Eesti lipu kuju ja värvid on määratletud Eesti lipu seaduses.Foto: Aldo Luud
Nipid
20. veebruar 2021, 05:06

Lugeja küsib: kas Eesti lipu võib ka ise valmis õmmelda? (17)

„Elan perega Austraalias, väikeses asulas. Sooviksin väga, et saaksin Eesti lipupäevadel ka oma kodus lipu heisata. Paraku ei ole ma leidnud siin võimalust selle ostmiseks. Kas võiksin lipu ise õmmelda?“ soovib teada Karin.

Vastab Gert Uiboaed, Riigikantselei sümboolikanõunik

Eesti lippu võib soetada igal pool maailmas, aga kui poest seda tõesti ei leia, võib lipu ka ise valmistada. Seejuures tuleb tagada, et peetakse kinni Eesti lipu etalonkujust. Eesti lipp koosneb kolmest võrdse laiusega horisontaalsest värvilaiust: ülemine laid on sinine, keskmine must ja alumine valge. Eesti lipu laiuse ja pikkuse suhe on 7 : 11, normaalsuuruses lipp on 105 × 165 cm.

Eesti lipu kuju ja värvid on määratletud Eesti lipu seaduses.

Eesti lipu heiskamise meelespea

  • Enne, kui lipu heiskad, tee kindlaks, et see on puhas, terve ja seadusega kehtestatud etalonile vastav.
  • Lipu heiskamine õnnestub paremini kahekesi: üks kinnitamas mastinöörid lipu nurkade külge, teine samal ajal hoidmas lippu nii, et see ei puutuks maapinda või läheduses olevaid esemeid.
  • Tuulise ilmaga heiska lipp lipumasti allatuult küljest, et lipp ei keerduks ümber lipumasti.
  • Tugeva tormiga lippe ei heisata.
  • Lipp tuleb heisata rahulike tõmmetega, hoides samal ajal lipu alanurgast tulevat mastinööri parajalt pingul.
  • Tõmba lipp alati masti tippu välja. Pingul mastinöörid võib keerata kord või paar masti ümber, et need tuules vastu masti ei peksleks. Seejärel kinnita masti allosas oleva kinnituskonksu külge algul tõstenöör ja siis langetusnöör.
  • Lippu tuleb langetada väärikalt, nii et see ei puutuks maapinda. Sedagi on lihtsam teha kahekesi. Pane mastinööridest vabastatud lipp kokku ja aseta hoiukarpi või -kotti. Märg lipp tuleks enne kokkupakkimist kindlasti kuivatada.
  • Eesti lipu heiskamiseks vali koht, kust lipp kõige paremini välja paistab. Koha valik sõltub esmalt lipu heiskamise viisist. Maapinnalt tõusev lipumast eeldab, et hoone ja tänava vahel on piisavalt ruumi, et lipp saaks vabalt lehvida ja oleks hästi nähtav. Kui eesõue ei ole, on sobilik heisata lipp lipuvardaga hoone fassaadile. Kõrgematel hoonetel, mille maapinnalt tõusev lipumast oleks liiga kõrge, heisatakse lipud katusemasti.
  • Lipp tuleb paigutada nii, et lehviv lipp ei ulatuks vastu katust, seina või läheduses asuvaid teisi objekte (puud jms).
  • Lipu eest tuleb hoolt kanda. Määrdunud lipp tuleb pesta ja katkine parandada.
  • Kui lipp on muutunud kasutuskõlbmatuks, tuleb see sündsal viisil hävitada. Selleks võib lipu värvide kaupa lahti lõigata ja tekkinud riidetükid diskreetselt põletada või pakis prügikasti visata.

Allikas: Riigikantselei.ee