Foto: Paul Rysz / Unsplash
Kodu ja Aed
16. detsember 2020, 06:10

Nii saad tuba kaunistanud potikuuse aias kasvama

Palju on olnud juttu sellest, et potikuusk ei pruugi hiljem kasvama minna. Siiski on olemas mõned nipid, kuidas mullapalliga puuke kevadel pikemale elule ärgitada.

Hinge võib pugeda kahtlus, et kas on ikka õige võtta puu elu vaid selleks, et endale hetkelist silmarõõmu pakkuda. Järjest enam levib tava, kus pühadepuu tuuakse tuppa potti istutatud mullapalliga. Sellise taime ostjal on siiras soov puu kevadel maha istudada. Suurtest kahtlustest hoolimata võib see ka õnnestuda. Pole ju harvad juhusedki, kus liiga kauaks tuppa jäänud jõulupuul on märtsi alguses toredad rohelised kasvud peal.

Vali suurema potiga taim

Paljud potikuusena müüdavad taimed on tegelikult väga väikese juurekavaga ning spetsiaalselt jõulumüügiks maast välja kaevatud ja pisikesse potti surutud. Kevadel õnnestub mahaistutamine edukamalt puude puhul, millel on suurem pott. Sel juhul võib olla kindlam, et taimel on kaasas korralik juurekava.

Puu vajab vett ja õhuniiskust

Kui tood koju sellise puukese, siis suhtu temasse peaaegu nagu lõikelille. Taime jaoks on piisav vesi ja õhuniiskus ellujäämiseks määrava tähtsusega. Õhuniiskuse suurendamiseks aseta avatud veenõu puu lähedusse. Võimaluse korral piserda aeg-ajalt ka puhta veega. Mida suurem taim, seda rohkem niiskust ta vajab, sest soojas toas aurustub suuremast võrast rohkem hädavajalikku niiskust.

undefined Foto: Oleg Zaicev / Pexels

Ettevaatust põrandaküte!

Nii nagu toalilledele ei meeldi ka poti- ja lõigatud jõulupuudele põrandaküte. Võimaluse korral pane puu madalale lauakesele või jalgadega ümbrispotti.

Kuusk tahab jahedat

Kuuse jaoks on ideaalseks temperatuuriks kuni 15 kraadi. Paraku ei taha meist keegi, aga sellise temperatuuriga toas pikalt viibida. Õnneks saab puu lühiajaliselt ka soojemas toas hakkama. Samas, kui kuusk peale pühi õue viia, siis ei tohiks temperatuuri muutus olla liiga järsk. Karastamiseks võiks puud hoida kinnisel rõdul või jahedamas esikus.

Istuta puu kohe maha

Kui peale pühi on maa veel pehme, siis on kõige parem oma jõulupuu kohe maha istutada. Selle soovi puudumisel võib jätta kuuse rõdule või terrassile. Meie praeguse pehme talve juures ei vaja juur isegi mitte eraldi kaitset. Temperatuuri langedes alla 10 miinuskraadi tuleks potti kaitsta läbikülmumise eest. Siiski ei pääse kuuse kastmisest, sest niiskust peab ikka olema piisavalt. Hoia kuusel hoolsamat pilku peal, kui päike hakkab rohkem paistma. Pott võib ootamatult kiiresti läbi kuivada ja puu hukkub.

Allikas: Juhani Puukool