Mõedaku suusarada.Foto: Evi Torm
Talisport
19. jaanuar 2021, 11:58

Valitsus andis suusamaratonide toimumiseks eriloa (1)

Valitsus andis tänasel kabinetinõupidamisel Estoloppeti suusamaratonide sarja läbiviimiseks osalejate arvu erisuse. See tähendab, et neil üritustel ei kehti kuni 25liikmelise rühma piirang.

Erisus maratonidele tehti kultuuriministri ettepanekul ja see puudutab kõiki Estoloppeti sarja etappe ehk Viru (30.01.), Tamsalu-Neeruti (06.02.), Alutaguse (12.–13.02.), Tartu (21.02.), Tallinna (27.02.) ja Haanja suusamaratone (06.03.).

"Kehtivate piirangute juures ei saa Estoloppeti suusamaratonide sari toimuda vaatamata väga headele lumeoludele, sest nende võistluste puhul on osalejaid sadades ning pikkade distantside puhul ei ole võimalik tagada, et grupid omavahel ei seguneks," ütles kultuuriminister Tõnis Lukas pressiteates. "Eesti suurvõistluste korraldajad on tõestanud, et viiruse levimise tingimustes suudetakse korraldada turvalisi võistlusi. Estoloppeti korraldajad on toonud välja riskide maandamise meetmed, mida tuleb arvestada kõikide etappide läbiviimisel."

Seoses praegu kehtiva valitsuse korralduse kohaselt võib välitingimustes toimuvatel spordivõistlustel ning spordi- ja liikumisüritustel osaleda kuni 25 inimest, seejuures on Harju ja Ida-Viru maakonnas keelatud mistahes spordi- ja liikumisürituste korraldamine jaanuari lõpuni.

Muudatuste kohaselt jääb suusamaratonidel ära kohapealne toitlustamine või toimub pikematel distantsidel tagasihoidlikult välitingimustes. Osalejate teenindamiseks siseruume ei kasutata. Ära jäetakse suur autasustamine ning osalejatel on palutud võistlustele kohale tulla isikliku transpordiga, hoida distantsi ning stardieelsetel toimingutel on soovitus kanda maski.

Maratonidest on suurim Tartu maraton, mistõttu on selle toimumiseks lubatud rajale rohkem inimesi – kuni 4000 inimest pika distantsi stardis Otepääl ning maksimaalselt 2000 osalejat lühema raja stardis Arulas. Riskide maandamise meetmed peab kinnitama terviseamet.

Estoloppeti sari algab 30. jaanuaril Mõedakul Viru maratoniga (21 / 42 km vabatehnikas), mille peakorraldaja Evi Torm märkis, et ettevalmistused on käinud juba pikemat aega. "Raja põhjad on sissesõidetud, rada on paigas ja ka muud maratoniga seotud ettevalmistused käivad. Kui nüüd ilm peab, siis lubab tulla väga kena maraton," sõnas ta pressiteates.

Tormi sõnul on tänavune trass pisut teistsugune. "Oleme muutnud natuke raja lõpuosa, kuhu kõiki mägesid ja tõuse sel korral sisse ei pannud ehk rada on võrreldes varasemate aastatega grammi võrra kergem," ütles ta.

Soodushinnaga saab maratonile registreeruda kuni reede õhtuni.