Lahemaa pärimuskoja peremees Roland kannab nõeltehnikas valminud mütsi ja kaisutab lammast nimega Uba, kelle villast on mütsi lõng kedratud.Foto: Liis Burk
Tee ise
11. veebruar 2021, 18:00

Lugu ilmus ajakirja Käsitöö 2020. aasta detsembri – 2021. aasta jaanuarinumbris.

ERILINE TEHNIKA | Kuidas valmisid soojad rõivad enne, kui osati kududa ja heegeldada?

Nõeltehnika on põhjamaade üks vanemaid tekstiili valmistamise viise. Katseta esivanemate käsitöövõtteid ning nõelu endale lõngast soe rõivas, mis ei hargne ja on ajatu. 

Killukesi ajaloost:

  • Arvatakse, et nõeltehnika on vanem kui heegeldamine ja kudumine ning on leitud, et selles tehnikas valmistati kindaid, sokke, mütse ja kampsuneid. 
  • Arheoloogilised leiud näitavad, et nõeltehnika oli väga levinud 9.–11. sajandil Skandinaavias viikingite seas. 
  • Ka Eesti aladel toimunud arheoloogilistelt kaevamistelt on leitud nõeltehnikas valmistatud tekstiilide fragmente. Eesti Rahva Muuseumi arhiivides on hoiul kümmekond nõeltehnikas valmistatud kinnast, mis pärinevad 18.–19. sajandist. 

Hea teada!

  • Nõeltehnikas eseme valmistamiseks kasutatakse z-keeruga ehk vastupidise keeruga lõnga. Poes müügil olevad lõngad tavaliselt selle tehnika tegemiseks ei sobi. Küsi nõeltehnikaks sobilikku lõngu kohalikust lõngavabrikust või lase endale spetsiaalselt kedrata. 
  • Nõeltehnika töövahendiks on luust, sarvest või puidust suure silmaga nõel
  • Puidust nõel peab olema valmistatud väga tihedast puust ning lihvitud ja poleeritud väga siledaks. Kui nõelale jäävad teravad ääred või kas või imepeenikesed pinnud, hakkavad need töö tegemise käigus lõnga takistama ja töö pinda rikkuma. Nõeltehnika nõela valmistamiseks sobivad pukspuu ja sirel
  • Nõela ots ei tohi olla liialt terav, sest siis läheb see kergesti läbi lõnga, mitte loodud aasade vahelt.
  • Nõeltehnikas valmiv töö kasvab spiraalselt suunaga alt üles. Väiksemate esemete, näiteks sokkide ja kinnaste puhul saab eseme valmistamist alustada ka ühe keskmise aasaga ja sellele järjest ringselt aasasid juurde nõeluda ning liikuda suunaga ülevalt alla.  
  • Nõeltehnika teeb eriliseks see, et selles tehnikas nõelutud pind ei hargne ja on tihe. Veelgi parema tiheduse annab viltimine. Sel juhul tuleb arvestada, et pind tõmbab viltimisel kokku ja valmistada tuleb 10–20% suurem ese.
  • Tutvu nõeltehnikakoolitustega Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu lehel folkart.ee või uuri oma kodukoha meistrite õpitubasid. 
  • Palju leiab nõeltehnika tehnikaid, õpetusi ja ideid ka internetist. Kasuta ingliskeelseid otsisõnu needlebinding ja nalbinding.  

Nõeltehnikas müts
Peaümbermõõdule 58–60 cm
Idee ja teostus: Liis Burk / Lahemaa Pärimuskoda

Vaja läheb:

  • Muru Villavabriku z-keeruga kammvillast lõnga (100% villa): 70–75 g kakaopruuni
  • luust või puust nõeltehnikanõela
  • kääre

Töö käik

Eeltöö ja töövõtted

1. Võta u 2 m lõnga ja aseta lõng nõelasilmast edasi-tagasi läbi, siis ei pea lõnga liiga tihti jätkama. 

Samm 1. Foto: Liis Burk

2.–3. Kui lõng saab otsa, siis jätka lõnga nii: haruta eelmise lõnga lõpp ja uue algus u 4 cm ulatuses lahti ja põimi harutatud lõngaotsad omavahel kokku. Niisuta ja vanuta lõngaotsad peopesade vahel tihedalt hõõrudes omavahel kokku. Lõnga jätkukoht peab jääma võimalikult märkamatu (vt samm 3). 

Samm 2. Foto: Liis Burk
Samm 3. Foto: Liis Burk

Alustamine

4. Alusta mütsi valmistamist alläärest. Kasuta läbi kolme aasa minevat töövõtet, siis jääb müts mõnusalt tihe ja ka veniv (vt joonist).

Joonis 1. Foto: Liis Burk

5.–6. Keri ümber nimetissõrme lõngaga 3 ringi, tõmba lõngad vaikselt sõrmelt maha ning hoia kõiki ühest servast ühtselt koos. Jälgi joonist ja alusta aasade vahelt nõelumist. Iga uue nõelumise järel tekib uus aas ja kett hakkab pikkust koguma. 

Samm 5. Foto: Liis Burk
Samm 6. Foto: Liis Burk

7. Kui kett on peaümbermõõdu jaoks sobiv, ühenda keti algus ja lõpp: kinnita iga järgmine aas ka mütsi 1. ringi aasade külge. Müts hakkab suurenema spiraalselt. Mütsi algusesse jääb aste, mida saab hiljem korrigeerida ja peita, kui tõmbad esimesed lõnga-aasad tihedamaks ja väiksemaks. 

Samm 7. Foto: Liis Burk

Kahandamine

8. Nõelu ringselt edasi, kuni müts on sobiva kõrgusega ja tuleb hakata pea järgi mütsi tipu poole kahandama.

Kahandamiseks jäta ridade ühendamisel alumise rea aasasid vahele:
1.–2. r: tee kahandus iga 9. aasa järel.
3.–4. r: tee kahandus iga 5. või 6. aasa järel. 
5. r: tee kahandus iga 3. või 4. aasa järel.

Edaspidi kahanda iga 2. ja 3. aasa järel. Jälgi, et mütsi tippu ei tekiks teravikku ja liiga kiire kahandamise puhul ei hakkaks müts keskelt kiskuma. See oleneb valitud lõngast ning nõelumise käekirjast ehk sellest, kui tihedalt iga aasa kokku tõmmata.

Samm 8. Foto: Liis Burk

9.–10. Kui viimasele ringile on alles jäänud 10–12 aasa, põimi allesjäänud lõng igast aasast otse läbi ja tõmba viimane aas tugevalt kinni.

Samm 9. Foto: Liis Burk
Samm 10. Foto: Liis Burk

Vaata ka: Lahemaa Pärimuskoda, parimuskoda.ee