Keerdlehine peperoomia (P.caperata)Foto: Istockphoto
Kodu ja Aed
7. veebruar 2021, 09:20

Ideaalne talvisesse toasoojusesse – ilusad ja leplikud peperoomiad

Peperoomiad (Peperomia) on troopilist- ja subtroopilist päritolu taimed, kellele talvine toasoojus passib hästi. Lihakad lehed hoiavad hästi niiskust ja seepärast pole karta, et talvine kuiv toaõhk oleks taimedele kurnav.

Vihmametsade alustaimedena on just roheliste lehtedega liigid kohastunud hakkama saama vähese valgusega ja see teeb neist eriti sobivad põhjapoolse aknalaua asukad. 

Värviliste lehtedega sordid vajavad valgemat kasvukohta, ent mitte otseses päikesevalguses. Liiga pimedas värvid tuhmuvad, täispäikeses aga pleegivad. Kui valgustingimused sobivad, on peperoomiaid kaunikesti lihtne hooldada. 

Talvel kastke tagasihoidlikult, sest liigniiskes mullas lähevad juured kergesti mädanema. Kastmise vahepeal peaks muld kergelt läbi kuivama. Suvel võib kastmisega heldem olla. 

Peperoomiad eelistavad väikest potti ja vett hästi läbilaskvat liivasegust mulda. Väetamisega ei maksa liialdada, norm olgu tagasihoidlik. Suvel piisab ühest korrast kuus.

Välja veninud või näotuks muutunud taimi on lihtne uuendada, sest kasvama lähevad nii varre-, lehe- kui ka ladvapistikud. 

Liigi- ja sordivalik on rikkalik ja aiaäridest leiab nii soonelisi, kurrulisi kui ka siledalehiseid variante, mis läigivad hõbedaselt või uhkeldavad punase või rohelise eri toonides. Kirjude lehtedega sordid on rohelistest aeglasema kasvuga.

Keerdlehine peperoomia (P.caperata)

Kõige tuntum pereliige, kelle väikesed kurrulised lehed on sageli pealt üht ja alt teist värvi. Lehed on metalliläikelised ja olenevalt sordist punased, mustjad, aga ka roosa-, kollase- või valgekirjud. Õisikud on tagasihoidlikul moel kaunid, kaardudes peentel õievartel lehestiku kohale. Aeglase kasvuga. Eelistab valgusrikkamat kasvukohta. Pildil on sort ’Rosso’. 

Keerdlehine peperoomia (P.caperata) Foto: Istockphoto

Talbja peperoomia (P.clusiifolia)

Sort ’Jelly’ on efektselt kolmevärviline – suuri turdjaid lehti ääristab roosakaspunane serv, keskosa on aga heleroheline ning vahele mahub veel kreemikas üleminek. Värvikuse tõttu vajab ilusana olemiseks rohkem valgust kui roheliste lehtedega peperoomiad.

Talbja peperoomia (P.clusiifolia) Foto: Istockphoto

Tömbilehine peperoomia (P.obtusifolia

Lehed on justkui vahast voolitud, nii läikivad ja tugevad on need! Roheliste lehtedega liik ja roheliselehised sordid on just õiged taimed põhjapoolsele aknalauale. Sort ’Variegata’, kes avaldab muljet rohelise-kollasekirjude lehtedega, tahab aga kasvada veidike valgemas kohas. 

Tömbilehine peperoomia (P.obtusifolia) Foto: Istockphoto

Ümaralehine peperoomia (P.rotundifolia

Pisikesed lehed on hapralt pika lehevarre külge kinnitunud. Paigutage taim algusest peale õigele kohale, kus tal on mõõdukalt valgust ja võimalus pikalt üle potiääre alla rippuda. Ilma suure vajaduseta ärge teda sealt enam liigutage! Pinnapealse juurestiku ja raskete lehtedega taime pott võiks olla savist. 

Ümaralehine peperoomia (P.rotundifolia) Foto: Istockphoto

Hõbe-peperoomia (P.griseoargentea

Struktuursed lehed on silmatorkavalt efektse hõbehalli varjundiga. Nii lehe- kui ka õisikuraod on punakad ja see lisab omakorda efekti. Mõnel sordil on lehed ka punaka tooniga. Õisikud on enne puhkemist rohekad, hiljem muutuvad valgeks. Eelistab valgemat kasvukohta.

Hõbe-peperoomia (P.griseoargentea) Foto: Istockphoto