Mullu kasvas Jaapanis enesetappude arv esimest korda 11 aasta jooksul. Minister Tetsushi Sakamoto üritab olukorda parandada.Foto: EPA/Scanpix
Maailm
23. veebruar 2021, 15:52

BRITTIDE EESKUJUL: Jaapanis alustas tööd üksilduse minister

Jaapani peaminister Yoshihide Suga nimetas käesoleva kuu alguses üksilduse ministriks Tetsushi Sakamoto. Tema ülesanne on leida lahendus Jaapani ühiskonnas esinevale probleemile, mis on koroonakriisi ajal selgemalt esile kerkinud.

Peaminister Suga valis Sakamoto majanduse elavdamise ministriks septembris, kui ametisse astus uus valitsus, teatab The Insider. Veebruaris sai Sakamoto endale töökohustusi juurde – ta nimetati ka üksilduse ministriks. 

Üksildus on Jaapanis olnud juba pikalt tõsiseks probleemiks. Võimud on ka varem lahenduste otsimise nimel tegutsenud – näiteks valmistasid kohalikud insenerid roboti, kes hoiaks üksiku inimese kätt. Enesetappude arv on aga koroonapandeemia ajal tunduvalt kerkinud. Põhjus on ilmselt selles, et inimesed on eraldatumad, kui kunagi varem. 

Võimude sõnul on suitsiidid hakanud üha enam levima naiste seas. „Naised kannatavad isolatsioonis rohkem [kui mehed] ja enesetappude arv on kasvavas trendis,“ selgitas peaminister Suga Sakamotole probleeme, mida too peab lahendama hakkama. 

Jaapani üksildusminister kinnitas, et kavatseb korraldada veebruari lõpus erakorralise foorumi, mille käigus avaneb tal võimalus kuulata üksilduse ja isolatsiooni käes vaevlevate inimeste muresid. Hiljutisel pressikonverentsil jäi Sakamoto optimistlikuks ja andis lubaduse teha kõik selle nimel, et vähendada isolatsiooniga kaasnevaid probleeme.

Jaapan pole sugugi esimene riik, kus ametisse nimetati üksilduse minister. 2018. aastal astus sama sammu Suurbritannia, kuna eelneva aasta aruandest selgus, et üheksa miljonit kodanikku tunneb pidevat üksildust. Kõnealune ministriroll ei tundu olevat aga väga ihaldusväärne positsioon, sest kolme aasta jooksul on seda pidanud juba kolm eri inimest.