Hariliku virsikupuu looduslik levila on Loode-Hiinas.Foto: Sara Cervera / Unsplash
Nipid
22. märts 2021, 06:15

Lugeja küsib: kas poest ostetud viljade kivid ja seemned lähevad idanema? (4)

Mitmedki meist on suure tõenäosusega kuivatanud ära poest ostetud virsiku, nektariini või avokaado kivid, kuid need pole hiljem kasvama läinud. Kas see on üldse võimalik või mida nendega peaks enne mulda panemist tegema, selgitab Tartu Ülikooli botaanikaaia vanemaednik Sten Mander.

On küll tore näha omakülvatud seemnest kasvanud virsikupuud, kuid need suureviljalised sordid, mis meie poelettidel on, jäävad meie oludes siiski talveõrnaks ning avamaal kasvatades võib hea õnne korral ehk mõne vilja isegi saada, kuid pikaealist tervet puud neist paraku ei kasva. Kindlam on osta meie kliimasse sobivaid sorte, mida viimastel aastatel on puukoolides ka rohkem liikvel olnud.

Kui aga soovid siiski katsetada poeviljade kividega, vii end järgnevaga kurssi.

Avokaadoga tegutse kohe

Avokaadoseemned kaotavad idanevuse üsna ruttu pärast viljaliha eemaldamist, seega ei tohiks seemet kaua hoiustada. Idandamiseks on eri viise, millest huvitavaim (eriti laste jaoks) on pooleldi vette uputatud meetod.

  • Aseta seeme tikkude, tamiili või mõne muu vahendi kaasabil klaasi nii, et see jääks vähemalt poole ulatuses veest välja.
  • Vaheta vett regulaarselt, 2−3 korda nädalas.
  • Paku seemnele sooja (>20 °C) ja valgusküllast kasvukohta. Seda on vaja nii idanemiseks kui ka edasi arenemiseks.

Hea teada!

Kui poest ostetud avokaadod on pärit Hispaaniast või mõnelt teiselt Vahemere maalt, on suure tõenäosusega tegemist Mehhiko päritolu mäestikusortidega, mis taluvad ajutiselt ka kuni −7 °C külma.

Virsiku- ja nektariinikivid vajavad külma

  • Hoia külmas ja niiskes. Hariliku virsikupuu looduslik levila on Loode-Hiinas, piirkondades, kus on pikad, aga mitte väga külmad talved. Seetõttu vajavad nende seemned, sõltuvalt sordist, vähemalt kahe kuu pikkust külmaperioodi, et üldse idanema hakata. Sealjuures soodustab idanemist pärssivate ensüümide lagunemist ka niiskem keskkond.
  • Külva peenrasse või paki samblasse. Suvel söödud viljadest üle jäänud luuseemned võib külvata ka kohe peenrasse või hoiustada neid 2−5 °C juures pakituna kergelt niiskesse substraati. Neutraliseerimata turvas või puhas turbasammal on selleks igati sobilik, sest need pärsivad mõningal määral kahjulike seente või bakterite arengut.
  • Idanemist saab ka kunstlikult esile kutsuda. Nektariin on virsikupuu retsessiivse alleeliga teisend (viljadel puuduvad karvad) ja seemnete idandamisel kehtivad samad nõuded, mis virsikulgi. Idanemist saab aga mõnedel virsiku- ja nektariinisortidel kunstlikult esile kutsuda luudest eraldatud seemnete töötlemisega ammooniumtiotsüanaadi (CH4N2S) lahusega, kuid see tegevus jääb enamasti sordiaretajate pärusmaale.