Foto: Tiina Kõrtsini
Tee ise
9. mai 2021, 11:46

Mõnusaks lõõgastuseks: valgust blokeeriv lavendliga silmapadi

Aastaid tagasi tegi maailmarändurist tütar mulle lõdvestuse tarbeks padjakese, mille saab panna silmadele. Ta nägi seda Lõuna-Aafrikas, kus jagati joogatunni lõpus vahendeid, mis aitasid sügavamalt lõõgastuda.

Paraku unustas tütar uurida, mida kasutas teise mandri rahvas padja sisuks. Minu padjakese sisse pani tütar eestlastele tuttavaid tatrakesti ja näpuotsaga lavendlit. 

Padi teenib mind juba mitu aastat ja lavendlilõhn on siiani tuntav. See vajub mõnusalt silmadele, blokeerib valguse. Lavendlilõhn rahustab, teeb tuju heaks. 

Padjakest ei pea ainult joogatunnis kasutama – proovige seda pärast pikka arvutis töötamist või lihtsalt kerge uinaku ajal. Mõnikord aitab see lavendliga padjake ka kergest peavalust vabaneda!  

Jagan teilegi selle lõõgastusvahendi lihtsat valmistusjuhendit.

Vaja läheb:

  • kahte naturaalsest materjalist (linane, puuvillane, siid) kangatükki suurusega 25 x 25 cm. Üks neist võiks olla ühevärviline hele, teine aga mustriline.
  • tatrakesti
  • kuivatatud lavendlit
  • kääre, niiti, nõela (kes käsitsi ei taha pusida, võtab õmblusmasina ligi või palub sõbral õmmelda)
Foto: Tiina Kõrtsini

Töökäik:

1. Murdke ühevärviline kangatükk keskelt pooleks. Õmmelge kokku üks lühike ja üks pikk külg. 

2. Keerake õmblused koti sisse. Seejärel puistake kotikesse endale meelepärane kogus tatrakesti ja umbes 1 teelusikatäis lavendlipuru.

3. Keerake ava ääred sissepoole tagasi ja õmmelge kotikese ots kinni. Padi ongi valmis.

4. Kuna asjad kipuvad määrduma, siis mina õmblen omatehtud patjade peale katte. See võiks olla toredamast ja lõbusamast materjalist. Enne õmblemise alustamist võite kattekangale midagi peale tikkida või joonistada tekstiilivärvidega.

5. Toimige nii nagu esimese kangatüki puhul - lahtisest otsaavast supsake sisse eelnevalt valmistatud padi. Õmmelge lahtine ots kinni. 

6. Nüüd võite oma silmapatja kasutama hakata. 

Toredat pusimist!