Kodu ja Aed
12. detsember 2020, 06:12

MÜÜT VÕI TÕDE?  Sooja sügisega mullast nina välja pistnud tulbid ja nartsissid vajavad multši või turbakatet

Pikk sügis ja soojakraadidega talv ajavad sibullilled segadusse ning meelitavad nende leheninaotsad mullast välja. Vana tõde on aga, et tali taeva ei jää. Eriti ohtlikud on pakasekraadid lumeta talvel, sest valguse poole pürgivatel lehekestel pole siis mingisugust kaitset. Eriti tundlikud on samal sügisel istutatud sibulad. 

Et talvekülm liiga ei teeks ja kevadel saaks kauneid õisi nautida, tasub nii sooja sügistalvega välja ilmunud kui ka sügisel istutatud sibulad katta kuiva neutraliseeritud freesturba või lehtedega. Kihi paksus peaks olema vähemalt 5, aga parem 10 sentimeetrit. 

Ideaalne oleks, kui maapind jõuaks enne katmist kergelt läbi külmuda. Kõige parem talikate on pärast paari-kolme 5 külmakraadiga ööpäeva maha sadanud kohev lumi, aga ilma paraku tellida ei saa. 

Kui paks lumi sajab külmumata maapinnale ja jääb pikaks ajaks püsima, tekib haudumise ja õhuvaeguse oht, mis mõjub kehvasti juurtele. Kevadel tuleb leppida lühemate varte ja nõrgemate õitega, mis omakorda ei lase taimedel sibulatesse piisavalt jõudu koguda. 

Seega, jah vajavad!