Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega (tuule kiirus alla 5,4 m/s).Foto: Courtney Cook / Unsplash
Nipid
30. aprill 2021, 17:49

VOLBRIÖÖ | Tuleta meelde, millele lõkke tegemisel kindlasti tähelepanu pöörata!

Iga aasta 1. mail tähistatakse volbripäeva, mis on rahvakalendri järgi nõidade ja tarkade päev. Volbripäevale eelneb volbriöö, mida tähistatakse 30. aprillil, kui rahvasuu järgi lendavad ringi nõiad. Oma nime on see püha saanud katoliku kiriku naispühaku Walburga järgi. 

Volbripäeva saabumine tähistas kevade lõplikku võitu talve üle. Eesti kombestikus oli levinumaks märgiks kaunviljade külv. Kõige halva eemale peletamiseks tehti tuld (maituli), helistati kellasid, lärmati ning viidi läbi muid rituaale. 

Kui asud täna õhtul lõket tegema, pea kinni järgmistest ohutusnõuetest!

Heaks lahenduseks on sarnaselt jaanipäevaga leppida kokku, kes on lõkkevalvur, kelle ülesanne on kanda hoolt selle eest, et lõkke tegemisel järgitaks tuleohutusnõudeid. Kui tähistamine lõppeb, kustutab valvur ka lõkke. Kuna igal kevadel on suur kulupõlemise oht, tasub olla eriti hoolas ja tähelepanelik, et tuli ei väljuks kontrolli alt. Kindlasti peab arvestama tuule suuna ja tugevusega ning tuleb hoolitseda selle eest, et lõkkeaseme ümbruses ei oleks süttivat materjali.

Meelespea lõkkevalvurile:

  • Hoia kindlasti käepärast laetud mobiiltelefon, et saaksid vajadusel numbrilt 112 abi kutsuda.
  • Alla meetri suuruse läbimõõduga lõke tee hoonest vähemalt 8 meetri kaugusele, üle meetri suuruse läbimõõduga lõke olgu hoonest vähemalt 15 meetri kaugusel. Metsast olgu lõkke kaugus vähemalt 20 meetrit.
  • Lõke tee selleks ettevalmistatud mittepõlevale pinnasele ning hoia lõkkeaseme ümbrus süttivast materjalist puhtana. Lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu ning pappi ja paberit.
  • Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega (tuule kiirus alla 5,4 m/s). Jälgi ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või et lõkkesuits ei häiriks naabreid.
  • Meeleolu loomiseks piisab ka väikesest lõkkest.
  • Nii lõkke tegemisel kui grillimisel hoia käepärast esmased kustutusvahendid, nt pangetäis vett, liiva või tulekustuti.
  • Tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi mitte hetkeks. Lõkkevalvurina kanna hoolt selle eest, et tuli saaks ka kindlalt kustutatud.
  • Lõkete tegemise, grillimise ja muude tuleohutusalaste küsimustega võib helistada päästeala infotelefonile 1524.
Tulle ei tohi visata valimatult kõike, mis vähegi põleb. Foto: Patrick Selin / Unsplash

Traditsioonilise lõkke asemel võid proovida ka järgmist:

  • Süüta kõiki tuleohutusnõudeid järgides hoopis üks või mitu Rootsi tõrvikut. Need loovad hubase meeleolu ja asendavad igati ka suurt lõket. Rootsi tõrviku valmistamise juhendi leiad siit.
  • Kui leiad kuuri alt näiteks vahva vanaaegse pange, miks mitte hoopis see n-ö lõkkeplatsiks kujundada. Säti pang rippuma, loo ümberringi mugavad istumiskohad ning kaunis õhtu on garanteeritud ka ilma suurema lõkketa.
  • Kui sul on olemas grillimiseks kasutatav vann, saad sellegi lõkke tegemiseks ära kasutada. Kui vorstikesed valmis, lisa sütele mõned halud ning kaunis lõke ongi süttinud.
  • Kindlasti oled Ameerika filmides näinud, kuidas sealpool ookeani tehakse lõket suurtes tünnides. Miks mitte ka taoline endale lõkkeasemeks muretseda?!

Pane tähele!

Lõkke tegemine mõjub sageli ka kui ürgne kutse hakata aastaga tekkinud prahti põletama. Tulle ei tohi aga visata valimatult kõike, mis vähegi põleb. Ühe perekonna prügilõke paiskab õhku umbes samas koguses mürgikokteili kui 200 tonni jäätmeid põletustehases. Loe lähemalt siit!

Loe siit, kas eramu terrassil või kortermaja rõdul tohib grillida!

Loomulikult arvesta endiselt koroonaviiruse levikuga! Kui lõkke äärde on tulnud ka head naabrid, hoidke ka õues viibides mõistlikku distantsi!