Lumine sõidutee.Foto: Martin Ahven
Ilm ja loodus
10. jaanuar 2021, 14:40

Pakaseline ilm toob lund, lörtsi ja libeda tee (3)

Talvised ilmaolud jätkuvad ka uuel nädalal. Ilm on muutlik, mistõttu tuleks teedel olla kuhjuva lume ja libeduseohu tõttu väga ettevaatlik.

Esmaspäeval laieneb madalrõhkkonna serv Eesti kohale ja öösel sajab lund, lörtsi ning tuiskab, vahendab ilmateenistus.ee.

Kagu- ja lõunatuul ulatub puhanguti 14-17 m/s. Päeval on suuremas sajus paus, lume- ja lörtsihooge on kohati ja lõunakaare tuul lühiajaliselt nõrgeneb. Õhutemperatuuri tõus jätkub - saartel ja läänerannikul 0 kuni 3, mandri lääneservas -1 kuni 1, ida pool 0 kuni -5 kraadini. Õhtul läheneb Lõuna-Rootsist uus madalrõhkkond ja selle tihe lörtsisadu jõuab saartele. Lõuna- ja kagutuul tõuseb tugevaks.

Teisipäeval vastu hommikut tuul pisut nõrgeneb. Sajab tihedat lund ja tuiskab. Lääne-Eestis on oodata ka lörtsi. Kagu- ja lõunatuul on mõõdukalt tugev. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis -2 kuni +1, ida pool 0 kuni -4 kraadi. Halva nähtavuse, teedele kuhjuva lume ja libeduseohu tõttu on liiklustingimused väga halvad!

Kolmapäeval koondub madalrõhkkond Läänemerele, aga esialgse info järgi peaks need jääma rannikul alla 20 m/s. Madalrõhkkonna idaserva mööda kandub üle Eesti lumepilvi ja võib ka tuisata. Temperatuur on saartel -1 kuni 1, mandril -2 kuni -7 kraadi piires.

Neljapäeval madalrõhkkond kaugeneb ja selle järel sajab öösel veel laialdaselt lund, päeval sajuhood hõrenevad. Puhub võrdlemisi tugev ida- ja kirdetuul. Idakaarest sisse tungiva korral muutub ilm märgatavalt külmemaks.

Kui reedel laieneb Põhjamaid katva kõrgrõhkkonna serv Eesti kohale, siis soosib see taeva selginemist, tuule nõrgenemist ja pakaselise ilm püsimist.