Foto: Ardi Evans / Unsplash
Kodu ja Aed
24. august 2021, 06:17

3 põhjust, miks kuuking ei õitse

Mida teha, et vaid ilusaid lehti kasvatav orhidee taas õitsema hakkaks? Head nõu, annab Tallinna Botaanikaaia vanemaednik Eevi Siibak.Kui kuuking lehti kasvatab ja ei õitse, siis selleks võivad olla järgnevad põhjused.

Liiga vähe valgust. Kuuking ei taha otsest eredat päikest, kuid liiga väheses valguses (näiteks keset tuba, aknast kaugel või kapi otsas) ja soojas toas ta naljalt õitsema ei hakka.

Vale hooldus. Kuuking tuleks väetada orhideedele mõeldud väetisega, kus on sobivas vahekorras lämmastik, kaalium ja fosfor ning mikroväetised. Väetada tuleks vastavalt pakendil olevale juhendile. Kastma peaks taime alles siis, kui pott on kergeks muutunud ja juured hallikaks tõmbunud. Samas ei tohiks pott olla liiga suur.

Liiga head elutingimused. Mõned kuukingad on head õitsejad ja õitsevad peaaegu aastaringselt. Teised on kapriissemad. Õitsemise esile kutsumiseks soovitatakse kuukingadele tekitada paari-kolme nädalane karmimate elutingimustega periood, kui ruum on veidi jahedam (nt 16 -18 kraadi) ja ka taime hoitakse kuivemalt. Meie kliimas on selleks enamasti kütteperioodi eelne aeg.