Sisuturundus
18. jaanuar 2021, 00:00

Sinu hobid kodus: lihtsad ja taskukohased lahendused korra hoidmiseks

Oleme viimasel ajal töötanud kodus rohkem kui kunagi varem, kuid kõigele lisaks on vaja ära mahutada ka oma hobid. IKEA uuring „Kodune elu”* näitas, et 39% Eesti inimestest soovib nüüd luua või täiustada ruumi, kus neil oleks võimalik oma hobidega tegeleda. Viimase aastaga kaasnenud muutuste tõttu peame olema loovamad ja asju paremini läbi mõtlema, et meie kodud kõigega kohaneksid. Seetõttu jagab IKEA sisekujundaja omapäraseid ideid, kuidas luua kodus mugav ja korrastatud ruum hobidele.

Liikuv hobijaam

„Väiksemates kodudes elavatele inimestele loeb iga ruutmeeter. Uued tegevused piiratud ruumis nõuavad paindlikke ja mitmekülgseid lahendusi. Nüüd ei ole küsimus mitte ainult ruumis, kus midagi harrastada. Olgu hobiks sport, maalimine, õmblemine või muu käsitöö, peab ka sellega seotud vahenditele olema oma koht, et need ei tekitaks segadust ja oleksid kergesti kättesaadavad,” räägib IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi.

Selleks soovitab ta liikuvat hobijaama, näiteks ratastega abilauda, mis võtab enda alla väga vähe põrandapinda. See võib olla mugavaks kohaks spordi-, käsitöö- või maalimisvahendite hoidmiseks ning seda saab kodus ükskõik kuhu paigutada või veeretada. Lükka abilaud lihtsalt sinna, kus sa seda vajad, näiteks töölaua või diivani kõrvale.

Spordivarustus pole enam jalus

Neile, kes jagavad teiste pereliikmetega korterit ja elutuba ning kellel puudub vaba ruum hobivahenditele, soovitab IKEA sisekujundaja treeningvahendite hoiustamiseks paarieurost lahendust. On aeg jätta hüvasti hantlitega elutoa põrandal – kinnita koridoris või muus vabas ruumis seina külge konksudega nagi ning sul ongi omaenda isiklik koht joogamati, hantlite, treeningkummide ja kõige muu tarvis.

„Sarnase töö teevad ära ka seinale paigaldatavad konksud või riiulid. Need aitavad napi põrandapinna asemel kasutada seinal olevat vaba ruumi. Nutikad lahendused ja korrastamisviisid aitavad meil end mugavalt tunda ja kodus lõõgastuda,” sõnab Tammekivi.

Voodialune

IKEA sisekujundaja soovitab kasutada diivani või voodi all olevat ruumi eriti neil, kes ei saa kasutada seinale paigaldatavaid korrastamislahendusi. Ja see ei tähenda, et isiklikud asjad tuleks lihtsalt põrandale tolmu koguma panna. Siin tulevad hoopis mängu hoiukastid, mis maksavad kõigest mõned eurod.

„Selline hoiustamislahendus võtab vähe ruumi ning kaitseb nii tihti kasutatavat kui ka hooajalist hobivarustust tolmu eest. Samuti muudab see voodi alt puhastamise lihtsamaks kui asjade lahtiselt hoidmine, kuna kaste on lihtne välja tõmmata. Rääkimata sellest, et niiviisi on spordi- või muu varustus alati ühes kohas ja igal ajal hõlpsasti kättesaadav,” lisab Tammekivi.

Väikestel korrastustarvikutel on suur mõju

Asjade korras hoidmiseks kasutatavad tarvikud aitavad leida üles kõik vajamineva või siis hobiasju kiiresti ühest kohast teise liigutada (eriti kui tegemist on käsitööga).

„Kena karp või korv kudumisasjadega, minikummut või hoopis kastid, kus on vajalikud vahendid õmblemiseks või dekupaažiks – sellised hoiulahendused pole väikeste esemete korrastamiseks mitte ainult mugavad, vaid näevad ka head välja ning sulanduvad interjööri, jättes korrastatud ilme. Eriti oluline on see siis, kui mitu leibkonnaliiget tegelevad oma huvidega samas ruumis,” lausub sisekujundaja.

Tema sõnul on rohkete hobiasjade hoiustamisel asendamatuks lahenduseks perfotahvlid. Neid kasutades leiavad paljud esemed oma koha, toad on korras ja kõike on lihtne üles leida. Samuti on võimalik luua omaenda isikupärastatud kombinatsioon ja see võib minna töölauale, riiulile või soovi korral hoopis seinale.

*IKEA uuring „Kodune elu“ on igal aastal läbiviidav ülemaailmne uuring, mille eesmärk on selgitada välja, kuidas inimesed kodus elavad ja milliste väljakutsetega nad silmitsi seisavad. Uuring „Kodune elu 2020“ viidi läbi 2020. aastal juulist augustini. Eestis osales selles 1000 inimest.