Foto: Oleg Magni / Pexels
Kodu ja Aed
12. jaanuar 2021, 12:30

Ole valvas! Tugev tuul ja raske lumi muudavad vana puu elumajale ohtlikuks

Ilmateade lubab sel nädalal ohtrat lumesadu ja käredaid külmakraade. Praegu on hea aeg aias kasvavad puittaimed üle vaadata, et pakane ja paks lumekate neile liiga ei teeks. Millele täpselt tähelepanu pöörata soovitab Anu Kaur, Tallinna Botaanikaaia vanemaednik.

Paks lumekate

Sulav raske lumi, mis okaspuuvormidele või ka muudele tiheda võraga nõrgematele puukestele on kogunenud, oleks hea vaikselt maha raputada. Seda võiks teha enne, kui lumi päriselt sulama hakkab. Samas on kohev lumikate taimedele parim tekk talvekülma vastu. Igati hea on lund kuhjata just nende taimede juurtele, mis on eriti külmatundlikud.

Torm ohustab vanu puid
Alati tasub aias hoida silm peal vanematel puudel, mis tugevama tuule käes lihtsamalt murduda võivad. Heas tasakaalus puu peab tormidele vastu, kuid ohumärke tasub siiski jälgida.
Kuivanud ja vigastatud oksad võivad kergelt suurema tuule ja raske lumekoorma all murduda.
Okste asetust vaadeldes on õrnemad teravnurga all väljuvad harud. Suurema nurga all tüvest väljuvad oksad on tüvega üldiselt tugevamini seotud.
Kaldus puud tuleks samuti lähema vaatluse alla võtta, eriti kui juured vastaspoolelt maapinnast tõusma on hakanud. Siiski võivad pisut kaldes puud kaua kesta ja kindlasti ei tasu ilusa kaldega puid ainult sellepärast ohtlikuks pidama hakata.
Suured mehhaanilised vigastused ja nende kaudu puitu lagundama pääsenud seened võivad mõjutada puu seisukindlust. Samas ei ole seda kõike sageli võimalik pealt vaadates ennustada, mis toimub puidu sees. Ärevaks tasub muutuda siis, kui oksad võras ühtäkki massiliselt kuivama hakkavad.
Elumajale pole ohtlikud need puud, mis asuvad majast piisavalt kaugel. Seega võiks maja juurde puud istutades mõelda, kui suureks see tulevikus kasvab ja mida see tähendab maja heakorrale.

Kaitse ereda päikese eest

Taimedele meeldib ühtlasema temperatuuriga talv, sest suured temperatuuri kõikumised võivad puittaimedele mitmeid probleeme tekitada. Nii võib varakevadine päike lagedamal alal põhjustada tüvevigastusi. Samuti on ohus igihaljad taimed, kellel miinuskraadidega kaasnev ere päike suurendab veekadu läbi lehestiku/okastiku ja võib tekitada füsioloogilise põua, sest külmunud maapinnast taim vett kätte ei saa. Sellised taimed kata varjutuskangaga, et nad kahjustada ei saaks.