RAHVA LEMMIK: Mirtel Niinemets, Mirja Mari Vähi – pross ja kaelussall.Foto: erakogu
Uudised
15. detsember 2020, 16:35

AJAKIRI KÄSITÖÖ TUNNUSTAB: vaata, millised ajakirjast inspireeritud tööd osutusid lemmikuteks!

Palusime 15. ilmumisaasta puhul Käsitöö lugejatel ette näidata, millised ajakirjas ilmunud mudelid ja töövõtted on neid kõige enam innustanud järele tegema.

Üleskutse kestis terve suve ja sügise, toimetusse laekus ligi 90 tööd 30 tegijalt. Konkursitöö ei pidanud olema täpne koopia, lubatud (ja lausa oodatud) olid kõik mugandused ja edasiarendused.

Kõige suurema üllatuse valmistasid toimetusele ja žüriile noored käsitööhuvilised, kelle hulk oli võrreldes eelmiste konkurssidega kõige suurem. Žürii hinnangul olid kõik noored näputööhuvilised kogenud käsitöötegijatega võrreldes arvestatavalt heal tasemel.

Seekordne ei olnud tavapärane konkurss, sest tegemist oli järeletehtud töödega ja üldvõitjat me ei valinud.

Tööd liigitusid kuude kategooriasse:

  • rahva lemmik,
  • parim edasiarendus,
  • kõige südamlikum lugu,
  • parim töö koju,
  • parim töö lõngast,
  • parim töö kangast.

Kõik tööd osalesid ka avalikul hääletusel Õhtuleht Kirjastuse kodulehel, kus oli võimalik kahe nädala jooksul valida oma lemmik ja talle kas või iga päev oma hääl anda ning kommentaar või tervitus kirjutada. Žürii tegi oma valiku enne rahvahääletust ning et tulemus oleks õiglasem ja põnevam, siis žüriiliikmed üksteise punkte ei näinud.

Konkursi žüriisse kuulusid ajakirja Käsitöö esimene peatoimetaja Siire Vanaselja, Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu esindajad Liina Veskimägi-Iliste ja Liis Burk, ajakirja Käsitöö toimetajad Marika Ohha, Lisete Lige ja Kristiina Nemirovitš-Dantšenko.

Käsitöö esimene peatoimetaja Siire Vanaselja: „Vaatasin töid ja tunnen siirast rõõmu, et tehakse niivõrd ilusat käsitööd ning sellegi üle, kui suur mõju on ajakirjal!“

Konkursi auhinnafondi toetasid: Õhtuleht Kirjastus AS, kirjastus Pegasus, kirjastus Tänapäev, kirjastus Sinisukk, kirjastus Hea Lugu ja kirjastus Varrak.

RAHVA LEMMIK

Rahva lemmiku valimine oli väga tasavägine. Kolm tööd tõusid enim esile ja kogusid võrdselt hääli.

I–III KOHT 
+ KÕIGE SÜDAMLIKUM LUGU

Mirtel Niinemets, Mirja Mari Vähi – pross ja kaelussall

RAHVA LEMMIK: Mirtel Niinemets, Mirja Mari Vähi – pross ja kaelussall. Foto: erakogu

Mirtel ja Mirja Mari on sõbrannad, kes lasid teineteist oma loomingust inspireerida, sillaks ajakiri Käsitöö. Mirja Mari valmistas Mirteli ajakirjas ilmunud juhiste järgi prossi (Käsitöö juuni-juulinumber 2020) ja Mirtel õmbles Mirja Mari õpetuste järgi taaskasutusmaterjalidest kaelussalli (Käsitöö augusti-septembrinumber 2020).

AUHIND: Käsitöö šokolaad, Käsitöö poolaasta tellimus, raamatud „Minu vilditud sõbrad“ ja “Sokinuku ABC” kirjastuselt Sinisukk.

I–III KOHT 
+ PARIM TÖÖ LÕNGAST

Jaana Lehtma – Haapsalu-pitsiline kleit, mis sai inspiratsiooni Käsitöö 2014. aasta suvenumbris ilmunud Marge Heeringa Haapsalu pitsi teemalistest rõivastest. Jaana kleit on kootud puuvillasest niidist. Jaana saatis konkursile ka kaks kampsunit. 

RAHVA LEMMIK + PARIM TÖÖ LÕNGAST: Jaana Lehtma – Haapsalu-pitsiline kleit. Foto: erakogu

AUHIND: Käsitöö šokolaad, Käsitöö poolaasta tellimus, Helga Kogeri raamat „Pitsilised tikandid“ kirjastuselt Hea Lugu.

I–III KOHT

Õie Merimaa – Kihnu sukad valmisid juubelilaulupeo aastaks Käsitöö 2019. aasta veebruari-märtsinumbris ilmunud õpetuse järgi. Sukkade õpetuse jagas ajakirja Käsitöö Anu Semjonova.

RAHVA LEMMIK: Õie Merimaa – Kihnu sukad. Foto: erakogu

AUHIND: Käsitöö šokolaad, Käsitöö poolaasta tellimus, raamat „Pitsilised tikandid“ kirjastuselt Hea Lugu.

PARIM EDASIARENDUS

Tiina Kannistu – meeste särgid ja naiste kleidid on saanud inspiratsiooni aastate jooksul Käsitöös ilmunud rahvuslikest riietest. Tiina on lõikeid palju edasi arendanud ja neist on valminud nii mõnedki seeriad rahvuslike detailidega rõivaid.

PARIM EDASIARENDUS: Tiina Kannistu – meeste särgid ja naiste kleidid. Foto: erakogu

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu esindaja Liina Veskimägi-Iliste: „On näha, et rõivad elavad uut ja ilusat elu. Edasiarendus on kaunis ja maitsekas ning tunda on meistri kätt.“

AUHIND: Käsitöö šokolaad, Käsitöö poolaasta tellimus, raamat „Rõivaste konstrueerimine ja õmblemine“ kirjastuselt Pegasus.

PARIM NOORE TÖÖ

Õnnely Rahu – kärbestega telefonikott. Õnnely on 15aastane Saaremaa tüdruk, kes üle kõige armastab käsitööd teha. „Käsitöö on minu elu,“ kirjutab ta oma kirjas toimetusele. Telefonikott valmis 2012. aasta Käsitöö talvenumbris ilmunud Kristi Jõeste Muhu mustrites kottide eeskujul.

PARIM NOORE TÖÖ: Õnnely Rahu – kärbestega telefonikott. Foto: erakogu

AUHIND: Käsitöö šokolaad, Käsitöö poolaasta tellimus, raamat „Sinu lemmik ristpistes“ kirjastuselt Sinisukk.

PARIM NOORE TÖÖ
+ PARIM TÖÖ KANGAST

Stella Saks – peokleit. Stella on 17aastane tüdruk, kes teeb õmblemises alles esimesi katsetusi. Käsitöö 2020. aasta augusti-septembrinumbris ilmunud Piret Melliku ja Marit Salga kleidid inspireerisid teda aga niivõrd, et ta valmistas nende järgi oma esimese kleidi.

PARIM NOORE TÖÖ + PARIM TÖÖ KANGAST: Stella Saks – peokleit. Foto: erakogu

AUHIND: Käsitöö šokolaad, Käsitöö poolaasta tellimus, raamat „Lillelapsiku loomaaed“ kirjastuselt Tänapäev.

PARIM TÖÖ KOJU

Laine Vettik – kohvikannusoojendaja, mis sai idee 2014. aastal Käsitöö kevadnumbris ilmunud Maaja Kalle lillaplikatsioonidega patjadest. Soojendaja on kolmetahuline, igal küljel on tikand ja aplikatsioon.

PARIM TÖÖ KOJU: Laine Vettik – kohvikannusoojendaja. Foto: erakogu

AUHIND: Käsitöö šokolaad, Käsitöö poolaasta tellimus, raamat „52 loodusest inspireeritud käsitööprojekti“ kirjastuselt Varrak.

Hanna Juhkam – pliiatsitops. Hanna on 12aastane Mooste mõisakooli õpilane. Kevadise distantsõppe ajal toimunud projektinädalal valmistas ta pliiatsitopsi. Juhendi leidis ta Käsitöö 2017. aasta sügisnumbrist. Ajakirjas olnud topsi autor on Airi Evestus / Lapibutiik.

PARIM TÖÖ KOJU: Hanna Juhkam – pliiatsitops. Foto: erakogu

AUHIND: Käsitöö šokolaad, Käsitöö poolaasta tellimus, raamat „Lillelapsiku loomaaed“ kirjastuselt Tänapäev.

PARIM TÖÖ LÕNGAGA

Kadri Kass – kirju kampsun sai innustust 2016. aasta talvenumbrist, kus ilmus kirju kootud lasteseelik, mille autoriks Urve Niinemets. „Kasutasin kampsuni kudumiseks lõngajääke ja töö oli üsna visa edenema. See on kindlasti mu kõige kirjum, paksem ja aeganõudvam kampsun,“ kirjeldab Kadri.

PARIM TÖÖ LÕNGAGA: Kadri Kass – kirju kampsun. Foto: erakogu

AUHIND: Käsitöö šokolaad, Käsitöö poolaasta tellimus, raamat „Pitsilised tikandid“ kirjastuselt Hea Lugu.

Ebe Valk – kootud karupüksid valmisid Käsitöö 2014.–2015. aasta talvenumbris ja KAMPSUN Käsitöö 2012. aasta talvenumbris ilmunud õpetuste järgi. Ajakirjas olnud karupükste autor on Ruta Tännav ja kampsuni autor Kristel Kuslapuu.

PARIM TÖÖ LÕNGAGA: Ebe Valk – kootud karupüksid. Foto: erakogu

AUHIND: Käsitöö šokolaad, Käsitöö poolaasta tellimus, raamat „Pitsilised tikandid“ kirjastuselt Hea Lugu.

PARIM TÖÖ KANGAST

Tabasalu käsitööring – kaapotkleidid valmisid laulupeo juubeli puhul 2019. aastal Käsitöö veebruari-märtsinumbris ilmunud juhendi järgi. Ajakirjas ilmunud Ambla kaapotkleidi valmistas ja õpetuse pani kirja Virve Pentinen.

PARIM TÖÖ KANGAST: Tabasalu käsitööring – kaapotkleidid. Foto: erakogu

AUHIND: Käsitöö šokolaad, Käsitöö poolaasta tellimus, raamat „Rõivaste konstrueerimine ja õmblemine“ kirjastuselt Pegasus. 

VEEL ZÜRII POOLT KÕRGELT HINNATUD TÖID:

Laine Vettik – siidpluus, mis valmis Käsitöö 2015. aasta suvenumbris ilmunud Piret Melliku kaftankleidi järgi. 

Maie Torim – süstikpitsist ehted valmisid Käsitöö 2020. aasta veebruari-märtsinumbris ilmunud Hilja Väravase õpetuste järgi. 

Maie Torim – süstikpitsist ehted. Foto: erakogu

Mirjam Jaanivald – kampsunid on valminud mitme aasta jooksul ajakirjas Käsitöö ilmunud õpetuste järgi.

Mirjam Jaanivald – kampsunid. Foto: erakogu

Veronica Pajo – tikitud jakk on inspireeritud ajakirja Käsitöö 2007. aasta sügisnumbris ilmunud pluusi järgi.

Veronica Pajo – tikitud jakk. Foto: erakogu