Vahvad ideed: Santal tekib pidevalt mõtteid, kuidas kodu kaunistada või mõnda kodust majapidamistööd nutikamalt teha. Need on ta talletanud Instagrammi kasutajana @koduabiline.Foto: Erakogu
Sisustus
16. detsember 2020, 08:00

VIDEO | Võta snitti: naine tegi ise jõuludeks tuppa dekoratiivse kamina

Kaminas praksuv tuli tekitab hubase tunde, mis seostub ka jõuludega. Paraku pole alati võimalust oma koju teha päris kaminat. Nii otsustas tallinlanna Santa Austa jõuludeks ise kamina meisterdada.

Kuidas tulid mõttele teha selline kamin?

Olen alati tahtnud koju kaminat, kuid meil seda pole ja päris kamina ehitamine on kindlasti prioriteetide nimekirjas viimane asi. Olen mõelnud ka kunstkaminale, kuid see nõuaks kogu toa sisustuse ümber mõtlemist.

Tegelikult ei ole see üldse esimene kord sellist kaminat teha. Paar aastat tagasi ehitasin oma kodu vabasse tuppa fotonurga ja pakkusin seal hobifotograafina perepildistamise sessioone. Olin ammu vaadanud erinevaid kaminatega pildistamise taustasid. Seejärel hakkasin Pinterestist täpsemalt uurima, kuidas sellist ise teha. Leidsin tol ajal palju pappkastidest tehtud kaminate ideesid. Nõnda siis ostsingi suuremad pappkastid ja tellistega tapeedi.

Pole esimene kamin: Selle fototausta tegi Santa pappkastidest, millele kleepis telliskiviimitatsiooniga tapeedi. Foto: Erakogu

Nädal enne esimest adventi, hakkasin mõtlema, kuidas sel aastal sooviksin kodu jõuludeks kaunistada. Jälle tabasin end mõttelt, et oleks tohutult tore, kui vähemalt jõuluajalgi kamin toas oleks, mis hubasust ja jõulusoojust juurde annaks. Kuna ma juba kord olin ise ühe kamina ehitanud leidsin, et miks mitte seda uuesti teha.

Suuremaid kulutusi ma selleks teha ei soovinud, seega hakkasin kodus ja kuurides ringi vaatama, et sobivat materjali leida. Paksemat pappi ma piisavalt ei leidnudki ning tegelikult ei olnud see kamina tegemiseks ka parim materjal, sest tapeedi liimimine sellele oli üsna keerukas. Lõpuks leidsin kuurinurgast vanad alles jäänud penoplastiplaadid. See tundus kohe väga hea mõttena, sest nendega on rohkem võimalusi erinevateks lahendusteks. Seinas oli olemas juba riiul, mille najale ma kamina ehitada tahtsin. Nii saigi penoplast täpselt riiuli järgi lõigatud. Kuna ma soovisin kamina peal kaunistuseks kasutada kuusevanikut, siis kamina riiuli najale ehitamine oli ainuõige lahendus.

Kaua kamina tegemine aega võttis?

Kuna mul on kaks väikest last, siis võttis paar päeva kauem, kui oleksin oodanud. Samuti pidurdas protsessi alguses valesti valitud liim. Aga muidu on see ühe päeva projekt.

Kasutasin penoplasti, aga siinkohal on kindlasti oluline mainida, et kamin on riiuli najale ehitatud ja seetõttu see jaksab ka sellist suurt vanikut kanda. Liistudeks kasutasin väiksemaid õhukesi penoplastitükke, mis olid kunagi mööbli ostmisel pakendites pehmenduseks. Ma ei tea, miks meil need senini alles olid, aga vahest on isegi tore kui seda ülearust sodi kuskilt leiab.

Liimimiseks on parim kasutada silikoonliimi. Alguses proovisin PVA-liimiga, aga see on liiga vedel ja kuivab kaua. Kamin on värvitud akrüülvärvidega.

Tulekoldena kasutasin puuhalge, mille ümber keerasin jõulutuled. Elusa tule kasutamine, kasvõi teeküünalde näol, selliste kaminate puhul on kindlasti äärmiselt ohtlik ning seda kindlasti teha ei tohiks. Alguses kaalusin ka LED küünalde ostmist, kuid otsustasin siiski kasutada selleks juba kodus olemasolevaid asju ja jätta ebavajalikud kulutused tegemata.

Jõulumeeleolu: Stiilne dekoratiivkamin sai valmis kiiresti ja ilma suuremate kulutusteta. Foto: Erakogu

Kui suur pühadeaegne kaunistaja sa muidu oled?

Viimasel ajal olen hakanud rohkem erinevatel pühadel kodu kaunistama. Jõulude ajal on toas alati kuusk, tuled akendel ja jõulutähed pottides. Üldiselt sõltub kaunistamine siiski sellest kui palju aega mul selleks on. Samuti ei soovi ma kunagi suuremaid kulutusi kaunistamiseks teha või väga palju erinevaid aksessuaare osta, mis ülejäänud aastaaegadel lihtsalt kappides ruumi võtavad. Seetõttu proovin alati taaskasutada kodus olevaid vanu asju ja osta seda, mida saan väikese muutmisega kasutada erinevate pühade ajal.

Kuna praegu olen lapsega kodune, siis vaatamata sellele, et mõne projekti lõpuni viimine võib arvatust pikemaks osutuda, soovin ikka kodu pühadeks kaunimaks muuta. Praeguse pandeemia tõttu viibin suurema osa ajast kodus ning seda enam tahan, et pühadeaeg oleks eriline. Samuti on tore lastele pakkuda meeldejäävaid emotsioone ja mälestusi.

Tänu sellele, et ideid tekib pidevalt juurde olen need talletanud ka Instagrammi.

Vaata videost, kuidas kamin valmis.