Sulata lund kehasoojusega.Foto: Easy Outdoors
Nipid
12. veebruar 2021, 17:30

VIDEO | 3 leidlikku nippi, kuidas lumest joogivett saada

On üks asi, mille pärast talvel väga muret tundma ei pea – joogivesi. Kui sa just ei ole kõrbes. Seal on joogiveega alati kitsas käes, olenemata aastaajast. Meie kliimavöötmes aga sajab talvel enamasti lund ja lumi on teatavasti tahke vesi.

Kõige lihtsam viis talvel lund joogiveeks muuta on teha seda suus. Paraku pole see eriti otstarbekas, sest ükskõik millise aine ühest olekust teise viimine kulutab energiat. Samamoodi teeb seda ka soojendamine. 

Energiat aga vajab keha krõbeda külmaga ellujäämiseks, mistõttu on mõistlik vee saamiseks kasutada alternatiivseid meetodeid. Neid on loomulikult mitmesuguseid, kuid alljärgnevalt kolm kõige levinumat.

Sulata lund kehasoojusega

Lihtsuselt järgmine variant on kasutada ära juba olemasolevat ressurssi. Antud juhul siis vett veepudelis, mille sa matkama minnes kindlasti kaasa võtsid ja targu põue pistsid, mitte kuskile kotipõhja ei toppinud, kus see külmakraadide mõjul üsna kiiresti jääks muutub.

Nüüd tee iga kord nii, et kui pudelist sõõmu rüüpad, täida see uuesti lumega, mis kehasoojuse mõjul põues, ihu lähedal ja väliskeskkonnast riietusega isoleerituna üsna pea taas veeks muutub. Just nõnda, põues lund veeks ümber töödeldes, kannad hoolt selle eest, et joogivesi ei lõpeks.

Sulata lund tulel

Kõige tõhusam meetod lume sulatamiseks on kindlasti tuli. Kas teed lõkke üles, kasutad gaasipõletit või proovid õnne piiritusepriimusega, sõltub juba sinu kasutuses olevatest võimalustest. Igal moodusel on omad plussid ja miinused, millega tasub end enne laagrisse sattumist kurssi viia.

Lisaks on sul vaja ka mingit anumat, millega lumi tulele tõsta. Hästi sobib selleks katelok, aga kui seda matkavarustuse hulgas pole, kõlbab ka metallist kruus. Nüüd kogu lumi anumasse, aseta leekide kohale ning oota, millal see veeks muutub.

Sulata lund tulel. Foto: Easy Outdoors

Kiiremini jõuad tulemuseni, kui ei topi oma anumat kohe paksult lund täis, vaid lisad seda aegamööda ja jao pärast, oodates, mil eelnev kogus on ära sulanud. Kuna äsja sadanud lumi, eriti külma ilmaga, on väga õhuline, pead protsessi ilmselt mitu korda kordama. Seega võib lume asemel kaaluda ka jää kasutamist, sest selles on oluliselt rohkem vett ja vähem õhku. Eeldusel muidugi, et sul jääd parasjagu võtta on.

Mida teha aga siis, kui sul on piisavas koguses lund ja lõke selle sulatamiseks, kuid pole käepärast ühtegi sobilikku anumat? Kühveldada suu lund täis ja istuda lõkke äärde soojenema? Võib ka nii, kuid ei pea.

Sulata lund rätikus

Sellises olukorras päästab päeva tükk riiet. Kas selleks on T-särk, puhas varusokk või kolmnurkrätik, ei oma erilist tähtsust. Asja ajavad kõik ära. Topid selle lihtsalt lund täis, seod või kinnitad mõnel muul moel kaika otsa ning asetad lõkke kõrvale piisavasse kaugusesse. Sobiva distantsi oled leidnud siis, kui riie muutub märjaks ning hakkab tilkuma.

Sulata lund rätikus. Foto: Easy Outdoors

Nüüd ei ole muud, kui eralduv vesi kinni püüda, näiteks plastikust voldiktopsi või pudelisse. Kogenum lugeja kindlasti teab, et ka nimetatud anumates on võimalik vett keeta, kuid plastikust eralduvate toksiliste ühendite tõttu pole seda kõige mõistlikum teha. 

Lumi olgu puhas!

Sulatamiseks ei tasu tarvitada lund, mis võib olla saastunud või määrdunud. Samuti ei tohiks see olla mõnda ebatavalist värvi, mis on ilmselgeks vihjeks, et keegi on enne teid seal juba omi asju ajanud. Sellepärast ära kogu lund teede ja radade äärest ega ka puude alt, sest sa ei saa kunagi päris kindel olla, et keegi pole sinna midagi sellist poetanud, mis sinu tervisele negatiivset mõju ei avaldaks.

Vaata ka videot: