Foto: Sandra Seitamaa / Unsplash
Lemmikloom
20. september 2021, 05:47

10 nippi, et kodu oleks puhas ja korras ka koos lemmikloomadega elades

Nagu iga pereliige, jätavad ka lemmikud majapidamises endast maha märke, nende puhul täpsemini palju jälgi ja karvu. Need on aga ennetatavad ja lihtsalt eemaldatavad, kui võtta kasutusele mõned käigupealt kohandatavad nipid.

Puhtas kodus puhtad loomad

Lemmikutega puhta kodu alus on eelkõige hästi kasitud loomad. Loomad vajavad, olenevalt eripärast, regulaarselt kas vannitamist, kammimist, karvalõikust, maniküüri vms. Lihtsamaid toiminguid saad teha ka kodus, aga kui jääd hätta, pöördu lemmikloomade salongi. Koeri tasub võimalusel kammida õues, sest niiviisi säästad põrandaid lendlevatest karvadest.

Koerad ei küsi ilmateadet

Igapäevased jalutuskäigud on koeraga täiesti paratamatud, olgu ilm missugune tahes. Säästmaks tagasi tulles põrandaid, tasub harjutada lemmikut sobiva riietusega, mis vähemalt osa vett ja pori eemal hoiavad.

Nende neljajalgsete tarbeks, kes jalavarje ja vihmariideid ei armasta, aseta kohe välisukse juurde eraldi froteerätik, millega pärast vihmast või lumemöllust matka sõbra käppi ja karvkatet puhastada.

Tuulest viidud hais ja karvad

Lihtsaimast lihtsam abimees koristusel on värske õhk. Igapäevane tuulutus eemaldab nii ebameeldiva märja koera kui ka kassi liivakasti lõhna, aga aitab ka karvu vähendada, eriti kui avad kodus vastasaknad ja -uksed.

Kui kasutad kodu lõhnastamiseks küünlaid, eeterlikke õlisid vms, siis veendu, et need sobiksid ka lemmikutega koju.

Kui lemmik, siis lemmik

Kassi- ja koerapesad on küll armsad, aga kui su neljajalgne ei taha kuidagi oma lemmiklohust diivanil ümber kolida, kohane sellele vastavalt. Aseta sohvale kerge tekike, mida saad aeg-ajalt õues soputada ja pesumasinas pesta. Eriti hea, kui leiad pleedi või kanga, mis on mööbliga sarnast tooni – nii ei pruugi see diivanil silma riivatagi.

Abikäsi karvarullide vastu

Karvarullide ja tolmu pühkimine on lemmikutega kodus ilmselge kodutöö, isegi kui anda suurem tööpõld robottolmuimejale. Pehme mööbli, kardinate ja riiete kraamimisel jääb viimane aga hätta. Lisaks puhastusrullidele saad siinkohal abikätena kasutada ka kuivi või veidi niiskeid kummikindaid, millega kerge vaevaga üle pehmete pindade käia. Kohene tulemus paitab silmi!

Foto: TraMau Tri Tam / Unsplash

Pallimeri peitu!

Loomadelgi tekib oma tarbeesemeid ja mänguasju, mis võivad oma koha puudumisel vallutada kõik põrandad. Sordi ebavajalik välja, võimalusel pese ja paranda ülejäänud lelud ning aseta need sobivasse korvi või sahtlisse.

Vähendamaks muru ja mulla tuppa sattumist, hoia õue- ja toamänguasjad eraldi. Jalutusrihmade jaoks vabasta esikus üks nagi, mille najale need kuivama ja uut jalutuskäiku ootama seada.

Hea isu puhtal toidukohal

Lemmikute toidunõud vajavad bakterite levimise vältimiseks igapäevast pesu. Söögikorra lõppedes tõmba lapiga puhtaks ka kausialune pind, lähedal olevad seinad ja muu, kuhu suure isuga einestamisest toiduplekke, -purusid ja veepritsmeid lennanud. Kui märkad, et joogikausi ümbrus on alatasa niiske, aseta selle alla vakstu või vett imav vaip.

Kui su suuremat tõugu lemmik oma koonuga maas olevat libeda põhjaga toidukaussi mööda tuba taga ajab, liimi kausi põhjale kummikate või meisterda kaussidele jalgadel seisev kõrgem alus.

Näriliste puuri alla tekk

Kassid-koerad pole ainsad, kelle tõttu loomaomanikel koristustarbed välja tuleb võtta. Kel on lemmikuks närilised, leiavad põrandalt nende söögi- ja pesamaterjali, mis puuri võrede vahelt siblides välja kukkunud. Aitab, kui paned puuri alla laia tüki vakstukangast või teki, millega tekkinud praht korraga prügikasti või kompostihunnikusse visata.

„Õnnetused“ ei hüüa tulles

Ka kõige parema tahtmise juures juhtub ka tublimatel lemmikutel ootamatuid vetsuõnnetusi, mis vajavad kiiret reageerimist. Et hädas lemmik õnnetust mööda kodu laiali ei tassiks, hoia selle tarbeks nähtavas kohas korvikest puhastuslappide, väikeste kilekottide, harja-kühvli ja sobiva loodusliku puhastusvahendiga.

Kui kassil kipub madalast liivakastist graanuleid ja liiva maha pudenema, kata liivakast kaanega või ehita sellele ümber kastike. Nii püsib liiv kastis ja põrand on veidi puhtam.

Mis seal akna taga küll on?

Koerad-kassid võivad olla välismaailmast niivõrd huvitatud, et lausa kleepuvad vastu akent. Need musinäod jätavad klaasile aga vaadet rikkuvaid jälgi. Nende eemaldamiseks peaksid kasutama loomasõbralikku puhastusvahendit.

Sega loomasõbralik klaasipuhastusvahend kokku nii:

1. Kalla pihustipudelisse 2 klaasitäit destilleeritud vett, 2 supilusikatäit äädikat ja u 10 tilka loomadele sobivat eeterlikku õli.

2. Raputa ained segamini.

3. Pritsi vedelikku klaasile ja eemalda ninajäljed mikrofiiberlapiga.