Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
14. detsember 2020, 16:03

„LOOMAARST TASKUS“ | SALUUT JA PAUGUTAMINE: mida teha, kui loom on paanikas ja kardab?

Kätte on jõudnud lemmikloomadele raske aeg, mil taevas on täis saluuti ja kogu ümbrus sellega seotud tugevaid pauke. Kuidas on omanikul võimalik aru saada, et koer või kass on helide suhtes tundlik ning kuidas teda seejärel aidata? Taskuhäälingus arutlevad aasta lõpuga seotud probleemide üle loomaarstid Tiina Toomet ja Triin Kass. 

Koer väljendab end mitmeti – kergest erutusest kuni täieliku paanikani, millega võib kaasneda tahtmatu roojamine, urineerimine ja isegi oksendamine. Kass poeb enamasti peitu ja omanik ei pruugi aimatagi, et ta on kohutavalt hirmunud. Samuti ei puuduta helide hirm vaid lemmikloomi, ka näiteks hobused on erakordselt kartlikud. Mida metsloomad tunnevad, seda võime vaid aimata. 

Kuula saadet:

Kuidas aidata raketipauku kartvat lemmikut?

  • Ära jäta saluuti kartvat koera hoovi, aedikusse või ketti. Lisaks koerale tuleks ka kass tuppa meelitada.
  • Ole ettevaatlik akende, uste ja väravate avamisel! Hirmunud loom võib välja lipsata pisemastki praost.
  • Planeeri pikemad jalutuskäigud valgesse aega. Kontrolli rihma tugevust, et koer ennast lahti ei saaks tõmmata, ja kasuta kaelarihmale lisaks ka jalutustrakse. Koeral peab olema kiip, mis on ühendatud loomaomaniku andmetega (Tallinna Linna Koerte Register ja Lemmikloomregister).
  • Toas leia loomale koht, kuhu ta saaks peitu pugeda (pesa, kohev tekk, korv, kast, mööbliese). Seal võiks olla ka mõni mänguasi või lemmiktoitu. Kui loom on peitu pugenud, siis ei maksa teda segada. Kui ta aga soovib kogu aeg omaniku kõrval olla, siis tuleks lubada tal olla ja mitte teda üksinda jätta.
  • Kui kodus on mitu looma, kes kõik on kartlikud, siis tasuks nad võimalusel eraldada ja tagada igaühele oma vaikne nurgake mugava pesa, lemmiktoidu ja veekausiga.
  • Pisinärilistel ja lindudel tuleks vähemalt pool pesa tekiga katta ja kasutada rohkelt allapanumaterjali, et võimaldada varjumist. Samuti ei tohiks unustada toitu ja vett!
  • Kata aknad kinni, et vältida valgussähvatusi. Televiisor või raadio aitavad toas väljast tulevat müra summutada. 
  • Ära pööra väljast kostvale mürale tähelepanu. Inimese murelik olek kandub üle ka loomale. Kui koer soostub mängima või toitu võtma, tuleks temaga mängida ja maiustustega premeerida. Mõnda koera rahustab igapäevane treening.
  • Abi võib saada ka käsimüügis olevatest rahustavatest preparaatidest. 
  • Kui eelnimetatud meetmed ei aita, tuleks pöörduda väikeloomaarsti või loomade käitumisterapeudi poole.
Kätte on jõudnud lemmikloomadele raske aeg, mil taevas on täis saluuti ja kogu ümbrus sellega seotud tugevaid pauke. Foto: Elisha Terada / Unsplash

Rahustavad preparaadid:

  • Adaptil. Koera rahustava feromooni sünteetiline analoog (D.A.P.®) annab kindlus- ja turvatunde nii kutsikatele kui ka igas vanuses koertele ning seda kasutatakse koerte stressikäitumise vältimiseks ning vähendamiseks (sh helide hirm). Saadaval nii kaelarihma, sprei, tablettide kui difuuserina.
  • Feliway. Kassi näopiirkonna feromoon F3 on rahustava toimega looduslik keha poolt tekitatud bioaktiivne aine. Feromoonid kutsuvad samasse liiki kuuluvatel isenditel esile käitumuslikke, harvem ka füsioloogilisi muutusi. Kasutatamine: märgistamine, kraapimine, kassi rahustamine ootamatus või stressirohkes kohas jne. Saadaval sprei ja difuuserina.
  • Zylkene. Kasutatakse ebatavaliste olukordade või loomade tavapärase elukeskkonna muutusest tekkida võivate probleemide korral: üksinda kodus olemine, uus inimene või imik kodus, kooselu teiste lemmikloomadega, imetamine ja võõrutamine, reisimine, ilutulestik jne. Saadaval kapslitena koertele ja kassidele.

Kõiki neid preparaate tuleks hakata kasutama vähemalt nädal aega enne aastavahetust. 

Kuula saadet siin!