Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
6. veebruar 2022, 22:18

Kuidas libedaga õues turvaliselt liikuda? (3)

Et hea tervise nimel ei maksa värsket õhtu unustada ka siis, kui vahelduvad temperatuurid on tänavatele libeduse toonud, olgu siin ära toodud mõned head soovitused, kuidas jäistes oludes jalutada.

* Varu poole rohkem aega. Kindlasti ei tohiks talvisel ajal kodust lahkumist viimasele minutile jätta ning liikuda väikeste sammudega ja kiirustamata. Samuti tuleks vältida äkilisi liigutusi, viimasel hetkel ülekäigurajale tormamist ja libedal teel telefoni näppimist.

* Kanna õigeid jalanõusid. Vali mugavad ja turvalised jalanõud, millel on libisemisvastased ja sügava mustriga tallad. Eriti libedates oludes võiks enda jalatsitele panna libisemistõkked. Ka talvel õues treenijad peaksid libedusega suvised jalanõud kappi peitma. Jooksmiseks on olemas spetsiaalsed naelte või suurema mustriga jalanõud, mis takistavad märjal ja libedal pinnal kukkumist.

* Võimalusel väldi libedust. Kasulik on kõndida teel, kus libedusetõrje tehtud. Kindlasti peab vältima läikivaid ning tumedaid alasid, samuti kanalisatsiooniluuke ja teisi metallist pindasid, mis on kõige libedamad ja ühtlasi ohtlikumad kohad kukkumiseks. Väldi ka värvitud pindasid nagu ülekäiguraja valged triibud, mis vee külmudes ja varahommikutel erilist ohtu kujutavad.