalongiks!

Kõigil on mugavam poseerida, kui sätid fotonurga juurde ka valiku põnevaid rekvisiite, jõulukampsuneid jms kostüüme. Pööra tähelepanu heale valgustusele ja – 1,2,3, pildistan!

10. Piparkoogimaania

Teadagi vajab soolane söömaaeg õhtu lõpetuseks magusat ampsu. Hea praktiline ja tore ajaviide on koos piparkooke teha. Selleks säti lauale piparkoogivormid ja -tainas ning koos kokkamine võibki alata! Laske kätel vabalt käia, pistke koogid ahju ja mõne jõululaulu möödudes ongi ahjusoojad ampsud valmis. Glasuuriga või ilma – ühine tegemine rõõmustab kõiki!

Võite ehitada koos ka piparkoogimaja. Eriti vahva, kui küpsistest valmib miniversioon majast, kus te jõulupidu peate!