Foto: Neven Krcmarek / Unsplash
Remont ja Ehitus
17. august 2021, 08:54

Põrandal on häiriv täke või koera küünejäljed? Häid soovitusi, kuidas lihtsate vahenditega iluvigu parandada

Kui peres on lapsed ja koerad-kassid, saab põrand korralikult vatti. Juhtuda võib ka pisemaid õnnetusi, mis põrandale oma jälje jätavad. Õnneks ei pea meelt heitma, sest iluvigu on võimalik lihtsate vahenditega parandada.

Mure: Kuna ma ei jõudnud kutsika pissitud loiku piisavalt kiirelt parketilt ära kuivatada, on seal nüüd tume laik. Kas laiku on võimalik eemaldada?

Priit Alasoo: Selliste tumedate laikude või rõngaste põhjuseks on tammest eralduv tanniinhappe sool. Laigud tekivad sageli ka lekkiva lillepoti või jõulukuuse jala ümber. Uputades tammepuidu vette, läheb see täielikult mustaks just selle soola tõttu.

Veest ja ka uriinist tekitatud laikudest aitab lahti saada tanniinieemaldi. Kasutada võiks näiteks Monocoati Tannin Removerit, mis ongi mõeldud vee ja happe tekitatud plekkidele puitpindadel. Ainet tuleb pihustada laigule ja lasta kümme minutit toimida. Pärast aine maha pesemist on laik palju heledamaks muutunud. Seda protsessi korrates võib laigu saada ka täiesti vaevumärgatavaks.

Mure: Keraamiline kauss kukkus köögis betoonpõrandale ja tegi korraliku täkke. See ei ole küll suur, aga riivab siiski silma. Kuidas seda parandada?

Triin Türk: Väikese täkke või mõra saab betoonpõrandal väga lihtsalt parandada isetasanduva põrandaseguga. Teine variant on tavaline veega segatav betoonsegu.

Kõigepealt tuleks parandatav koht pintsliga puhastada, et seal ei oleks tolmu ega muud prahti. Seejärel kanna täkke kohale pintsliga nakkedispersioonilahus, mis seob sinna alles jäänud peene tolmu. Nüüd, kus auk on ettevalmistatud, võib sellele panna kelluga betoonisegu ja selle ära siluda. Pärast seda, kui betoon on tahenenud, tuleks parandatud koht niiske svammiga üle viimistleda. Parandus peaks jääma vaevumärgatav.

Ka mõraga põrandaplaadi saab välja vahetada, kuid see vajab eelnevat kogemust, eriti kui on ka põrandaküte. Soovitan kõigile osta plaate varuga, sest partiid on erinevad. Varu võiks arvestada näiteks 1 m3 plaate 15 m3 plaaditud pinna kohta.

Mure: Mu ilusal puitpõrandal on häiriv täke. Ei teagi, millest see tekkis. Mida sellega pihta hakata?

Priit Alasoo: Ka puitpõrandal saab täkkeid täita. Selleks võib kasutada kõvavaha, mida gaasi jootekolbiga soojendades ja seejärel sobivaid toone segades saab oksa või puidutooni parandusvaha. Täida sellega parandamist vajav koht. Jahtudes vaha kõveneb ja tuleb tasaseks lõigata. Parandus jääb märkamatu või soovi korral oksakohta imiteerides vaevumärgatav.

Mure: Lapse magamistoas katab kogu põrandat vaipkate. Laps oksendas sellele ja kuidagi ei saa halba lõhna ära. Kuidas vaipa puhtaks saada?

Priit Alasoo: Okseplekid tuleks vaibalt kohe nende tekkimisel kiirelt koristada. Kõigepealt peaks eemaldama kõik tahked tükid ja seejärel raputama allesjäänule peale soodat, mis ei lase plekil edasi valguda. Lase soodal kümme minutit mõjuda ja siis tõmba tolmuimejaga ära. Seda protsessi võib korrata nii kaua, kuni sooda enam ei värvu. Seejärel tuleks plekki leotada nõudepesuvahendi ja vee lahusega. Eriti mugav on üleliigne vesi ära tõmmata vett imava tolmuimejaga. Kui sellist käepärast pole, kuivata pind puhta köögipaberi või valge lapiga. Uuesti pesema ja kuivatama peaks nii kaua, kuni pind on puhas.

Mure: Koera küüntest on jäänud lakitud parketile kraapimisjäljed. Kas sellist põrandat on võimalik lihvides ja lakkides taas ilusaks saada?

Priit Alasoo: Lihvida saab iga puitpõrandat. Kui aga kodus on koer, tasub põrand kõigepealt õlitada, sest see kaitseb puitu seest, ja seejärel õlivahatada, mis kaitseb puitu pealt. Õlivaha tootjal Glimtrexil on küüntega koer ka rõõmsa näoga pakendil. Kui kriimud on vahas, siis saab need täita ilma lihvimata ka järgmise hooldusõlitamise käigus.

Lakkimise puhul on probleem, et kuna lakk katab vaid puidu pinda, siis kriimud tungivad sellest läbi kuni puiduni. Kriimustuse kohalt pääseb põrandaid pestes vesi puitu kahjustama, mis jätab parketile tumedad triibud.

Mure: Põrandale jäetud käekotis hakkas pastakas tinti välja ajama ja parketile jäid tindiplekid. Kuidas need ära saaks?

Priit Alasoo: Kõige lihtsam on need kohad üle lihvida, seejärel katta õli ja õlivahaga. See kaitseb ka selle eest, et uued plekid ei hakkaks põrandat rikkuma. Näiteks lakitud põrandatel kipuvad aastatega tekkima mikropraod, mille kaudu imbub kõik mustus puiduni.

Mure: Esikusse kivipõrandale jäetud niisked saapad ja prügikotid tekitavad vahel inetuid laike. Plaadid saab pestes puhtaks, aga vuugid jäävad ikka tumedad. Kuidas seda vältida?

Priit Alasoo: Kõige lihtsam on ennetus. Selleks tuleks pärast plaatimist vuugid kohe töödelda Kiilto Kisu täiteainega, mis täidab vuugi poorid. Nii ei määrdu need kunagi.

Mure: Köögis on õlivahaga töödeldud laudparkett, kuhu aeg-ajalt satub rasvapritsmeid või kukub maha toit. Kuidas sealt plekke eemaldada?

Priit Alasoo: Õlivahaga laudparketilt võib plekke eemaldada kasvõi iga päev põrandat puhastusvahendiga pestes. Soovitatav on valamu ja pliidi ümbruses õlivaha kord aastas taastada, et puit liiga puhtaks ei kuluks.

Lakitud põrandalt saab plekid eemaldada seebiveega, aga mida aeg edasi, seda raskem see on, sest mikropraod võtavad rasva sisse.

Mure: Linoleumpõrandale tekkis keset tuba mull. Kuidas saaks selle uuesti kinni vajutada?

Priit Alasoo: Mullist saab lahti, kui süstida mulli alla Linoleum Doctor liimi. Selleks, et linoleum korralikult põrandaga haakuks, pane raskuseks peale raamatud või midagi muud rasket.

Mure: Paigaldasime koju just õlitatud parketi. Kas seda peaks kohe pärast paigaldamist uuesti õlitama? Kui tihti seda tegema peaks?

Priit Alasoo: Kindlasti tuleks kohe peale paigaldamist põrand õlivahatada, sest tehases peale kantud kiht on liiga õhuke. See, kui tihti peaks põrandat edaspidi õlivahatama, sõltub kasutuskoormusest ja põrandapesu intensiivsusest. Kindlasti tuleks seda teha pärast igat kolme aastat.

Põrandat tuleb õigesti puhastada

Et põrand püsiks kaua ilus, tuleb seda õigesti hooldada. Tuleb välja, et innukas põrandapesu polegi alati hea mõte!

Lakitud puitpõrandalt puhasta lahtine mustus tolmuimeja või mikrokiudmopiga. Märgpuhastust tuleks teha niiske lapi ja sobiva puhastusvahendiga. Kui põrand on ühe minuti pärast kuiv, on lapp olnud õige niiskusega. Põranda värskendamiseks ja mikropragude täitmiseks tuleks kasutada lakitud pinnale sobivat hooldusvahendit.

Kulutuskohtade või täiesti läbi kulunud lakikihiga põrand tuleks üle lihvida ja katta uue laki- või õlivahakihiga.

Naturaalset õliga puitpõranda tuleb igapäevaselt puhastada tolmuimejaga, kuid aeg-ajalt võib teha ka hästi välja väänatud lapiga märgpuhastust. Ilma erilise vajaduseta tuleks põrandapesu aga vältida, sest see muudab põranda tuhmiks ja kuivaks. Kindlasti on vaja põrandat regulaarselt ka hooldusõlitada, et põrand pikalt vastu peaks.

Õlivahaga laudparketti võiks puhastada enamasti kuivalt tolmuimejaga või hästi väljaväänatud mopiga. Plekke saab eemaldada õlivahatatud põrandale sobiva süvapuhastusvahendiga.

Tänapäevane linoleum koosneb looduslikest komponentidest, nagu linaseemneõli, vaigud, lubjakivijahu, puidutolm ja korgipuru. Linoleumpõranda puhastamiseks kasuta neutraalset puhastusvahendit ja väheniisket moppi.

Laminaatpõrandat on väga lihtne puhastada, sest see ei võta sisse mustust ega tolmu. Põhiliselt tuleks laminaatpõrandat puhastada tolmuimejaga. Vajadusel võib pesta põrandat vees loputatud hästi välja väänatud mopiga.

Mida teha tüütu plekiga laminaatpõrandal?

Plekk: šokolaad, vein, mahl, rasv, liköör 

Mis aitab? Vähene leige vesi ja tavaline neutraalne puhastusvahend

Plekk: tõrv, rasvapliiats, huulepulk, kingaviks, tint, küünelakk, sigareti põletusjälg, süsi 

Mis aitab? Metüülpiiritus, atsetoon, lakibensiin

Plekk: küünlavaha, närimiskumm 

Mis aitab? Pärast hangumist eemalda ettevaatlikult kraapides

Mida teha tüütu plekiga lakitud puitpõrandal?

Plekk: asfalt, kummi, õli, kingakreem, nõgi, raskesti eemalduvad šokolaadi- ja rasvaplekid 

Mis aitab? Puhastuspiiritus

Plekk: joonistuspliiats, huulepulk, tint

Mis aitab? Tärpentin ja vesi 1 : 1

Plekk: küünlavaha, närimiskumm 

Mis aitab? Lase hanguda või aseta plekile jääkott. Seejärel eemalda ettevaatlikult kraapides

Plekk: veri 

Mis aitab? Külm vesi

Allikad: Lincona; täname Priit Alasood Priidu Põrand OÜst ja Triin Türki Viimistlusekspert OÜst