Foto: Priit Grepp
Uudised
21. veebruar 2022, 13:50

Kodukirja arhiiv

SUUR GALERII | Kaunimatest kaunimad: meenuta Aasta Kodu 2020 võitjaid!

Aasta Kodu konkurssi 2021 aasta võitad selguvad käesoleval nädalal. Vaatame tagasi eelmisesse aastasse, mil konkurss toimus juba 24. korda ja osales ligi 80 kodu ja aeda Eesti eri paigust. Toome esile võitjad ja finalistid.

Foto: Priit Grepp

Aasta Kodu 2020 peapreemia 
3200 eurot firmalt K-rauta

Ülle ja Kait Kenner Tallinnast

Aleksandra Tšufarina, K-rauta sisekujundaja: 

Seekordsel konkursil osales palju isikupäraseid kodusid, aga võidukodu eristub oma tervikliku lähenemise ja detailse läbimõelduse poolest. Selle kodu pererahvas on lähtunud põhimõttest, et iga ruum ei pea olema küll ise nägu, aga igal ruumil peab olema iseloomu. Sestap on siin nii korduvaid materjale kui ka korduvaid värve, mida täiendavad omanäolised aktsendid. Kontrastide mäng on nii osav, et ei muutu üheski toas väsitavaks – valget ja musta värvitooni on kombineeritud sooja puiduga, tekstiile tasakaalustatud nahaga, klaasi metalliga, efektseid valgusteid märkamatuks jäävate valguslaikudega. Tervik on saanud soe, hubane ja valgusküllane, nagu üks tore kodu olema peab.

Foto: Priit Grepp

Rahva Lemmiku preemia
650 eurot firmalt K-rauta

Helena ja Kristo Saavik Pärnust

Aleksandra Tšufarina, K-rauta

Kiitust väärib pererahva julgus kombineerida omavahel eri ajastute stiile, mis koos moodustavad harmoonilise ja mugava terviku. Taaskasutus on populaarne ja selles kodus pole sellega tagasi hoitud, pererahvas on ka ise mööbliesemeid restaureerinud. Tegu on küll isikupärase koduga, aga järgitud on ka mitmeid hetke moetrende, näiteks kasutatud ohtralt rohelist ja teisi maalähedasi värvitoone, mida on kombineeritud puiduga. See kodu on ehe näide sellest, et kodutunde loomiseks on vaja eelkõige enda sisetunnet usaldada.

Foto: Priit Grepp

Elutoapreemia
650 eurot firmalt Pro Kapital

Mari-Liis ja Karl Kukke Tartust

Maria Varblane, Pro Kapitali turundusjuht:

Erakordselt armas ja kodune kodu, mida noor pere tasapisi korrastab. Elutoas on veetlev tasakaal hubasuse ning ehk isegi romantilise noodi ja ajatu stiilipuhtuse vahel. Pastelsed toonid ning rahulikud detailid loovad avarust. See on elutuba, kus aeg jääb justkui viivuks seisma – istud diivanil, naudid kaminatuld ning hetke enesele või oma perele. Imearmas! 

Foto: Priit Grepp

Lastetoapreemia  
400 euro väärtuses kinkekaart firmalt WolfBerry

Triin Lumi-Kaha ja Hamigo Kaha viie lapsega pere Kloogal

Mari Ots, lastemööblitootja WolfBerry:

1980. aastatel arhitekt Arvi Altmäe projekteeritud suvila on pere kasvades ümber ehitatud elumajaks. Kodu on arendatud läbimõeldult, lastest ja pere võimalustest lähtuvalt. Seda on kujundatud suure armastusega ja perekonna pärandvara väärtustades. Kõik looga mööbliesemed on leidnud omale uue rolli, olgu siis kummutid köögis, tigudiivanid elutoas või kapid lastetubades.
Kõige enam imponeeris ja jäi silma, et on arvestatud kõige viie lapse eripärade ja huvidega. Igal lapsel on oma tuba, olgugi et pisike, aga omanäoline. Just laste huvidest ja soovidest lähtuvalt on valitud tubade viis eri värvitooni ja neid julgelt kasutatud. On taaskasutatud naturaalset vana ja väärtuslikku. Aga kõike on parasjagu ja see tekitab hubase kodu tunde. 

Foto: Priit Grepp

Vannitoapreemia
600 euro väärtuses kinkekaart firmalt Expert

Kristiina ja Indrek Nurk Tallinnast

Manuela Kelt, Expert Eesti turundusjuht:

Selles kodus on läbivalt kaunis, puhas harmoonia. Vannituba on samuti mõnusalt minimalistlik. Kuna praktiline, majapidamisse puutuv pool on eraldi, siis see on tõesti pesuruum ja ühtlasi ka lõõgastuskoht. Koht, kus kõigil pereliikmetel on hea olla. Tore, et kogu kodu kujundades on küsitud ka laste arvamust. 

Foto: Priit Grepp

Valguspreemia 
650 eurot firmalt Hektor Light 

Katrin ja Urmas Püssa, suvemaja Noarootsis

Ülle Jõks, Hektor Light:

Meie valguspreemia kuulub ühele valgele ja helgele kodule, mis on avatud loomulikule päevavalgusele ja mis on justkui osake loodusest. Meeldib, et elutuppa on valitud just puidust rippvalgustid, mis harmoneeruvad hästi keskkonnaga. Valgustid on õhulised ja mõjuvad visuaalselt suurepäraselt.
On näha, et valgustite asukohad on loogilised ja funktsionaalsed, juba varasemalt planeeritud. Näiteks rippvalgusti on seatud täpselt söögilaua kohale ehk juhe on laest õiges kohas välja toodud. Ka köögiosa on oskuslikult valgustatud. Üle ruumi asetatud süvisvalgustid annavad ühtlase üldvalguse, eri pindade väljavalgustamiseks on suundvalgustid, valguse ja varju mängu loovad kohtvalgustid. Emotsioonivalgust lisandub veel kappidest. 
Meie meelest võib meeleoluvalgust alati juurde tuua kasvõi mõne põrandavalgusti või õues suure pallvalgusti näol. Nende mõtete teostamiseks anname parima valguspreemia hea meelega perekond Püssale ja loodame, et nende kodu on alati helge ja turvaline.

Foto: Priit Grepp

Remondipreemia
1000 euro väärtuses tööriistu firmalt AEG Powertools

Liis Simson, suvemaja Lahemaal 

Mikk Joala, AEG Powertools: 

Hea mulje jättis, et tühjana seisnud 60ndate eramust kalurikülas on noor perenaine oma jõuga loonud igati ajakohase mugavustega suvemaja. Ajalooline hoone ja kaasaeg on omavahel hästi sobima pandud. Renoveerimisel on kasutatud hoonet arvestavaid vahendeid ja töövõtteid, hästi mõjusid väljapuhastatud ja mõnusalt puidused laetalad, palkseinad ning teise korruse väljaehitamisel tehtud lahendused, trepp ja muu.
Väga meeldis vannituba, kus oli traditsioonilise kipsi asemel kasutatud krohvi ja oli ka krohvimise käsitööd näha. Looduslike vahendite kasutamise ja mõistliku renoveerimise eest tuleb seda kodu igati kiita. Ka tehnilised lahendused – tänapäevane küttesüsteem ja väljaehitatud ventilatsioonisüsteem – väärivad kiitust. Oma kätega tehtut on igal sammul tunda.

Foto: Priit Grepp

Köögipreemia
600 euro väärtuses kinkekaart firmalt Expert

Perekond Usin Tartust

Manuela Kelt, Expert Eesti turundusjuht:

Paelus harmoonia, lausa ideaalne harmoonia. Ning terviklikkus. Üllatas alumine peegelporte, mis annab avarust ja helgust veel lisaks. Valitud toonid, aksessuaarid, mööbel, kodutehnika – kõik on omavahel väga sobivad ja põhjalikult läbi mõeldud. Avatud ruumis läheb köögiosa väga sujuvalt üle elutoaks.

FINALISTID

Foto: Priit Grepp

Kaili Jõesaar ja Tarmo Ehrstein Pärnust

Foto: Priit Grepp

Delia ja Markku Juronen Tartust

Foto: Priit Grepp

Monica ja Arko Kask Sindist

Foto: Priit Grepp

Marii ja Aldar Karu Arukülast

Foto: HEIKKI AVENT

Marii-Liisi Makara ja Sten Mõtus Tallinnast

Foto: Erakogu

Pille ja Leigh Morgan Hiiumaalt

Foto: Priit Grepp

Karl Kirt ja Käti Kase Tallinnast

Foto: Priit Grepp

Valdur ja Johanna Rosenvald Tartust

Foto: Priit Grepp

Asta Untera-Altoja Tallinnast

Foto: Priit Grepp

Helena ja Henry Ruthe Tallinnast

Foto: Priit Grepp

Merit Saribekjan ja Kirk-Marius Kukumägi Tallinnast