Pilt on illustreeriv. Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
7. märts 2021, 12:35

Ikea juht hoiatab, et kasvavad maksud toovad kaasa kõrgemad hinnad (3)

Ikea juht Jesper Brodin hoiatab, et ülemaailmsed pinged kaubanduses toovad klientidele kaasa kõrgemad hinnad. 

Mööbligigandina tegutseva Ingka Groupi tegevjuhi sõnul ei tule tavainimestele kasuks sellised piirangud nagu kõrgemad tariifid. 

Maailma laubandusorganisatsiooni (WTO) sõnul olid kaubanduspiirangud tõusmas juba enne pandeemia algust. Paljud riigid on viimastel aastatel kehtestanud imporditavale kaubale uusi makse või olemasolevaid tõusnud, samuti on sisse viidud teisigi piiranguid. See tendents oli eriti tuntav USA endise presidendi Donald Trumpi ametiajal, vahendab BBC.

Mida tähendab kaubandussõda tavainimeste jaoks?

„Tavaliselt toob see kaasa toodete kallinemise. Ja see tekitab muret mitte ainult India, vaid kogu maailma jaoks," ütles Brodin BBC-le antud intervjuus.

Kaupluste sulgemine on olnud veel üheks koormaks Ikea ülemusele. Ettevõte on viimase aasta jooksul sulgenud 80 protsenti 445 müügikohast kogu maailmas. Brodin siiski ei usu, et pandeemia muudab jaemüügi alal kõike igaveseks.

Tema sõnul hindavad kliendid endiselt toodete vaatamist kohapeal ning kaupluses nõu küsimist. „Enamik inimesi soovib enne diivani ostmist sellel ikkagi istuda."

Brodin on tänulik, et ettevõte investeeris enne pandeemia algust väga palju veebimüüki: „Sõna otseses mõttes polnud meil aimugi, kui palju me seda tulevikus vajame."

„Isegi sellega oli pandeemia alguses periood, kus arvasime, et oleme esimest korda oma 75-aastase ajaloo jooksul suurtes võlgades," ütles Ikea juht „Lõppkokkuvõttes vähenes kasum 29% võrra ning kukkus augusti lõpuks 1,7 miljardi dollarini."