Foto: Radu Marcusu / Unsplash.com
Inimesed
3. jaanuar 2021, 11:10

Peatoimetaja kolumn | Koduomanikke iseloomustavad nende riiulid

„Riiulid!“ – oleksin peaaegu hüüatanud, jalutades öömajale pikalt Aasta Kodu finalistide külastamise päevalt ühes Eesti linnas. Olin käinud järjest nii mitmes ühte tüüpi kodus, et kiikasin nüüd vanade puitmajade madalatest ja kardinateta akendest möödudes vilksamisi tuppa, et näha, mismoodi konkursivälised kodud välja näevad. 


Just läbi riiulite saab kirjeldada järjest jõulisemalt esile tulevat siinset kodutüüpi. „Ostsin riiuli, et elutoa sein ei oleks tühi,“ ütles ühes värskes kortermajas elav noor naine. Riiulis oli paar keraamilist kaunist vormi, toataime ja disainiklassikat. Toon toonis, sobivalt kodu üldise minimalistliku ilmega.

undefined Foto: Saboor Akram / Unsplash.com

Rahulik ja silmale kena. Selline kodu lähtub vägagi kujundusest, on stiilipuhas ja läbimõeldud vaatepunktidega tervik. Ülimalt mugav pildistada, sest kõik on paigas, parajalt meeleolumomente pakkuv ning puhaspindne, sest liigne on kappides peidus. Sageli tajub mõjutusi Instagramist, mis muide on kujundusvallas ajakirjade kõrval harrastussisustajaid väga tublile tasemele harinud, edasine sõltubki pererahva oma käekirjast ja loovusest.

Vastand on teine levinud kodutüüp. Riiuli järgi kirjeldades – see ostetakse vajadusest asju mahutada. On pungil raamatuid, lisaks turismireisilt toodud vaas, kuskilt olulisel hetkel korjatud kivi, head sekkarileiud või esiema serviis. Selline kodu sünnib läbi eelmiste kodude, pärandvara, aja jooksul armsaks saanud asjade. On sageli vanemas majas. Aga mõne väga moodsa elemendiga, näiteks valgustid või toolid söögilaua ümber.  
Mõlemas käies nägime rahulolu omanike südames ja uhkustki. Mis saab veel parem olla! 
Sõitsime üle Eesti seekord ülitiheda graafiku järgi, sest hommikusi uudiseid kuulates polnud aimata, kui kaua töö pärast, maskid ees, külas võib käia. Kogesime indu, mõtteainet, soojust. Suur tänu osalejatele!
Head uut aastat ja jaanuarikuud!

Tule žüriisse, vali lemmik!
Kodukirja facebooki lehel näeb üht fotot igast Aasta Kodu finaali pääsenud kodust. 
Aita meil valida nende seast Rahva Lemmiku preemia saaja! 
Hääletajate vahel loosime välja 3 K-rauta kinkekaarti, igaüks väärtusega 50 eurot.
Hääletada saab 3.–12. jaanuarini.