Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
16. veebruar 2021, 13:20

„LOOMAARST TASKUS“ | Kui kasukas ei kaitse: millised nahahaigused koeri ohustavad ja mida siis teha?

Tänasel külmal talvepäeval on lisaks kinnastatud kätele taas „taskus“ ka loomaarstid. Tiina Toometi vestluspartneriks on seekord dr. Svetlana Belova ning arutelu teemaks koerte nahahaigused. 

Kuula saadet:


Koera vajadus riietuse järele on individuaalne ning sõltub suuresti koerast: milline on karvastik, kui palju ta liigub, kui vana ta on, milliseid haiguseid ta põeb või on põdenud jne. Lisaks sellele, kas koerale peaks niivõrd külma ilmaga talverõivad selga panema, leiavad kajastamist ka järgmised teemad:

  • Koera nahka ja karvastikku võivad kahjustada erinevad nahahaigused, aga ka hormonaalsed häired, nakkushaigused või ainevahetusprobleemid. Enam levinud põhjuseks, mis kasukat kahjustab, on parasiidid (näiteks kirbud, sügelislestad, kõõmalestad, vagellestad). Samuti kahjustavad karvastikku erinevad allergiad (atoopia, toiduallergia, kontaktallergia) ning nakkushaigustest dermatofütoos (maakeeli kassihaigus). Ka hormonaalsed häired võivad olla põhjuseks – kilpnäärme alatalitlus, neerupealsete ületalitlus, suguhormoonidega seotud dermatoosid.
  • Kuigi paljud haigused võivad pealtnäha ühesugused tunduda (paljad laigud, hõre karv, kõõm, kärnad jne) on erinevate põhjuste puhul ka erinev ravi, näiteks parasiitidevastased vahendid, allergeenidest hoidumine või nende toime vähendamine, bakterite või seente vohamise ohjeldamine jne. 
  • Diagnoosimine ja ravi on sageli pikaajalised, mõnedel juhtudel (nt atoopia) ei ole haiguse põhjuse kõrvaldamine võimalik ning ravi on suunatud sümptomite leevendamisele.
  • Toidulisandid ja nahale positiivselt mõjuvate vitamiinide kasutamine on enamikel juhtudel sobivaks täienduseks põhihaiguse ravile. Preparaate on erinevaid, toimeks peamiselt naha normaalse niikuse taastamine ja säilitamine, naha kaitsebarjääri tugevdamine, antioksüdatiivne toime.
Foto: YBag Media / Unsplash

Kuula saadet siin!