Eksootiliste loomade kodustamisel on ülioluline teha korralik eeltöö ja õppida tundma, kuidas loom on harjunud elama ning kas sinu kodu on selleks valmis, rääkimata sinust endast.Foto: erakogu
Lemmikloom
26. aprill 2021, 17:45

Karvased, sulelised, lendavad, ujuvad, nurruvad... Mis lemmikloomad sul kodus on?

Karvased, sulelised, lendavad, ujuvad, nurruvad – lemmikutega perekond võib olla lai ja kirev. Uurisime kahelt loomaomanikult, mis on pannud neid ihkama endale kaaslasteks neljajalgseid sõpru.

Riina Aasmaa Harjumaalt: „Lemmikute võtmise initsiatiiv on tulnud eelkõige lastelt.“

Lemmikloomad: merisead Aphrodite, Saturn, Komeet, Mõmmi ja Lapi, kass Pätu ja koer Kuubik

„Lemmikloomad on olnud meie kodus alati osa perekonnast. Peale kassi ja koera on meil olnud liivahiired, hamstrid ja deegu, kelle ostsime hetkeajel, kui tegelikult olime läinud merisiga otsima. Hetkel on meil kassi ja koera kõrval viis merisiga! Viimaste paljunemine polnud aga sugugi planeeritud. Kahest esialgselt emaseks peetud meriseast oli ühel hommikul saanud neli ja nii edasi. Vahepeal oli väikeseid karvaseid tegelasi lausa 12! Nüüd oleme sellest õppinud ning emased ja isased merisead elavad eraldi puurides.

Olgugi et lemmikute võtmine on olnud alati pigem laste initsiatiiv, olen paratamatult ikkagi mina see, kes kõige enam loomade eest hoolitseb. Kassiga pole muret, tema käib õues oma seiklusi elamas, teritab küüsi puudel ja vajab vaid söögipoolist ning öiseid kaisutamisi. Ilmselt on minu pea peal magamine talle neist kõige tähtsam vajadus. Teiste loomadega on pisut rohkem tegemist – koer naudib pikemaid trennilaadseid jalutuskäike, väikesed närilised vajavad aga aeg-ajalt n-ö ilusalongis käiku. Nii ma neid teenindan: toidan, lõikan küüsi, kammin, lõikan pikakarvaliste tegelaste karvu lühemaks. Kui enamasti lasevad nad küüsi ilusti kärpida, siis karvalõikusega pean vaatama, et kellegi väikest sabakest kogemata maha ei trimmi!

Ma ei saaks kunagi minna varjupaika looma võtma, sest tõenäoliselt tooks ma nad kõik sealt kaasa ja ei mahuks enam oma koju või vähemalt voodisse üldse ära. Samas usun, et ka puuriloomi meil ehk rohkem juurde tulemas pole, eriti nüüd, kui lapsed on juba suuremad.“

Kahest esialgselt emaseks peetud meriseast oli ühel hommikul saanud neli ja nii edasi. Vahepeal oli väikeseid karvaseid tegelasi lausa 12! Nüüd oleme sellest õppinud ning emased ja isased merisead elavad eraldi puurides. Foto: erakogu

Tiia Päkk Tallinnast: „Nähes sotsiaalmeedias Jeemeni kameeleoni, olin müüdud.“

Lemmikloomad: Jack Russelli terjer Rembrandt, Jeemeni kameeleon Karma, Madagaskari prussakas, kaladest kolm skalaari ja 4 mollyt

„Usun, et põhjus, miks tunnen end loomadega väga koduselt, tuleb nii lapsepõlvekodust kui ka aastatetagusest võimalusest lähedalt näha ja tundma õppida eri liiki loomi. Nimelt pidas mu isa lemmikloomapoode ja minizood. Ka vanemate- ja vanavanemate kodus on alati olnud loomad: kalad, kass, rotid, roomajad, koerad, linnud, lehmad jne. Nii tundsin ka mina suuremasse korterisse kolides igavust ja soovi võtta keegi koerale lisaks.

Kaalusin papagoid, teist koera ja isegi siili, aga kui läinud suvel nägin Instagramis ühe neiu kontol Jeemeni kameeleoni, olin müüdud! Mu peas oleks nagu viimane pusletükk paika saanud. Hakkasin jalamaid otsima infot nende imeliste loomakeste ja nende kasvatajate kohta. Ühtlasi on mul kodus ka väga palju taimi ja ta tundus ideaalse kambaliikmena minu kodudžunglisse.

Õnneliku koera eest hoolitsemine on küllaltki lihtne ja harjumuspärane – tuleb vähemalt kolm korda päevas õues jalutamas käia, vaadata, et joogi- ja söögikaussides oleks värske kraam, kehtestada konkreetsed ja arusaadavad reeglid, lasta kätel paitades käia ja varuda hunnik palle ning mänguasju, mida on äge loopida ja piiksutada.

Õnneliku koera eest hoolitsemine on küllaltki lihtne ja harjumuspärane – tuleb vähemalt kolm korda päevas õues jalutamas käia, vaadata, et joogi- ja söögikaussides oleks värske kraam, kehtestada konkreetsed ja arusaadavad reeglid, lasta kätel paitades käia ja varuda hunnik palle ning mänguasju, mida on äge loopida ja piiksutada. Foto: erakogu

Eksootiliste loomade kodustamisel on aga ülioluline teha korralik eeltöö ja õppida tundma, kuidas loom on harjunud elama ning kas sinu kodu on selleks valmis, rääkimata sinust endast.

Jeemeni kameeleonid elavad looduses sügavates kanjonites, kus on nii väga niisked vihmaperioodid kui ka kuivad aastaajad ning kus igal öösel, vaatamata aastaajale, tõuseb õhuniiskus saja protsendini. Ka temperatuur kõigub suveperioodil +20 kraadist öösel kuni +40 kraadini päeval ja võimatud pole ka talveööd, kus temperatuur langeb nullkraadi lähedale. See kõik eeldab sarnaste tingimuste loomist terraariumis spetsiaalse veeaurutiga ja tiheda vee pritsimisega ning Karma toa praokil akent südatalve öödel. Söök ehk prussakad ja jooksikud tuleb mul kameeleonile ise kasvatada, sest peamiselt putuktoidulase parim kõhutäis on elustoit. Üks, esialgu toiduks mõeldud Madagaskari prussakas on nüüd aga saanud lemmikloomatiitli, kuna jääks oma viiesentimeetrise kasvu juures ja tugeva kestaga kameeleonile liiga suureks ampsuks.

Kuna Jeemeni kameeleonid on väga eraklikud ja rahu armastavad loomad, kes ei kannata stressi, elab mu kameeleon eraldi kontoritoas, kuhu koer enamasti ei satu. Kindlasti annab looduslike tingimuste loomisele palju juurde mu pisut üle 150 taimega kodudžungel, kus Karma ronimist ja jalutamist harrastab.

Tegemist ja ka pidevat juurde õppimist on sellise looma võtmisel palju, et osata lugeda tema välimust ja käitumist, eriti kui midagi on viltu.“

Vaata ka Instagramist: @petite_botanic