Lükates katuse lumest puhtaks väldid mitmeid majale tekkida võivaid kahjustusi.Foto: Unsplash
Remont ja Ehitus
21. veebruar 2021, 16:40

Ettevaatust! Paks sulalumekiht katusel võib maja oluliselt kahjustada

Katustele kogunenud paksu lumekihti on ilus vaadata, aga see tekitab muret majaomanikele. Kindlustusandjad kutsuvad inimesi üles puhastama katuseid lumekattest, et vältida võimalikke hoone kahjustusi, sest plusskraadid on ukse ees.

„Kui eelnevad talved on olnud suhteliselt mahedad ja vähese lumega, siis sel aastal on näha katustel suurtes kogustes lund – oma raskuse tõttu võib see aga ohtu tekitada. Selle jaoks, et aru saada, millal on vaja haarata hari või kutsuda professionaal katust puhastama, peab jälgima lumestruktuuri. Kerge ja kohev lumi on vähem ohtlik, kuid pikemat aega katusel olles muutub see niiskemaks ja raskemaks. Lumi on udu ja sademete jaoks nagu käsn, mis kõik sisse imab – vesi ei pääse lumest välja ja nii muutub lumekiht aina raskemaks. Kõige ohtlikum on olukord siis, kui päeval on sula ja öösel külmetab,“ ütles Gjensidige kahjukäsitlusosakonna juhataja Maarika Mürk.

 

Paksu lumega on seotud erinevad ohud

Lumekoristustöödega tuleb alustada kohe, kui päevas sajab maha umbes 20 cm lund. „Kui näeme, et maast tuleb kühveldada igapäevaselt päris palju lund, tuleb kohe alustada ka katuse lumekoristustöödega. Sellise lumepaksuse korral jõuab ohtlik piir kiirelt kätte ning katus võib ootamatult puruneda,“ ütles kindlustusseltsi esindaja.

Mürgi sõnul tuleb lumi eemaldada nii lamedalt horisontaalselt katuselt kui ka viilkatuse mõlemalt poolelt. Kui katust puhastatakse ainult ühelt poolt, muutub kaal ebaühtlaseks ning olukord võib halveneda.

„Kui katus lume raskusele järele annab, ei pruugi see mõjutada ainult katust ennast, vaid kahjustada võivad saada ka kandeseinad ja siseviimistlus, mis puhul ulatub kahju juba kümnetesse tuhandetesse eurodesse,“ ütles Mürk.

Kindlustusseltsi esindaja sõnul võib katusel sulav lumi ka maja konstruktsiooni pragudesse voolata ja vara rikkuda. „Kui seinakonstruktsioonide pragudesse voolav vesi külmub, surub see mikropraod suuremaks ning temperatuurimuutused aina suurendavad kahju. Korduvate külmumis- ja sulamistsüklite tõttu hakkab hoone lagunema, kahjustades selle soojuspidavust või põhikonstruktsioone,“ ütles Gjensidige esindaja.

Kahjustada saavad sagedamini talu- ja kõrvalhooned

Kindlustusandja märgib, et lumeraskusest tulenevad kahjud on Eestis iga aastaga vähenenud. „Kahjude vähesus on tingitud kahest põhjusest – soojematest talvekuude temperatuuridest ning inimeste teadmistest ja harjumusest koristada lund mitte ainult hoovis, vaid ka katuselt,“ ütles Mürk.

Tema sõnul kahjustab lumi tavaliselt taluhoonete ja teiste kõrvalhoonete katuseid (nt ladu, kasvuhoone, garaaž). Samuti on kahjustada saanud hoonete lähedal olevad sõidukid ja on juhtumeid, kus katuselt kukkuv lumi on vigastanud ka inimesi. Aja jooksul kogunenud lume raskus võib samamoodi kahjustada ka väikesemaid varikatuseid ja seal olevaid kaunistusi.

Ta juhib tähelepanu, et katusel olev lumekiht on ohtlik ka vihmaveerennidele. „Märg ja raske lumi võib eramajades vihmaveerennid ja -torud lõhkuda,“ hoiatas Mürk.