Foto: Pexels
Kodu ja Aed
29. jaanuar 2021, 06:18

Seda taimed armastavad! Banaani- ja munakoored ning kohvipuru panevad lilled paremini kasvama

Taimekasvu ergutamiseks ja toetamiseks pole vaja kohe haarata väetisepudeli järele. Selle asemel võid kasutada hoopis banaani- ja munakoori ning kohvipuru, mis muidu kasutult prügikasti rändaks. Pille Hermann, Tallinna Botaanikaia taimekaitsespetsialist, selgitab miks need toiduained ka taimedele meeldivad.

Banaanikoored on palju enamat kui vaid hea kompostimismaterjal. Kuna nad sisaldavad kaaliumi, fosforit, lämmastikku, siis on neist valmistatud leotis rohenäppude hulgas väga hinnatud. Veelgi enam tunnevad sellest rõõmu taimed.

Tee nii! Leotise valmistamiseks võta 1 osa koori, 5 osa vett. Lase paar, kolm päevakest aegajalt segades seista. Kui toataimi palju ei ole, aga banaanid mekivad, siis on kaval koored lõigata väiksemaks ning need ära kuivatada. Nii saab need jätta kevadist aiahooaega ootama, kus sellist materjali juba ohtralt kulub.

Toalilledele võib anda sõõmukese kosutavat jooki mitte tihedamalt kui kolme nädala tagant. Üldiselt antakse väetist kasvuperioodil, kuid paljud troopilistelt aladelt pärit taimed kasvavad kiiresti ja aastaringselt. Eriti vajavad nad lisatoitu, kui neil on plaanis õisi moodustada. Keemilised väetised panevad kukalt kratsima, et mida ja kui palju kasutada. Banaanikoore leotisega taimedele liiga teha on keeruline. Kuna liigne hoolitsus tapab iga isendi, siis tuleb vaid jälgida, et seda kokteili neile liiga sageli ei antaks.

Milles peitub banaanivee võlujõud? Ikka temas sisalduvate elementide pärast, mida taimed oma heaoluks vajavad. Lämmastik soodustab lehtede, varte, juurte lopsakat kasvu. Fosfor on väga tähtis õite ja viljade moodustamiseks. Kaalium annab taimedele tugevuse, muudab nad seisukindlamaks ning ka haigustele vähem vastuvõtlikuks.

undefined Foto: Unsplash

Munakooredki on aiapidamises väga kasulikud, sest sisaldavad kaltsiumi ning pisut ka lämmastikku, kaaliumi- ja fosforiühendeid. Kui teil on elus hästi läinud ning olete suutnud kodustada kanakasvataja, kes teid regulaarselt munadega varustab, siis on lihtne. Koguge koored kokku ning andke talle tagasi. Kanad oskavad seda tegu vääriliselt hinnata, eriti talvisel ajal. Kui aga seda võimalust ei ole, tuleb leida teisi lahendusi, näiteks kasutada taimede kasvatamisel. 

Tee nii! Munakoori kogudes kuivata need hoolikalt ära. Pärast saad neid kasutada mitmel ostarbel.

  • Komposti lisades tuleks koored peenestada.
  • Suviseks teotõrjeks pole väga peeneks munakoori vaja teha. Teod ei salli silmaotsas, kui taimede ümber on purustatud munakoori, sest need on karedad ja neil on liikumine raskendatud.
  • Toalillede ümberistutamise perioodil võib peenestatud munakoori mulda segada, sest neis sisalduv kaltsium on oluline element taimede ainevahetuses. Kuna munakoored, isegi, kui need on peenestatud, lagunevad aeglaselt, siis on taimed pika aja vältel selle elemendiga varustatud.

Kohv joodud, meel hea ning kohvipaks prügikasti. Stop! Kuigi väljas on sulaselge talv, siis just nüüd peab aiapidaja plaani ning mõtted keerlevad juba kevade suunas. Kõik see, mis võib esmapilgul tunduda tarbetu, võib ühel hetkel olla vägagi vajalik, kuid siis on juba seda hilja koguma hakata. Nii ka kasutatud kohvipuruga. Hea, kui seda on talvel suuremas koguses varutud. Kel pole talvel võimalik puru komposti visata, siis tasub seda koguda.

Kohv sisaldab fosforit, magneesiumi, lämmastikku ja kaltsiumi. Vihmaussid aitavad komposti visatud kohvi lagundada ning hiljem seda komposti aiamullaga segades paraneb ka mullaviljakus ning õhustatus.

Tee nii! Kohvipuru on tõeliselt väärt kraami ning seda saab kasutada nii aias kui toas.

  • Kui sipelgad kipuvad taimedele liiga tegema, puista kohvipuru nende käiguradadele, mida mööda need suunduvad kohtadesse, kust sooviks neid eemale tõrjuda.
  • Tigude invasiooni vältimiseks puista kohvipaksu nende lemmiktaimede ümber. Kuna tigudele ei meeldi teraline kuiv pinnas, sest see kuivatab nende kehavedelikku, ei pääse nad enam nii hõlpsasti taimede lähedusse.
  • Porgandite külvamisel segage seemned kuiva kohvipuruga, nii kulub seemet vähem ning hiljem on vähem harvendada. Ja seeläbi jääb aega, mida hoopiski kasulikumalt kasutada. Aeg-ajalt võib porgandite ümber putukate peletamiseks puistata kohvipuru. Samuti aitab puru pärast taimede ümbert kobestamist mulda õhustada.
  • Rododendronid, asalead ja okaspuud armastavad kohvipuru, sest see on pisut happeline. Tänu sellele saab säilitada mullas nende taimede kasvamiseks vajaliku pH-taset.
  • Külmkapist saab ebameeldivast lõhnast lahti kohvi abil. Aseta alustaldrikule kasutatud kohvipuru ja pane taldrik õhtul külmikusse. Kuna kohvil on omadus külge võtta kõik ümbritsevad lõhnad, peaks külmik hommikuks värskelt lõhnama. Külmikus olnud kohvipaks pane komposti.
  • Kasse saab taimedest eemal hoida apelsinikoorte ning kohviga. Kui apelsinid söödud, lõika koored väiksemaks, sega juurde kohvipaks ja aseta taimede ümber.
  • Lihtsa koduse kehakoorija saab samuti teha kohvipaksust. Pane kohvipaks poolikusse dušigeeli pudelisse ning ongi pesuaine ja koorija koos. Lisaks hoiab see ka ruumi kokku, sest mitme pudeli asemel saab ühega hakkama.
  • Sibulalõhnast saab lahti, kui kästi kohvipaksuga hõõruda. Samuti aitab kohvipaks puhastada mullatöödest musti käsi.
  • Kel aiamaa lähedal, saab kohvipaksu kohe pärast kohvijoomist taimede ümber pudistada. Ka toalillede kastmise vette võib aeg-ajalt kohvipaksu lisada.