Foto: Unsplash
Sisustus
6. jaanuar 2021, 09:18

Uuel aastal saavad sisekujunduses tuule tiibadesse retrostiil ja praktilised lahendused

Pandeemia mõju on tunda ka alanud aasta sisekujundustrendides. Sisekujundajate sõnul iseloomustab 2021. aasta värve enesekindlus ja turvalisus. Sisekujunduse eesmärgiks on luua kodus hubane mugavus, millele lisavad iseloomu julged kujundusjoonised ja uuenduslikud materjalid. Stiilivalikus domineerivad omakorda 20. sajandi seitsmekümnendad ja retro-meeleolud.

Nostalgiline tolmjas-sinine värv

Sisekujundaja Anna Ilmere, koostöös Kaup24 interneti kaubanduskeskusega, sõnul domineerivad 2021. aastal sisustuses peamiselt neutraalsed toonid. Värvipaletis näeb näiteks sooje valgeid, neutraalseid ja tolmjas-siniseid värvikombinatsioone koos Burgundia aktsentide ja sügavate ookeanisiniste toonidega. Need värvid koos helehalli ja oliivrohelisega loovad rahuliku ja tasakaalustatud meeleolu. Samuti annab see mõnusa nostalgiatunde.

Lihtne ja praktiline kodukontor

Kuna aina enam inimesi eelistab kaugtöö tegemist, siis seda rohkem keskendutakse kaunite ja paindlike ruumide loomisele, kus saaks end hästi tunda. Hall taustatoon loob mugavuse ja turvalisuse, mis annab samal ajal pehme ja kaasaegse ilme. Interjööriobjektide valimisel saab tänu tekstuuridele ning autentsetele ja jätkusuutlikele materjalidele eelistada arhitektuuri- ja mööblivormide puhul lihtsust ja praktilisust.

Kollane ja roheline loovad harmooniat

Veidi soojemate värvide austajatele sobib ideaalselt kollaste ja roheliste toonide kombinatsioon pruuni (liivatoon, helepruun) ja pehme oliivitooniga. Palett on inspireeritud loodusest ja selle eesmärk on digitaalsest küllastunud keskkonnast pisut eemale saada, tuues esile pehmed ja looduslikud värvid, nagu sammal, salveiroheline, kurkum ja tsitruselised. „See värvipalett loob ruumi rahustava keskkonna. Samuti sobivad need toonid ideaalselt puidust elementidega, mis toob interjööri mõnusa loodustunde. Lisaks saab ruumi õrnemaks muutmiseks interjööris kasutada ümmargusi vorme ja pehmeid esemeid,“ soovitas sisekujundaja.

Värvikombod julgetele

Pisut ekstravagantsema interjööri jaoks on mõistlik valida neutraalsed soojad värvikombinatsioonid koos rikkalike värvidega nagu sinine, korall ja roostene, samuti roosa ja terrakota. Sellel on peen, mänguline retroefekt, mis on inspireeritud seitsmekümnendatest. Nii saab eklektilise segu vanast ja uuest, mille eesmärk on luua rõõmus ja energiline ruum. Kaasaegsest art decost ja popkunstist inspireeritud elemendid tekitavad silmatorkavaid kompositsioone luues kordumatuid sisustusvõimalusi. Samas ei tasu unustada, et vähem on rohkem. „Neutraalne valge taust sobib suurepäraselt värvide ja erinevatele pindadele taustaks, tasakaalustades näiteks jaheda betooni sooja puiduga,“ pakub Ilmere välja idee.

2021. aasta Pantone värv - hall ja kollane

Sisekujundaja tõi esile, et kollase ja halli värvimäng on sisekujunduses vägagi huvitav. Hele, kuid samas üsna lihtne kombinatsioon, kus päikesekollase tooni saab suurepäraselt kombineerida pealtnäha "igava" halliga. Nende toonide koosmõju on seotud innovatsiooni ja intuitsiooniga, samuti tarkuse, kogemuste ja intelligentsuse austamisega. See inspireerib ja viib meid edasi uue mõtteviisiga. „Pantone on ühendanud need kaks sõltumatut värvi, et näidata, kuidas erinevad elemendid kokku saavad, moodustades optimistliku ühenduse. See on värvi lugu, mis hõlmab sügavamat järelemõtlemist ja lubadust millelegi päikeselisele ja sõbralikule. Õnnesõnumil, mida ühendab usaldus, on ka kalduvus lootust anda,“ leiab Ilmere.

undefined Foto: Pexels

Retrošikk ja ebatavaline kuju mööblimoes

2021. aastal on oluline arvestada esemete ja mööbli ebatavaliste tekstuuride, piltide ja joonistega. Seda on esile toodud asümmeetriliste ja geomeetriliste kujunditena. Trendide seas saab näha ka pehme ümara kujuga mööblit. Inspiratsiooni on nendeks ammutatud seitsmekümnendate moest. Tänu sellele näeb interjöör välja mugav ja elegantne. Näiteks on mööblitootmise selle aasta trendiks pehmed riidest voodipõhjaga polsterdatud voodid.

Sisekujunduse moodsaimad materjalid

Mööblimaterjali osas ei kaota kuld ja messing endiselt oma olulisust. Must pronks ilmub eraldi elemendina – kas siis kujundite, kunstiteoste või kaasaegsete kompositsioonide näol. Samuti suureneb nõudlus looduslike materjalide järele. Disainerid püüavad leida erinevate tekstuuride üha keerukamaid kombinatsioone. Näiteks võib see olla kvartsi või marmoriga ristatud puit või betooni ja metalliga keraamika.

Keskkonnasõbralike materjalide võidukäik

Ökoloogilised ja keskkonnasõbralikud lahendused, samuti taaskasutatud materjalide kasutamine mööbli ja kangaste tootmisel on interjööris kasvav väärtus. Sisekujundaja sõnul on loodusele mittekahjulikud algatused ka sel aastal interjööris trendikad. Üha rohkem pannakse rõhku ettevõtmistele, et luua ebatavalisi ja uusi materjale, mis põhinevad taaskasutamisel, alternatiivsetel tehnoloogiatel ning looduse ja tehnoloogia tasakaalustatud lähenemisel. Looduslike materjalide, näiteks vetikate, bambuse või maisi kasutamisel on juba suur nišš ja sel on ka mõju kaasaegsete mööblielementide ja dekoordetailide tootmisele.

Kõigi tööstusharude jaoks on ülekaalukalt kõige olulisem aspekt plastmassi kasutamise vähendamine ja olemasoleva taaskasutamine. Nende ohtlike jäätmete ringlussevõtt on juba tuntud trend funktsionaalsete ja kaasaegsete mööblikomponentide tootmisel.