Foto: Unsplash
Sisustus
4. märts 2021, 07:43

Lugu ilmus Õhtulehe lisas Kodu ja Ehitus

Kodutrendid 2021: moes on loodusvärvid, naturaalsed materjalid, pehmed vormid

Alanud aastal teevad sisekujunduses ilma naturaalsed materjalid ja maalähedased värvitoonid. K-rauta sisekujundaja Aleksandra Tšufarina tutvustab peamisi tänavusi sisustustrende.

Naturaalsed materjalid 

2021. aasta kõige populaarsem materjal on puit. Lisaks mööblile leiab puitelemente ka valgustites ja sisustusaksessuaarides, puitlahendusi kasutatakse nii põrandal, seintel kui ka laes. Puidu kõrval on menukas ka metall, eriti must või grafiithall. Kivipinnadki on moes, aga pigem reljeefsed ja tavatu väljanägemisega, mitte klassikalised.

Naha uus tulemine

Tekstiilid peaksid sel aastal olema naturaalset päritolu. Nagu eelmisel aastal, nii on ka tänavu moes samet ja siid, aga ka puuvill, linane, kanepikangas ja teised orgaanilised materjalid. Täiesti uue tulemise on teinud nahk. Eriti trendikas on pruuni värvi nahk, seda nii suurtel kui ka väikestel pindadel.

Maalähedased värvitoonid 

Värviinspiratsiooni ammutatakse alanud aastal loodusest: piimjasvalge, lavendlililla, puhas hall, metsaroheline, mullakarva pruun, liivatooni beež, pehme aprikoosiroosa. Ka erksad aktsenttoonid on laenatud looduskeskkonnast, näiteks terrakotapunane, sidrunikollane, laimiroheline. Aktsenttoone võiks kasutada tagasihoidlikult, väikestel pindadel või detailide esiletoomiseks.

undefined Foto: Unsplash

Pehmed vormid 

Teravus on selleks korraks kõrvale jäetud, moes on ümarus, ovaalsus ja vormide pehmus. Ovaalseid vorme näeb alanud aastal mitte ainult esemetes, vaid ka näiteks tapeedimustris. Peale pehmuse on moes ebatavalised ja ootamatud vormid – sellised, millega me pole harjunud. 

Struktuursed pinnad 

Värvitud seinad ei pea olema siledad ega üheplaanilised, pigem võiks luua erinevaid kompositsioone. Struktuurseid seinapindu, näiteks dekoratiivkrohvi, ebatasast naturaalkivi ja töötlemata puitu soosis mood juba möödunud aastal, sama stiil jätkub ka tänavu, aga astutud on samm edasi: ebatasase pinnaga mängitakse ka näiteks mööbli ja valgustite juures.

Suured mustrid 

Kui alles hiljuti oli moes tagasihoidlik väikesemustriline tapeet, siis nüüd on suured motiivid tagasi. Eriti trendikad on lopsakate taimelehtede ja okstega seinakatted.

undefined Foto: Unsplash

Praktiline minimalism

Minimalismis pole olemuslikult midagi uut, see on trendikas juba aastaid, aga moekas minimalism on praktiline ja loob mugavust. Hinnas on tark kodu, sealhulgas tark mööbel, tark valgustus, tark kodutehnika, targad köögisüsteemid. Mida vähem ülearuseid liigutusi peab kodus tegema, seda parem, sest koju tullakse puhkama. 

Eri stiilide sobitamine 

Stiilide segamine ja eri lahenduste kombineerimine on moes, see annab kodu sisustajatele võrdlemisi vabad käed. Samas ei tohi kombineerimist segi ajada eklektikaga: stiilid peavad omavahel sobima. Vormid ja tekstuurid võiksid korduda, värvid harmoneeruda ja tervik peaks looma mõistetava seose, mitte kaootilise õhkkonna. Küll aga võib kokku panna esemeid eri ajastutest ning sobitada tänapäeva tehnoloogiat retro- või kantrihõnguga. 

undefined Foto: Unsplash

Tagasi juurte juurde 

Juurte juurde tagasipöördumine on moes kõikjal maailmas. Eestis võiks see olla talupojaromantika koos käsitöö ja keraamikaga, aga valiku võib teha ka mõnest hoopis kaugemast piirkonnast. Näiteks võib sisustada kodu prantslaslikult ja kasutada pastelseid lavendlitoone – või skandinaavialikult, tuues sisustusse põhjapõdrad ja loomanahad. Julgemad võivad juuri otsida ka Aafrikast või Lõuna-Ameerikast, peaasi on valitud stiilile kindlaks jääda ja ruume mitte üle kuhjata. 

Roheplahvatus 

Maalähedane aasta tõstab esile rohelise värvi: moes on selle värvi eri toonid alates pehmest pastelsest rohelisest kuni sügava metsaroheliseni. Taimi ei saa kodus kunagi olla liiga palju. Moes on potililled, lõikelilled suurtes vaasides, aga ka roheseinad ja -laed, kuigi need nõuavad tõsist hoolt. Rohelust võib ruumi tuua ka samblast sisustuselementide ja maitseainepeenardega köögi aknalaual.

Foto: Vida Press

Avatud või suletud planeering?

Avatud planeering on oma populaarsust tasapisi kaotanud, see trend jätkub ka tänavu. Siiski ei asuta kohe ehitama kapitaalseid vaheseinu, pigem leitakse kesktee kahe võimaluse vahel. Suurt avatud ruumi püütakse jagada eri otstarbega aladeks kergete vaheseinte, suurte kahe poolega klaasuste, riiulite ja taimedega. Nii luuakse eraldi köögi- ja söögitoa osa, samuti piiritletakse televiisori ja diivanite-tugitoolidega elutoaosa.

Allikas: homesandgardens.com