Mõtle, kuidas eelistad kodu koristada – kas planeerid igale päevale omaette ülesande, tehes iga päev natukene, või panustad tööd ühele pikemale koristuspäevale?Foto: Laura Verte
Nipid
20. märts 2021, 05:13

10 nippi, kuidas koristamine enda jaoks meeldivaks teha (2)

Koristamine on iga kodu lahutamatu osa – kuidas seda teha aga kiirelt ja naudinguga? Meil on nipid, mis muudavad koduülesanded palju kergemaks! Varsti sa ehk ei märkagi, kuidas kodu kui iseenesest puhtaks saab

1. Tee koristamine endale meeldivaks

  • Enne koristamist pane mängima meelepärane muusika. Eriti aitavad kaasa tempokad rütmid või tuttavad lood, millele on võimalik kaasa laulda.
  • Hoia koristusvahendid käepärast. Kui hoiad oma tolmuimejat keldris, on mõistetav, et sul on koristamiseks raske motivatsiooni leida. Parem leia sellele koht, kust tolmuimeja kergelt kätte saad. Väiksemad koristustarbed säti korvikesse, milles on neid lihtne ühest toast teise kanda. Pea ainult meeles, et lemmikloomad ja lapsed neile ligi ei pääseks!
  • Kasuta olemasolevaid vahendeid. Plaan spetsiaalseid tarbeid ostma minna võib venida ja väsitab tervet aktsiooni. Kui sul on mõni poevahend otsas, kasuta muud. Näiteks teevad äädikas, sooda ja sidrun väga tõhusalt puhtaks kõik pinnad. Paljudeks töödeks pole vahendeid aga vajagi – piisab veetilgast ja heast mikrofiiberlapist.

2. Korista käigupealt

Stressi vältimiseks sobib sulle ehk möödaminnes koristamine. Väikesed lihtsad sissekodeeritavad sammud annavad sulle kodus oldud ajal rohkem puhkeaega.

  • Uneaja eel kaasa laps mänguhoos asju kastidesse-sahtlitesse pakkima.
  • Diivanil filmitiitreid lugedes võivad käed juba pleedi kokku voltida ja patju kohendada.
  • Sel ajal, kui pead pesed ja palsam sinu juustega toimetab, saad puhastada vannitoaplaate.
  • Iga kord, kui ruumist lahkud, võta mõni vales toas olev asi kaasa ja pane oma kohale.
Koristustarvikute ja lisavidinate ostmise asemel vaata kodus ringi ning kasuta olemasolevat.  Foto: Laura Verte

3. Planeeri koristamist, aga tee seda realistlikult

Sobiva koristusrütmi leidmine võib olla elumuutev lahendus, mis rõõmustab nii kodu kui ka selle omanikke. Mõtle, kuidas eelistad kodu koristada – kas planeerid igale päevale omaette ülesande, tehes iga päev natukene, või panustad tööd ühele pikemale koristuspäevale?

Kui tahad teha iga päev erinevat kodutööd, võid luua sellise süsteemi:

Esmaspäev: puhasta põrandad

Teisipäev: pese pesu, tõmba tolm ja pritsmed köögiseadmetelt

Kolmapäev: triigi, pane pesu kappidesse

Neljapäev: tõmba riiulitelt tolm, vajadusel puhasta põrandad

Reede: puhasta vannituba ja tualettruum

Laupäev: pese pesu, kasta lilli

Pühapäev: triigi, pane pesu kappidesse, vaheta voodipesu

Lisaks tee iga päev ka neid kodutöid, et kodu üldmulje oleks kena:

  • korrasta voodid;
  • pese nõud või pane nõudepesumasinasse ja aseta puhtad kappi-riiulitesse;
  • puhasta (köögi)tasapinnad;
  • aseta laialiolevad asjad oma kohale.

4. Abi sealt, kust ei oska oodatagi

Suurte pindade pealt tolmu imemine võib küll tüütu olla, aga see on siiski lihtsasti tehtav. Mida hakata pihta väikeste nurkade, kitsaste äärte jms kohtadega, kuhu tavaline tolmuimejaotsik ei pääse? Lisavidinate ostmise asemel vaata kodus ringi.

  • Aseta tolmuimejatoru otsa tualettpaberirull, mis käe all parajaks mudides eemaldab tolmu ka kitsastes tingimustes.
  • Vanad hambaharjadki saavad lisatööd vuugivahede, segistite, köögimasinate, puldinuppude, võtmete, imepisikeste nurkade ja vormide küürimisel. Enne hambaharja kasutamist keeda see läbi ja kasuta vastavalt puhastatavale materjalile kas kuivana või niiskena koos pesuvahendiga.
  • Ka vatitikud on suurepärased abilised!
  • Karvaeemaldusrullid aitavad lisaks riiete puhastamisele eemaldada loomakarvu, juukseid ja tolmukübemeid ka diivanilt, vaipadelt, kardinatelt ja lambivarjudelt.
  • Ribakardinatelt tolmuvõtmine on tempokam, kui tõmbad köögitangidele puhastuslapid kummiga ümber.
Vanad hambaharjadki saavad lisatööd vuugivahede, segistite, köögimasinate, puldinuppude, võtmete, imepisikeste nurkade ja vormide küürimisel. Foto: Laura Verte

5. Ühe lapi kaheksa võimalust

Kvaliteetsed töövahendid on sujuva koristamise ja hea tulemuse alus. Kasuks tulevad ka väikesed trikid ja nipid, mis aitavad ühe puhastuslapiga teha võimalikult palju. Olgu sul kasutada mikrofiibrist tuttuus või vanast rätikust lõigatud puhastuslapp, annab nutikas voltimine sulle lausa kaheksa külge, millega tolm kus see ja teine pühkida. Selleks voldi lapp kõigepealt pikuti pooleks, seejärel lapikult pooleks ja keera mõlema külje pool ülemist osa lapi sisse. Nii saad ühe lapiga ilma seda pesemata või välja vahetamata pikemalt järjest töötada.

Nii on tulemus parim!

  • Kasuta mikrofiiberlappi pigem kuivana või nõrgalt niiskena, et mustus paremini haakuks.
  • Pese nii mikrofiiber- kui ka puuvillaseid lappe pärast igat põhjalikku koristust pesumasinas.
  • Kõik pinnad, mis saavad koristades märjaks, tuleb ka ära kuivatada.
  • Hea lapiga teeb ka väike kogus puhastusvahendit head tööd.

6. Puhta kodu laemaal

Pole midagi parata – ämblikud ei vali kohta ja võid märtsipäikeses ootamatult näha nende kootud võrke ka lae all. Ronimise asemel mässi põrandaharja ümber mikrofiibrist puhastuslapp, mis aitab sul suure vaevata maalida lakke puhas pilt. Pea meeles, et alustaksid koristamist just lae puhastamisest, et vastselt särama löödud põrandale taas tolmurulle ei hõljuks.

Olgu sul kasutada mikrofiibrist tuttuus või vanast rätikust lõigatud puhastuslapp, annab nutikas voltimine sulle lausa kaheksa külge, millega tolm kus see ja teine pühkida. Foto: Laura Verte

7. Alusta sealt, kust ei tahaks

Koristamine võib tihti võhmale võtta ja just siis, kui jõuad järjega kõige raskemini koristatavasse tuppa, viib tuikav selg või niiske otsaesine sageli ka tuju, et jätkata. Järgmine kord alusta koristamist just nendest ruumidest, mille puhastamist tahad pidevalt edasi lükata. Nii tunned kohe alguses suurt rahulolu ja sul on vaimujõudu liikuda edasi ka teistesse tubadesse.

Samamoodi alusta toa koristamist nurgast, kus vedeleb kõige rohkem asju või mis suuremat tööd vajab, ja liigu sealt suurema pinna poole.

8. Korrasta kodu ebavajalikust

Kui sa ei mahu toas astuma või pisiasjad riiulitel moodustavad kuhje, pole edukaks tolmuvõtuks lootustki. Leia igale vajalikule asjale oma koht ja roll, üleliigsest loobu. Mida vähem on kodus asju, seda vähem tolmu tekib ja kodu püsib paremini korras.

Kuna kangad ja paber koguvad ning toodavad tolmu, hoia varupleede kinnistes kastides ning ajakirju-raamatuid hoiusta võimalusel klaasustega kapis. Muist võid panna ka siltidega karpidesse.

Laste mänguasjadki tasub iga mõne aja tagant kriitilise pilguga üle käia. Paiguta korralikud lelud, millest on välja kasvatud, järeltulevate jaoks panipaika või vii teisele ringile.

9. Võta koristust kui trenni (eriti kui muusika juba taustal mängib)

Kellele ei meeldiks saada kätte kaks kärbest ühe hoobiga! Nii on ka koristamisega: tolmu imemine, põrandate, seinte ja nõude pesemine, asjade maast tõstmine ja korrastamine on samuti treening, sest võid põletada lausa mitusada kalorit tunnis. Seda arvestades pole ka suurpuhastus nii halb mõte!

Latiinorütmide taustal sussisahistamisel on eriti suured kasud mängus aga siis, kui tõmbad jalga moppsussid. Pane ainult tähele, et sa mustust puhastamise asemel laiali ei tantsiks.

Väiksemad koristustarbed säti korvikesse, milles on neid lihtne ühest toast teise kanda. Foto: Laura Verte

10. Elimineeri kogumispunktid

Pea igas kodus leidub mõni tool, lauanurk, korv või sahtel, kuhu visatakse seljast võetud riided, võtmed ja kõik, mis alalise «elupaigata». Kui tool riidekuhja alt päästa, leiavad tõenäoliselt ka rõivad oma õige koha garderoobikapis ja -sahtlis.

Kogumiseks mugavale riiulile pane takistuseks ette potilill.

Kila-kola jaoks loo korralik hoiusüsteem näiteks esikusse, et võtmed, üksikud kruvid jm vaevata oma tee leiaksid. See muudab koristamisvajadust märgatavalt!

Ära unusta puhastamast ka neid detaile: puhasta regulaarselt valgustite lüliteid, ukselinke, teleripulte jms, mida kasutad iga päev, aga mis jäävad suuremate koristustööde käigus tagaplaanile.