Foto: Vida Press
Meeled
11. aprill 2021, 13:00

TAASTA JÕUVARUD! Need tegevused aitavad hästi väsimuse ja vaimse pinge vastu

Mööduv talv on toonud palju füüsilist ja vaimset pinget seoses koroonaviirusega. Nüüd on tähtis oma jõuvarusid taastada. Koos kevade algusega saame oma meeled avada looduse tärkamisele ja uuele algusele.

Igal inimesel on omad kevadised rituaalid, mis aitavad toime tulla talvise väsimusega ning tuua päevadesse kevadist helgust. Tänavu algas kalendrikevad 20. märtsil kell 11.37. See saabub muidugi ka ilma meie pingutusteta, kuid hea on toimetada koos looduse rütmidega. Kui meie isiklik tegevuste tsükkel on kooskõlas loodusega, siis edenevad asjad märksa jõudsamalt. 

See, millistele tegevustele pööratakse kevadel kõige rohkem tähelepanu, sõltub eelkõige isiksusest, elustiilist ja maailmavaatest. Kõiki toimetusi ei jõua kunagi elus ära teha, seetõttu tuleb valida, mida teha ning mis jääb paratamatult tegemata.

Looduse nautimine

Kevadine loodus pakatab eluenergiast ja selle keskel viibimine kosutab hinge. Igal inimesel on loodusega oma suhe – kes tahab kohe kevade saabudes näpud mulda pista ja aiatöid teha, kellele piisab varakevade imetlemisest ning nartsissidest vaasis.

Kui tahame kevadel end värskendada, siis tasub looduses viibida – see tasakaalustab mentaalselt ning laeb meid uue eluenergiaga. Kevad on väljapoole sirutumise aeg, et tunda rõõmu uue looduse tsükli algusest.

Foto: Pixabay

Kodune suurpuhastus

Selleks, et kodust energiat värskendada, on paljudel inimestel heaks tavaks teha kevadine suurpuhastus. See toob värsket hõngu ning head meeleolu. On väga oluline, kuidas me ennast kodus tunneme!

Selleks, et teha põhjalik suurpuhastus, tuleb oma kodu selge pilguga vaadata. Kas mõni ese, millega oleme harjunud, on talve jooksul ära kulunud ning vajaks parandamist või hoopis ära viskamist? Talviste jõulukaunistuste aeg on juba ammu ümber saanud, viimane aeg on need ära koristada. 

Kui soovitakse oma kodu vanast seisma jäänud energiast puhastada, siis saab kasutada sobivaid feng shui meetodeid. Igasse toanurka saab panna peotäie meresoola ning lasta soolal seal ööpäeva seista. Sool pidavat feng shui järgi negatiivse energia enda sisse võtma ning nii puhastame kodu energeetiliselt. Et soola oleks hiljem kerge põrandalt koristada, on kasulik see puistata paberile.

Foto: Pixabay

Väga tähtis on ruume põhjalikult tuulutada, et energia käiks neist läbi. 

Oma kodu saab energeetiliselt uuendada ka heade lõhnadega. Selleks sobivad suurepäraselt nii viirukid kui ka salvei, sõltub, mis lõhna eelistate. 

Lihtsad kevadise värskuse toojad on kevadlilled – märtsikellukesed, sinililled, nartsissid. Lillelõhnalises kodus on mõnus olla. 

Kui rääkida praktiliselt kevadisest uuenemisest, siis on kasulik ka oma garderoobi tuulutada ja korrigeerida. Talveriided ja -jalatsid saab ära panna ning kevadised taas kasutusele võtta. Mõni riideese on jäänud võib-olla aastateks kappi rippuma, oodates oma kandja salenemist. Ehk oleks mõistlikum sellised rõivad, mis ei ole aastaid kasutust leidnud, viia taaskasutusse. Kellelegi need sobivad. Nii teete oma koju uuele ruumi. Garderoobi uuendus teeb riided ajakohasemaks ja hoiab energia liikumises.

Tervisele pühendumise aeg

Füüsiliste jõuvarude uuenemisele saab ise aktiivselt kaasa aidata. Talvel kiputakse vajuma sooja mugavuse tsooni, aga nüüd on õigem sellest välja astuda. Varakevadel on paras aeg oma koormust suurendada ja tunda rõõmu värskes õhus viibimisest. Vabal õhtupoolikul on kasulik minna trenni või jalutama. Tehke sobiv valik oma vanuse, rahakoti ja elustiili järgi. Selleks võib olla tunnike lihtsat kodust võimlemist, aktiivne treening juhendaja käe all lähimas spordikeskuses või regulaarne veekeskuse külastus. Tähtis on, et saaksite puna palgele, naeratuse näole ja vereringe käima. Füüsiliselt liikudes käivitate taas oma eluenergia ja sellega kaasneb hea enesetunne.

Foto: Pixabay

Vaadake üle ka oma kevadine menüü. Talvised toidud on tihti toekamad ja rasvasemad, et ennast külmas kliimas turgutada. Nüüd on mõistlik teha muutusi. Kevadel on hea ette võtta näiteks puhastav-turgutav maarohuteede kuur. Sobiv on alustada mõne uue positiivse toitumisharjumusega – näiteks süüa rohkem värskeid salateid ja juua smuutisid. Värskest ja tervislikust toidust saame piisavalt vitamiine, et peletada kevadväsimust. Kui teeme teadlikke jõukohaseid toitumisharjumuse muutusi, siis on suve alguseks tervistavad tulemused silmanähtavad.

Kevadpidu looduses ja naistepäev

Kevadel, kui loodus taas ärkab, on inimestel suur rõõm seda tähistada. Nii ongi välja kujunenud mitmed kevadpühad. Märtsis on selleks naistepäev – päev märgata ja väärtustada naiselikkust. Mehed saavad lilli kinkida ja naised lihtsalt ilusad olla. Elu on elamist väärt! 

Kevad on ka külvi, heade ideede kasvama panemise aeg. Kaunis tärkamine ja õiteilu  mööduvad aga kiiresti, tuletades meile meelde, kui üürike on elu. Seetõttu on iga päev kevadest püha, sõltumata usust ja uskumustest. Tähistage seda!

_________________

Maimu kevad

Etiketiõpetusega tegelev pensionär Maimu Hint (74) jagab oma mõtteid sellest, millised on tema kevadised rituaalid ja tegevused. 

„Kevadine kargus sisaldab minu jaoks pajukoore, sulava lume, kuuseokaste ja mulla lõhna. Lisandub veel teadmine, et varsti saab kasemahla!

Igal naistepäeval meenutan naerulsui nõukaaega. Tööl tulid meeskolleegid tulbiõite, sefiiritordi ja Sovetskoje šampanjaga. Oli nalja ja humoorikaid kommentaare.

Maimu Hint Foto: Tiit Blaat

Muidugi olime eelnevalt tähistanud nende suurt pidupäeva 23. veebruaril – meestepäeva.

Tähistan kevade algust oma iga-aastase rituaaliga. Mul on oma metsavälu, kus sinetab sinililledest nii kaugele kui silm näeb. Seisan või istun seal ja tunnen, kuidas kogu mu olemus täitub lõhna ja värviga. Tütar muigab, et olen sinivereline. Olengi – sinilillevereline!

Teine kevadetoiming on külastada oma astroloogi. Tema ütleb, mida planeedid Linnuteel minule sel aastal lubavad. Seni on sageli õigesti öelnud. 

Suurkoristust ma ei tee ja seda suurest mugavusest. Leidsin, et palju mugavam on teha väikekoristust pidevalt aasta ringi. Ja suurkoristuse päeva kasutada suureks puhkepäevaks.

Olen see õnnelik naine, kel lapsed veel nii noored ja lapselapsed juba nii suured, et mul on tekkinud vaba aeg. Minu oma vaba aeg! Saan teha, mida soovin. Märtsis panen paika suvised liikumised – reisid, külastused, kontserdid, sõidu Võrumaa lapsepõlve.

Mul jääb aega imestamiseks maailma asjade üle. Kuidas moodustub linnusulg nii, et kokkuvõttes on mul akna taga kollane tihasetombuke? Kuidas on ristikheinaleht nii ühtlaselt roheline ja toob ka kolmeharulisena õnne? Kuidas moodustuvad inimese peopesale just sellised jooned?

Kõige ilusam on ilus inimene. Ilus naine. Missugune siis? Hoolitsetud, lahke ja võluvate maneeridega. Hea meel on nendest lastest ja naistest, kes tulevad minu juurde koolitusele, et veidi korrigeerida enda igapäevast rühti, üldist olekut, kõnet ja suhtlemisvõimalusi.